1 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα: 1 Μαΐου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013 - μόνο που φέτος δεν είναι ούτε αργία ούτε απεργία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Μεταξύ των γεννηθέντων την 1η Μαΐου ξεχωρίζει ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος (1909-1990).
Επίσης, μια θρυλική φιγούρα που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε και η Καλάμιτι Τζέιν (1852-1903), η γυναίκα-θρύλος της άγριας Δύσης.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Αν και η εργατική Πρωτομαγιά έχει συνδεθεί με την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το Μάη του 1886, η σημερινή μέρα δεν είναι ούτε αργία ούτε απεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι γιορτάζουν την "Ημέρα της Εργασίας" την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο ιδεολογικό ή συνδικαλιστικό υπόβαθρο, αλλά στην ουσία σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 1 Μαΐου 1894, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σημαντική συγκέντρωση για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.
[Ένα εκτενές αφιέρωμα σ' εκείνο τον εορτασμό, μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: 1894: Η πρώτη "σοσιαλιστική" πρωτομαγιά στην Ελλάδα - Τα αιτήματα, οι ειρωνίες και η περιέργεια: "Τι είναι ο σοσιαλισμός μαμά;" ]

Στις 1 Μαΐου 1944, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής έγινε η εκτέλεση 200 Ελλήνων κομμουνιστών ως αντίποινα για τη δολοφονία του Γερμανού στρατηγού Κρεντς λίγες μέρες νωρίτερα στους Μολάους. 

Στις 1 Μαΐου 1948 (Μ. Σάββατο) και ώρα 9 το πρωί, δολοφονήθηκε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χρήστος Λαδάς από μέλη της οργάνωσης ΟΠΛΑ. Δράστης ήταν ο 22χρονος Ευστάθιος Μουτσογιάννης, που συνελήφθη από τις αρχές και ομολόγησε την πράξη του.
Το έγκλημα διαπράχθηκε  κοντά στην οικία του Λαδά επί της Πλατείας Αγιου Γεωργίου Καρούτση. Όπως διαβάζουμε από τις περιγραφές των εφημερίδων της εποχής, λίγο πριν τις 9 το πρωί ο υπουργός άναψε  ένα κεράκι στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του, όπου με τη συνοδεία του σοφέρ του και ενός αστυφύλακα της προσωπικής του φρουράς θα μετέβαινε στο υπουργείο.
"Το αυτοκίνητον επροχώρει με πολύ μικράν ταχύτητα, λόγω των πυκνών διαβατών και την 8.55΄ πρωινή, ότε ευρίσκετο ακριβώς προ της εισόδου του Παρνασσού, εθεάθη ένας νέος, ο οποίος ανέμενε κρατών μίαν τσάνταν, να τρέχη όπισθεν του υπουργικού αυτοκινήτου, να ρίπτη εις τον οπίσθιον υαλοπίνακα μίαν χειροβομβίδα και να κύπτη διά να αποφύγη τα θραύσματα. 
Επηκολούθησε τρομακτική έκρηξις και τα βλήματα της χειροβομβίδος έπληξαν τον όπισθεν υαλοπίνακα, τραυματίσαντα θανασίμως τον υπουργόν, ενώ ο σωφέρ εσταμάτα το αυτοκίνητον, του οποίου το όπισθεν μέρος ήρχισε να καίεται λόγω αναφλέξεως της βενζίνης. 
Κατόπιν ο δολοφόνος ετράπη εις φυγήν και αφού έτρεξεν εμπρός από το θέατρον Αλίκης, εισεχώρησεν εις την οδόν Αγίου Γεωργίου Καρύτση, όπου τα τυπογραφεία των εφημερίδων "Έθνος" και "Εστία". Οι διαβάται, αντιληφθέντες εκείνην την στιγμήν από την έκρηξιν της χειροβομβίδος, ότι είχε γίνει δολοφονική απόπειρα και διακρίνοντες τον εγκληματίαν να φεύγη, ήρχισαν να φωνάζουν: "Αυτός είναι ο νεαρός!... Πιάστε τον, πιάστε τον!"...." (Ελευθερία, 02.05.1948).
Ο Χρήστος Λαδάς μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου εξέπνευσε ύστερα από λίγες ώρες. Νεκρός έπεσε και ο αστυφύλακας της συνοδείας του. Με τη χώρα να βρίσκεται στο μέσο του εμφυλίου πολέμου, η τότε κυβέρνηση βρήκε την αφορμή να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στην πρωτεύουσα και να επισπεύσει την εκτέλεση πολιτικών κρατουμένων προκαλώντας σοκ και αντιδράσεις, ακόμη και από τις δυτικές πρωτεύουσες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 5 Μαΐου, εκπρόσωπος του βρετανικού Φόρειν Όφις σχολίασε ότι οι 152(!) εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα "προκάλεσαν τεράστιο σοκ στην κοινή γνώμη και στον τύπο", ενώ οι Times έγραφαν ότι "η Ελλάδα δεν θα προσφέρει καλές υπηρεσίες στους φίλους της, σε περίπτωση που ενεργεί κατά τρόπο αντίθετο προς τη δυτική αντίληψη περί δικαιοσύνης".
Φυσικά, ακραία ήταν η αντίδραση και του ΕΑΜ, που αποκαλούσε το Μουτσογιάννη "Έλληνα πατριώτη" και προέτρεπε σε νέες δολοφονίες υπουργών. Να σημειωθεί ότι συνολικά οκτώ συνελήφθησαν για τη δολοφονία του Χρήστου Λαδά, οι 6 εκ των οποίων καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ στο Μουτσογιάννη και σ' ένα συνεργό του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης. 

Στις 1 Μαΐου 1976, σε ηλικία 36 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα (στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην περιοχή Μπραχαμίου) ο βουλευτής Αλέξανδρος Παναγούλης, γνωστός από την αντιδικτατορική του δράση, όταν αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Ήταν όμως όντως τροχαίο; Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εσκεμμένη εγκληματική ενέργεια, κάτι τέτοιο ουδέποτε αποδείχτηκε. Στις 1 Μαρτίου 1977, καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ένας 38χρονος βιοτέχνης ετοίμων ενδυμάτων, ο οποίος είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις αρχές λίγες μέρες μετά το ατύχημα.

Στις 1 Μαΐου 1983, στην Πετρούπολη, έγινε η απονομή του βραβείου Λένιν, αντίστοιχο του Νόμπελ για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών, στο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Στις 1 Μαΐου 2003, με διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό από το "Αβραάμ Λίκονλν" ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανήγγειλε ότι "οι σημαντικές στρατιωτικές μάχες στο Ιράκ έληξαν", 43 μέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Ο πόλεμος έληξε, οι νεκροί συνέχισαν (και συνεχίζουν) να πέφτουν...

Στις 1 Μαΐου 2011, τοπική ώρα 23.35΄, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι "οι ΗΠΑ διενήργησαν επιχείρηση η οποία σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, τρομοκράτη, υπεύθυνο για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών". Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο μπιν Λάντεν πέθανε στις 2 Μαΐου, αλλά η διαφορά της ώρας μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, όπου έλαβε χώρα η στρατιωτική επιχείρηση, έχει δημιουργήσει αυτήν τη σουρεαλιστική εικόνα, να φαίνεται ότι το διάγγελμα εκφωνήθηκε "πριν" το συμβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου