10 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα: 10 Μαΐου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δυο σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες γεννήθηκαν σαν σήμερα: Ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1969), αλλά κι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ρεμπέτες, ο Μάρκος Βαμβακάρης (1905-1972).
Ο Γκούσταβ Στρέζεμαν (1878-1929), πρώην υπουργός Εξωτερικών και Καγκελάριος (μόλις για 102 ημέρες) της Γερμανίας, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, παρόλο που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1926 μαζί με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αριστίντ Μπριάν για τις προσπάθειες τους υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας με την υπογραφή της Συνθήκης του Λοκάρνο.
Πιο γνωστά πρόσωπα που γεννήθηκαν στις 10 Μαΐου ήταν:
- ο χορευτής και ηθοποιός Φρεντ Αστέρ (1899-1987)
- ο αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός ταινιών που έχουν γράψει ιστορία, Ντέιβιντ Ο Σέλζνικ (1902-1965), 
- η Μούκια Πράντα (64 ετών), κόρη του ιδρυτή της ομώνυμης εταιρίας, την οποία και "απογείωσε" αναλαμβάνοντας τη το 1979 και την κατέστησε διεθνές brand, 
- η Λίντα Εβανγκελίστα (48 ετών), από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του μόντελινγκ, που συνεχίζει μέχρι σήμερα την καριέρα της
- η Τζαμαϊκανή αθλήτρια Μέρλιν Ότεϊ, μια από τις σημαντικότερες γυναίκες σπρίντερ όλων των εποχών με απίστευτη συλλογή μεταλλίων από διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις
- και, τέλος, ο Μπόνο (ή Πολ Ντέιβιντ Χιούσον, όπως βαφτίστηκε), ο τραγουδιστής των U2, γνωστός όχι μόνο για τη μουσική του καριέρα, αλλά και για την ακτιβιστική δράση του. 


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στο Μεξικό, στη Γουατεμάλα και στο Ελ Σαλβαδόρ σήμερα είναι η Γιορτή της Μητέρας - κάθε χρόνο, σταθερά στις 10 Μαΐου. Άλλωστε, σαν σήμερα το 1908 γιορτάστηκε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά η συγκεκριμένη γιορτή, που είναι αφιερωμένη σε όλες τις μητέρες.
Στη Μικρονησία, ένα σύμπλεγμα εκατοντάδων μικρών νησιών στον Ειρηνικό ωκεανό, γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος, δηλαδή η επέτειος από τη θέσπιση του Συντάγματος του 1979, όταν ακόμη όλη η περιοχή βρισκόταν υπό αμερικανική κηδεμονία. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 10 Μαΐου 1859, τα "Σκιαδικά" συντάραξαν την Αθήνα. Οι μαθητές του Γυμνασίου κατέβηκαν στους δρόμους φορώντας σκιάδια, δηλαδή ψάθινα καπέλα από τη Σίφνο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υποστηρίξουν τα προϊόντα ελληνικής παραγωγής έναντι των εισαγομένων. Οι εισαγωγείς ενοχλήθηκαν και άρχισαν να προσβάλλουν τους μαθητές. Ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας και αργότερα του στρατού, που όμως εκτράχυναν την κατάσταση, ενώ οι ταραχές, στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο γιος του υπουργού Εξωτερικών Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα.
[Περισσότερα για τα "Σκιαδικά" μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Η πρώτη μαθητική εξέγερση στην Ελλάδα - Τα έκτροπα με την Αστυνομία και το άρθρο της εφημερίδας που αναπολούσε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας]

Στις 10 Μαΐου 1956, ο Μιχάλης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου (23 και 22 ετών αντίστοιχα) ήταν δύο ακόμη αγωνιστές της ΕΟΚΑ, σύμβολα του αντιαποικιακού κυπριακού αγώνα της δεκαετίας του '50, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τις βρετανικές αρχές. 

Στις 10 Μαΐου 1969, το Βατικανό ανακοίνωσε επίσημα το νέο εορτολόγιο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, από το οποίο είχαν διαγραφεί κάποιοι άγιοι (π.χ. ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος από το εορτολόγιο της ελληνικής Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας) ή κάποιοι άλλοι, όπως ο άγιος Βαλεντίνος, υποβιβάστηκαν. 

Στις 10 Μαΐου 1981, ο Φρανσουά Μιτεράν έγινε ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας συγκεντρώνοντας ποσοστό 51.75% έναντι 48.25% του αντιπάλου του -και απερχόμενου προέδρου- Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. 
Ενδιαφέρον έχουν οι διεθνείς αντιδράσεις από την εκλογή Μιτεράν, δυτικών κυβερνήσεων, αλλά και των χρηματαγορών, που ανησυχούσαν για την εξέλιξη αυτή και για το φόβο συμμετοχής σε μια γαλλική κυβέρνηση "φιλοσοβιετικών κομμουνιστών". Αν αποδεικνύεται κάτι, είναι το αίσθημα του φόβου που αναπτύσσεται σε εκπροσώπους ελίτ -είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε για οικονομικούς παράγοντες- αλλά και σε κάθε είδους "βολεμένους", όταν διαταράσσεται η τάξη των πραγμάτων, όπως την είχαν συνηθίσει για χρόνια, και δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα. Φυσικά, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι όποιοι φόβοι αποδεικνύονται εκ των υστέρων ως υπερβολικοί και εν τέλει ανόητοι.

Στις 10 Μαΐου 1994, ο Νέλσον Μαντέλα ορκίστηκε πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας, μια ημέρα-σύμβολο όχι μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο και για τους αγώνες κατά του φυλετικού ρατσισμού. "Ποτέ ξανά καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο" ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Μαντέλα ενώπιον 150.000 πολιτών όλων των φυλών, που κατοικούν στη χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου