20 Απριλίου 2013

Χρόνια πολλά, Νουτέλα! Η ιστορία της κρέμας φουντουκιού, που δημιουργήθηκε εξ αιτίας του Β' παγκοσμίου πολέμου


Είναι μια από τα δημοφιλέστερες αλοιφές ψωμιού. Όλοι έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή στην ζωή μας μια φέτα ψωμί αλειμμένη με Νουτέλα, ενώ λίγοι μπορούν να ισχυριστούν - αλήθεια υπάρχει κανείς; - ότι δεν έπεσαν θύμα της αποπλανητικά γλυκιάς γεύσης της. Σήμερα, η Νουτέλα έχει γενέθλια, καθώς "γεννήθηκε" στις 20 Απριλίου 1964, όμως στην ουσία τότε έγινε το re-branding ενός ήδη δημοφιλούς ιταλικού spread, το οποίο είχε δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια με αφορμή... το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Δημιουργός της Νουτέλα ήταν ο Πιέτρο Φερέρο, ζαχαροπλάστης και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας που παράγει και τα σοκολατάκια, με τα οποία "κακομαθαίνει ο πρέσβης". Τη δεκαετία του 1940, όμως, η Ιταλία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση της εισαγωγής κακάο. Δεν ήταν, άλλωστε, είδος πρώτης ανάγκης. 
Ο ζαχαροπλάστης Φερέρο, λοιπόν, έψαχνε να βρει έναν τρόπο για να αναπληρώσει αυτήν την έλλειψη. Κι επειδή στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας, όπου ζούσε, αφθονούσαν οι φουντουκιές, που θεωρούνται από τις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως, σκέφτηκε να προσθέσει στη σοκολάτα του - τι άλλο; - λίγα φουντούκια. 
Αρχικά, το νέο προϊόν, που κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1946, ονομαζόταν "pasta gianduja", όπου "Gianduja" ήταν - και είναι - το όνομα ενός διάσημου χαρακτήρα του τοπικού καρναβαλιού, ο οποίος εκπροσωπούσε κατά κάποιον τρόπο την πόλη του Τορίνο. Βέβαια, σαν ποικιλία σοκολάτας, η "gianduja" ήταν γνωστή από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα. 
Αρχικά, η πάστα αυτή δεν ήταν αλοιφή, αλλά βρισκόταν μέσα σε ψωμάκια, τυλιγμένα σε χρυσόχαρτο, σαν ένα είδος σάντουιτς. Επειδή, όμως, τα περισσότερα παιδιά είχαν ξετρελαθεί τόσο πολύ με την πάστα φουντουκιού, ώστε άφηναν στην άκρη του ψωμιού, για ν' απολαύσουν καλύτερα την pasta gianduja, ο Φερέρο αποφάσισε να βάλει την πάστα σε βαζάκι, ώστε να μπορούν στη συνέχεια τα παιδιά να την αλείφουν στο ψωμί τους.
Αυτό συνέβη το 1951. Παράλληλα, άλλαξε και η ονομασία του προϊόντος σε "Supercrema Gianduja", ώστε να ανταποκρίνεται στη νέα, ρευστή μορφή. Όταν, όμως, το 1964 άρχισε η εμπορική του προώθηση και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το προϊόν μετονομάσθηκε σε "Nutella" (Νουτέλα) - από την αγγλική λέξη "nut" με την προσθήκη της εύηχης κατάληξης "-ella". Όπως αποδείχτηκε, ήταν μια εύστοχη επιλογή. Θα αγόραζε κανείς από τα ράφια του σουπερμάρκετ ένα spread με την ονομασία "Σουπερκρέμα Γκιαντούγια"; 


Πηγή: www.nutellausa.com


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου