20 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα: 20 Μαΐου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο πιο γνωστός Έλληνας που γεννήθηκε σαν σήμερα ήταν ο Υδραίος ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης (1769-1835), ο οποίος διακρίθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, όμως αργότερα τ' όνομα του σκιάστηκε από την έντονη αντιπολιτευτική στάση του απέναντι στον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τέσσερις Νομπελίστες γεννήθηκαν σαν σήμερα. Πρόκειται για  το Γάλλο οικονομολόγο Φρεντερίκ Πασύ (1822-1912, Νόμπελ Ειρήνης 1901 ως ιδρυτής και πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης), το Γερμανό χημικό Έντουαρντ Μπύχνερ (186-1917, Νόμπελ Χημείας 1907 "για τη βιοχημική του έρευνα και για την ανακάλυψη της ζύμωσης άνευ κυττάρων"), ο Νορβηγός συγγραφέας Σίγκριντ Ούντσετ (1882-1949, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1928) και ο Αμερικανός γενετιστής Έντουαρντ Λούις (1918-2004, Νόμπελ Ιατρικής 1995 μαζί με δύο ακόμη επιστήμονες "για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με το γεννητικό έλεγχο της πρόωρης ανάπτυξης των εμβρύων"). 
Στις 20 Μαΐου γεννήθηκαν δύο σημαντικοί Γάλλοι συγγραφείς, ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1799-1850) και ο Εκτόρ Μαλό (1830-1907). 
Δύο σημαντικοί μηχανικοί που γεννήθηκαν σαν σήμερα και τ' όνομα τους έχει μείνει στην ιστορία ήταν ο Αλεξέι Τουπόλεφ (1925-2001), κατασκευαστής των ομώνυμων υπερηχητικών αεροπλάνων, και ο Ουίλιαμ Ρέντιγκτον Χιούλετ (1913-2001), συνιδρυτής της Hewlett-Packard.
Γνωστοί τραγουδιστές που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο Τζό Κόκερ (69 ετών), η Σερ (67), ο Ιταλός ερμηνευτής Αλ Μπάνο (70), αλλά και μια από τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, η Μαρινέλλα (75).. 
Τέλος, γενέθλια έχουν και δύο σημαντικοί, σύγχρονοι τερματοφύλακες, ο Ίκερ Κασίγιας (32) και ο Πιετρ Τσεχ.(31).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στο Καμερούν γιορτάζεται η επέτειος από την μετατροπή της χώρας από ομοσπονδιακό σε σε ενοποιημένο κράτος, στις 20 Μαΐου 1972, δώδεκα και κάτι χρόνια μετά την ανεξαρτησία του (01.01.1960).
Στο Ανατολικό Τιμόρ γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας, που μέχρι τις 20 Μαΐου 2002 ανήκε στην Ινδονησία.
Τέλος, σήμερα είναι η γιορτή της Πεντηκοστής για τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία κι έτσι σε πολλά κράτη η σημερινή μέρα είναι αργία. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 20 Μαΐου 1835 (π.η.), ο Όθωνας, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, ενηλικιώθηκε τερματίζοντας -τυπικά τουλάχιστον- την περίοδο της Αντιβασιλείας. Η περίσταση γιορτάστηκε δεόντως την εποχή εκείνη. Ήδη από την παραμονή των γενεθλίων του Όθωνα 26 κανονιοβολισμοί προανήγγειλαν τη γιορτή, ενώ με την ανατολή του ηλίου στις 20 Μαΐου έγινε ρίψη 75 κανονιοβολισμών, ενώ παράλληλα στους δρόμους της Αθήνας και στα στρατόπεδα παιάνιζαν χαρούμενα μουσικά άσματα. Το πρόγραμμα της ημέρας περιελάμβανε δοξολογία στο ναό της Αγίας Ειρήνης και επαφές του Όθωνα με πολιτικούς, διπλωματικούς, στρατιωτικούς, δικαστικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Κατά τη δύση του ηλίου έγινε η ρίψη 101 κανονιοβολισμών, ενώ η πρωτεύουσα φωτίστηκε. Η γιορταστική ατμόσφαιρα συνεχίστηκε και τις επόμενες τρεις ημέρες με αθλητικούς αγώνες (δρόμου, πηφήματος και υππασίας).

Στις 20 Μαΐου 1941 ξεκίνησε η Μάχη της Κρήτης, το τελευταίο εμπόδιο στην επιχείρηση του γερμανικού στρατού να καταλάβει ολοκληρωτικά την Ελλάδα, μόνο που δυσκολεύτηκε πολύ περισσότερο απ' όσο περίμενε. Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε στις 6.30΄ το πρωΐ, με τη ρίψη Στούκας και την πτώση Γερμανών αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε των Χανίων.
Να πώς περιέγραψε την κατάσταση ο Νίκος Καζαντζάκης:
"Στις 19 του Μάη σκοτείνιασε ο ουρανός της Κρήτης από τα γερμανικά αεροπλάνα, άρχισαν οι βομβαρδισμοί, οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές έπεφταν στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, κοντά στα Χανιά, ύστερα στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, παντού.
Ένας γέρος, από ένα χωριουδάκι κοντά στο Μάλεμε, μας διηγείται:
- Ευθύς ως είδαμε τ' αεροπλάνα, φωνάξαμε: Απάνω τους, μωρέ παιδια! Πήραμε τ' άρματα και χυθήκαμε.
-Ποια άρματα; ρώτησα. Είχατε άρματα;
- Πώς δεν είχαμε, μου αποκρίθηκε. Άλλοι είχαν παλιές καραμπίνες, άλλοι μαχαίρες κι όλοι είχαν ραβδιά. Την ώρα που έπεφτε ένας "ουρανίτης" ήταν ακόμα ζαλισμένος και μεις χιμούσαμε απάνω του, τον σκοτώναμε με τα ραβδιά, με τις μαχαίρες, τον ξαρματώναμε και σιγά-σιγά γέμιζε και μας η φούχτα μας πολυβόλο και περίστροφο.
Οι Γερμανοί είχαν ορίσει να πάρουν την Κρήτη σε 24 ώρες. Η παραμικρή αργοπορία θα τους ήταν θανάσιμη. Ήξεραν πως οι Κρητικοί ήταν άοπλοι, πως όλοι οι νέοι ήταν επιστρατευμένοι και βρίσκονταν ακόμη στην Ελλάδα και πως οι Άγγλοι μήτε στρατό αρκετό είχαν μήτε αεροπλάνα. Ήταν λοιπόν σίγουροι πως σε 24 ώρες θα έπαιρναν την Κρήτη. Έκαμαν 8 μέρες. Έξι χιλιάδες αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν από τα ραωδιά και τις μαχαίρες".

Στις 20 Μαΐου 1949 έφυγε από την ζωή μια από τις ισχυρότερες παρουσίες στο χώρο της ελλαδικής εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος -πρώην αντιβασιλιάς στο μεταβατικό διάστημα μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς- Δαμασκηνός Α΄.

Στις 20 Μαΐου 1960, στις Κάννες, η Μελίνα Μερκούρη μοιράστηκε με την Ζαν Μορό το βραβείο καλύτερης γυναίκας ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή".

Στις 20 Μαΐου 1994, ρήγμα στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις προκάλεσε η παραπομπή έξι στελεχών της οργάνωσης "Ομόνοια" της ελληνικής μειονότητας σε δίκη με την κατηγορία της "παράνομης κατοχής όπλων" και για "διασυνδέσεις με ελληνικές μυστικές υπηρεσίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου