18 Απριλίου 2013

Πώς οι Ισλανδοί είναι σίγουροι ότι δεν θα φιλήσουν στο στόμα την άγνωστη ξαδέρφη τους;


Ένα από τα μειονεκτήματα του να ζεις σε μια λιλιπούτεια χώρα - από πλευράς πληθυσμού - όπως η Ισλανδία των 320.000 κατοίκων, είναι ο κίνδυνος του να φασωθείς με κάποιο/-α συγγενή σου. Μην το γελάτε και μην το θεωρήσετε υπερβολικό το σχόλιο αυτό. Το πρόβλημα το ξέρουν πρώτοι και καλύτεροι οι ίδιοι οι Ισλανδοί, που επινόησαν άλλωστε μια ειδική εφαρμογή (app) για τα "έξυπνα" τηλέφωνα ή τα τάμπλετ τους, η οποία και θα τους ενημερώνει αν το κορίτσι ή το αγόρι, που φιλάει κάποιος, είναι στην πραγματικότητα συγγενής.

Το "Islendiga-App" δημιουργήθηκε από τρεις φοιτητές software engeering του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας στα πλαίσια ενός διαγωνισμού. Πολύτιμος βοηθός στο εγχείρημα τους αποτέλεσε το "Βιβλίο των Ισλανδών" (Islendingabok), μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα οικογενειακά δέντρα όλων των κατοίκων του απομονωμένου νησιωτικού κράτους μέχρι και πριν από... 1200 χρόνια!
Πως είναι δυνατόν να διαθέτουν οι Ισλανδοί τόσο αναλυτικά στοιχεία για τα οικογενειακά τους δέντρα; Η εξήγηση βρίσκεται στην προνοητικότητα των προγόνων τους. Όλες οι ισλανδικές σάγκες (έπη), που γράφτηκαν ακόμη και πριν από χίλια χρόνια, ξεκινούσαν περιέχοντας λεπτομερείς γενεαλογικούς καταλόγους, που έφταναν μέχρι και το 874 μ.Χ., όταν το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά. Μ' αυτόν τον τρόπο πίστευαν ότι κατέγραφαν την ιστορία, χωρίς φυσικά να φαντάζονταν πώς θα μπορούσαν κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες.
Το 1997, όλα τα στοιχεία του Islendingabok επεξεργάστηκαν ηλεκτρονικά και είναι διαθέσιμα on-line, για κάθε ενδιαφερόμενο. Εκτιμάται ότι καλύπτει το 95% των κατοίκων της Ισλανδίας τα τελευταία 300 χρόνια. Κι επειδή είναι κουραστικό να ψάχνει κάποιος στους ατέλειωτους καταλόγους για να διασταυρώσει το βαθμό συγγένειας με το άτομο που έχει ερωτευτεί, οι τρεις φοιτητές  συνδύασαν όλα αυτά τα στοιχεία στην εφαρμογή, που είναι σε θέση να βρει μόνη της σε άμεσο χρόνο κατ'ευθείαν το βαθμό της - κοντινής ή μακρινής -  συγγένειας.
Η εφαρμογή έγινε διαθέσιμη στις αρχές Απριλίου και ήδη περισσότεροι από 4.000 την έχουν κατεβάσει στις ηλεκτρονικές τους ταμπλέτες, ενώ σύντομα θα μπορεί να είναι συμβατή και με τα iPhone. Κι έτσι, οι Ισλανδοί θα μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, ότι δεν θα έρθουν σε ερωτική επαφή με την.... έκτη ξαδέρφη τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου