2 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα: 2 Μαΐου


Σήμερα είναι (Μεγάλη) Πέμπτη 2 Μαΐου 2013. Όλα στο κόκκινο.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια έχει ο πιο ποπ ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1975. Δέκα χρόνια αργότερα γεννήθηκε η συμπατριώτισσα του, τραγουδίστρια Λίλι Άλεν.
Πενήντα εννιά κεράκια -αν χωράνε- θα σβήσει σήμερα στην τούρτα γενεθλίων της η σχεδιάστρια μόδας Ντονατέλα Βερσάτσε, η καταλληλότερη ευχή για την οποία θα ήταν "όχι άλλες πλαστικές".
Τέλος, γενέθλια έχει σήμερα και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ (71 ετών).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Μπουτάν γιορτάζεται η επέτειος από τη γέννηση Jigme Dorji Wangchuck (1929-1972), που ήταν ο τρίτος βασιλιάς της χώρας (ο 3ος Druk Gyalpo), ενώ θεωρείται ότι έβαλε τις βάσεις για τον εκμοντερνισμό της χώρας, που βρίσκεται απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο στο οροπέδιο των Ιμαλαΐων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 2 Μαΐου 1919 (π.η.) έγινε η απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Σχετικά τηλεγραφήματα εστάλησαν στην ελληνική πρωτεύουσα από το "Αβέρωφ":

ΣΜΥΡΝΗ, 2 Μαΐου, 7.30΄ πρωί. -- Ι Μεραρχία, επιβαίνουσα οπλιταγωγών, κατέφθασεν εις τον λιμένα Σμύρνης ταύτην την στιγμήν. Αποβίβασις άρχεται αμέσως.
Συνταγματάρχης ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
ΣΜΥΡΝΗ, 2 Μαΐου, 8.25΄ πρωί. -- Πρώτον οπλιταγωγόν επλεύρισε προκυμαίαν. Πλήθος άπειρον κόσμου ζητωκραυγάζει.
"ΑΒΕΡΩΦ"
ΣΜΥΡΝΗ, 2 Μαΐου, 8.30΄ π.μ. -- Ατμόπλοιον "Πατρίς" αποβιβάζει ταύτην την στιγμήν ευζώνους 1ου ευζωνικού συντάγματος. Λαός πανηγυρίζει.
"ΑΒΕΡΩΦ"

Ως υπουργός Στρατιωτικών, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εξέδωσε Ημερήσια Διαταγή προς τους στρατιώτες που αποβιβάστηκαν στην πόλη, στην οποία δεν περιορίζεται να τονίσει την ιστορικότητα της στιγμής, αλλά προτρέπει τους στρατιώτες να επιδείξουν συνετή συμπεριφορά απέναντι στις υπόλοιπες εθνικές ομάδες της Σμύρνης και κυρίως στους Τούρκους κατοίκους της περιοχής:
"Υπό των Μεγάλων Δυνάμεων απεφασίσθη η δι' Ελληνικού στρατού κατάληψις της Σμύρνης και η δι' αυτού εξασφάλισις της τάξεως εν τη πόλει ταύτη.
Σπανίως, καθ' όλην την μακράν ιστορίαν του Εθνικού μας στρατού, ανετέθη εις εν εκ των τμημάτων του αποστολή τιμητικωτέρα της ιδικής σας.
Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα ευρεθήτε εις το ύψος της αποστολής σας. Γνωρίζω ότι πάντες, αξιωματικοί και οπλίται, αισθάνεσθε δικαίαν υπερηφάνειαν διά την αποστολήν σας ταύτην και ότι θα αναλογίζεσθε τας ευθύνας, τας οποίας έκαστος εξ υμών φέρει απέναντι του Έθνους.
Είνε ανάγκη όπως έκαστος εκ των ανδρών της Μεραρχίας εμπνέεται από την συναίσθησιν ότι ο ίδιος αντιπροσωπεύει την Ελλάδα. Πρέπει ανά πάσα στιγμήν  να ενθυμήται ότι από κάθε λόγον του, από κάθε πράξιν του εξαρτάται η προς την Ελλάδα εκτίμησις ου μόνον των ομογενών, αλλά και των ξένων στοιχείων, άτινα ευρίσκονται πολυάριθμα εις την Σμύρνην.
αλλά η τιμή, την οποίαν μας κάμνει η Διάσκεψις διά της αποφάσεώς της, όπως μας εμπιστευθή την εξασφάλισιν της τάξεως εις την Μητέρα της Ιωνίας, αποδεικνύει ποίαν έχει προς ημάς εμπιστοσύνην. Της εμπιστοσύνης δε ταύτης είμαι βέβαιος ότι θα δειχθήτε άξιοι.
Συστάσεις διά την συμπεριφοράν σας απέναντι των ομογενών δεν έχω ανάγκη να σας κάμω. Επί αιώνας ήδη αναμέναμεν την ευτυχή ταύτην ημέραν, χωρίς ποτέ ν' απελπισθώμεν ούτε εν τω μέσω των μεγαλειτέρων συμφορών.
Εκτός τούτου, όμως, είνε ανάγκη να δείξετε διά της συμπεριφοράς σας και προς το Τουρκικόν, το Εβραϊκόν, το Αρμενικόν στοιχείον, καθώς και προς τας διαφόρους Ευρωπαϊκάς Παροικίας, ότι ο Ελληνικός Στρατός όχι μόνον δεν υστερεί των Συμμαχικών κατά την γενναιότητα, την αυταπάρνησιν και την ευγένειαν της ψυχής, αλλ' ότι συγχρόνως διεκδικεί ότι ευρίσκεται εις την πρώτην γραμμήν του πολιτισμού.
από την εμπιστοσύνην, την οποίαν θα εμπνεύσετε εις όλα τα ξένα στοιχεία και προ παντών εις το εξ αυτών πολυαριθμότερον, το Τουρκικόν, θα εξαρτηθή εν μεγάλω μέτρω η πραγματοποίησις των εθνικών μας πόθων. 
Αι ευχαί του Έθνους ολοκλήρου σας συνοδεύουν
ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"


Στις 2 Μαΐου 1960, ύστερα από περίπου 12 χρόνια αναβολών και δικαστικού αγώνα για την αθώωση του, σε θάλαμο αερίων στις φυλακές του Σαν Κουεντίν της Καλιφόρνια εκτελέστηκε ο θανατοποινίτης Κάριλ Τσέσμαν, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί την εποχή εκείνη και ως" ο κατάδικος του αιώνα", ενώ είχε γίνει σύμβολο των απανταχού πολέμιων της θανατικής ποινής. Ο ίδιος υποστήριζε την αθωότητα του για τις κατηγορίες διάπραξης ληστειών, απαγωγών και βιασμών διαφόρων γυναικών, βάσει των οποίων καταδικάστηκε σε θανατική ποινή.
"Θα σας ξαναδώ το πρωί" ήταν η τελευταία κουβέντα που ο Τσέσμαν είχε πει στους συγκρατούμενους του το τελευταίο του βράδυ στην ζωή. Ίσως πίστευε ότι θα γινόταν κάποιο θαύμα την τελευταία στιγμή και θα αναβαλλόταν για ακόμη μία φορά η εκτέλεση του. Και παραλίγο να αναβαλλόταν, αν η γραμματέας του τοπικού δικαστή δεν είχε κάνει λάθος τον αριθμό τηλεφώνου που έπρεπε να καλέσει για να ζητήσει την αναβολή. Όταν το έκανα, ήταν πια αργά, καθώς ο Τσέσμαν βρισκόταν ήδη μέσα στο θάλαμο αερίων και υπήρχε κίνδυνος αν οι πόρτες του θαλάμου άνοιγαν ξαφνικά εκείνη την ώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου