11 Μαΐου 2013

Το αποχαιρετιστήριο τραγούδι του 18χρονου που βρίσκεται στα τελικά στάδια καρκίνου των οστών.


Άφωνοι έχουν μείνει οι Αμερικανοί από το παράδειγμα του Ζακ Σομπίετς (Zack Sobiech), του 18χρονου ήρωα από τη Μινεσότα, ο οποίος αγωνίζεται σκληρά κατά μιας σπάνιας, θανατηφόρας μορφής καρκίνου, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή έμπνευσης και θάρρους για όλον τον κόσμο. 

Το 2009, ο Ζακ διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα, μια μορφή καρκίνου των οστών, που πλήττει κυρίως παιδιά και νέους. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο καρκίνος συνέχισε να εξαπλώνεται και το Μάιο του 2012 οι γιατροί ανακοίνωσαν στο αγόρι και την οικογένεια του ότι του απέμενε μόλις ένας χρόνος ζωής. Ο Ζακ δεν παραιτήθηκε, δεν το 'βαλε κάτω, αλλά στράφηκε στο αγαπημένο του χόμπι, τη μουσική. 
Έγραψε τους στίχους και συνέθεσε ένα αποχαιρετιστήριο τραγούδι με τίτλο "Clouds", στο οποίο άφησε να διαχυθούν όλα του τα συναισθήματα: "Όταν έπεσα κάτω/ σ' αυτήν τη σκοτεινή και μοναχική τρύπα/ Κανείς δεν ήταν εκεί για να με φροντίσει πια./ Και χρειαζόμουν να βρω έναν τρόπο να σκαρφαλώσω και να πιαστώ από την άκρη./ Καθόσουν εκεί κρατώντας ένα σκοινί/ Και θα πάμε πάνω/ αλλά εγώ θ' ανέβω λίγο ψηλότερα/ Θ' ανέβουμε ψηλά στα σύννεφα, επειδή από εκεί η θέα είναι καλύτερη...."
Το τραγούδι του Ζακ προοριζόταν μόνο για φίλους και συγγενείς, κάτι για να τον θυμούνται. Ωστόσο, ένας τοπικός ραδιοφωνικός παραγωγός το άκουσε τυχαία, του άρεσε και βοήθησε στο να γυριστεί ένα βίντεο κλιπ, το οποίο ανέβηκε στο Youtube στις 5 Δεκεμβρίου του 2012. Το βίντεο έγινε αμέσως viral και τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στο 18χρονο αγόρι. Μάλιστα, ο Ζακ υπέγραψε ακόμη και συμβόλαιο με την BMI, έδωσε δύο συναυλίες, ενώ ηχογράφησε κι ένα άλμπουμ με δικά του τραγούδια μαζί με την καλύτερη του φίλη. 
Σκοπός όλων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η συγκέντρωση χρημάτων για την εύρεση θεραπείας, που θα δώσει ελπίδα σ' άλλα παιδιά που πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Για τον Ζακ ο χρόνος μοιάζει να τελειώνει, καθώς το ένα έτος διορία που του είχαν δώσει οι γιατροί, σιγά-σιγά φτάνει στο τέλος του. "Είναι τρομακτικό να το σκέφτομαι, όμως το μυστικό είναι να μη νιώθει κανείς άσχημα για τον εαυτό του", δήλωσε σε συνέντευξη του στο περιοδικό People τον περασμένο Μάρτιο. 
Εν τω μεταξύ, σελέμπριτι ένωσαν τις δυνάμεις τους -από ηθοποιούς μέχρι τους Lumineers- σ' ένα νέο βίντεο κλιπ του τραγουδιού, όπου το μόνο που κάνουν είναι να τραγουδούν πλέι-μπακ, κουνώντας δηλαδή απλά τα χείλη τους, το "Clouds", ένα ιδιαίτερο δώρο προς τον Ζακ, που στις 3 Μαΐου έκλεισε τα 18 του χρόνια, αλλά και για να ενισχύσουν την πρωτοβουλία του για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στα θέματα του καρκίνου των οστών. 




UPDATE: Στις 21 Μαΐου 2013, η οικογένεια του Ζακ ανακοίνωσε το θάνατο του αγοριού, που εξέπεμψε ένα ιδιαίτερο μήνυμα εσωτερικής δύναμης και αισιοδοξίας, ότι δεν πρέπει ν' αφήνουμε τίποτε να μας πάρει από κάτω. Καλό του ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου