5 Μαΐου 2013

Ο κατακλυσμός του Νώε έγινε στην Ιρλανδία το 2345 π.Χ.;


Δεν γνωρίζω αν στην Ιρλανδία έχουν υπόψη την παροιμία "Στον καταραμένο τόπο το μήνα Μάη βρέχει", γεγονός πάντως είναι ότι στο "πράσινο Έριν", όπως ονομάζεται το νησί από τους ποιητές, οι βροχές είναι μάλλον ρουτίνα, ειδικά τη χρονιά που διανύουμε. Και ενώ οι Ιρλανδοί καταριούνται τον κακό τους τον καιρό, μια εκπομπή του πρώτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης της χώρας ("Secret’s of the Irish Landscape", RTÉ One), αποκαλύπτει ότι κατά το μακρινό παρελθόν στην Ιρλανδία έβρεχε επί... 20 συνεχόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Mike Baillie, καθηγητή του Queen's University στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, η ασταμάτητη αυτή βροχόπτωση για είκοσι χρόνια έλαβε χώρα το 2.345 π.Χ, δηλαδή την περίοδο που εκτιμάται ότι έλαβε χώρα η πλημμύρα που περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη στο βιβλίο του "Νώε", αλλά και στη μυθολογία όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής, όπως στον αρχαιοελληνικό μύθο του Δευκαλίωνα και της Πύρρας. 
Αυτή η πληροφορία συνάγεται από τα Χρονικά του Βασιλείου της Ιρλανδίας (γνωστά και ως "Annála Ríoghachta Éireann" στην κέλτικη γλώσσα ή "Annals of the Four Masters" στα αγγλικά), που ωστόσο γράφτηκαν την εποχή του Μεσαίωνα. Σύμφωνα με το βιβλίο, η αξιοπιστία του οποίου ως ιστορικού τεκμηρίου είναι δύσκολο να αποδειχθεί, όλο το νησί εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους του, ενώ ένας αντίστοιχος, αν και ελαφρά πιο ασθενής, κατακλυσμός έλαβε χώρα στην περιοχή εκείνη και γύρω στο 540 μ.Χ., όταν στην Ιρλανδία φέρεται να έβρεχε ασταμάτητα για μια δεκαετία. 
Όσον αφορά την επιστημονική εξήγηση για την πλημμύρα την εποχή του Νώε, ο καθηγητής Baillie εκτιμά ότι αυτή είχε προκληθεί "από την πολύ δυνατή έκρηξη ενός ηφαιστείου, οπότε ηφαιστειακή στάχτη κάλυψε την ατμόσφαιρα κρύβοντας τον ήλιο και προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της γης". 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου