13 Μαΐου 2013

Ποιο είδος τσαγιού συνιστάται σε κάθε εποχή


Για τους Έλληνες το τσάι είναι ταυτισμένο περισσότερο με τους Άγγλους, οι οποίοι το αγαπούν και το απολαμβάνουν σαν μια μορφή ιεροτελεστίας, όπως πολλοί Έλληνες απολαμβάνουν το απογευματινό τους καφεδάκι. Στην πραγματικότητα, πάντως, το τσάι είναι το εθνικό ποτό των Κινέζων, οι οποίοι άλλωστε το ανακάλυψαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. 

Σύμφωνα με το θρύλο, το τσάι ανακαλύφτηκε για πρώτη φορά ως γιατρικό από έναν Κινέζο αυτοκράτορα το 2737 π.Χ. Έπρεπε, όμως, να περάσουν περίπου τρεις χιλιετίες, ώστε να εξελιχθεί σε δημοφιλές ρόφημα αναψυχής, γύρω στο 300 μ.Χ. Μάλιστα, σιγά-σιγά άρχισα να ιδρύονται τεϊποτεία σ' όλη την Κίνα. Τον 6ο αιώνα με το τσάι εξοικειώθηκαν και οι Ιάπωνες, ενώ στην Ευρώπη και στην Αμερική η φήμη του έφτασε το 17ο και το 18ο αιώνα.
Οι Κινέζοι, ως ειδικοί σε θέματα τσαγιού, συστήνουν διαφορετική ποικιλία τσαγιού ανάλογα με την εποχή. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν έξι ποικιλίες κινέζικου τσαγιού, που παράγονται σε διαφορετικές περιοχές της Κίνας: μαύρο, λευκό, πράσινο, σκούρο, κίτρινο και oolong. Στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της εφημερίδας Chinadaily, σε ειδικό αφιέρωμα διαβάζουμε τι τσάι συνιστούν οι Κινέζοι για την κάθε μία από τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Άνοιξη: Συνιστάται το "τσάι που ανθίζει" (blooming tea), που αποτελείται από μια δέσμη αποξηραμένων φύλλων, τυλιγμένων γύρω από αποξηραμένα λουλούδια - συνήθως αμάραντο, χρυσάνθεμο, γιασεμί, κρίνο, ιβίσκο και όσμανθο. Θεωρείται ότι το "τσάι που ανθίζει" βοηθάει τον οργανισμό να απομακρύνει το κρύο που αποθήκευσε καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Καλοκαίρι: Ενδείκνυται το πράσινο τσάι, που βοηθάει στην αποβολή της ζέστης και των τοξικών ουσιών, σβήνει τη δίψα και δυναμώνει την καρδιά.
Φθινόπωρο: Προτείνεται το τσάι oolong. Επειδή δεν είναι ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό, μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση της επιπλέον θερμότητας από το σώμα και στην έκκριση σιέλου.
Χειμώνας: Η καλύτερη ποικιλία τσαγιού για το χειμώνα είναι το μαύρο τσάι. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βοηθάει την πέψη, ενώ παράλληλα θρέφει και ενδυναμώνει τον οργανισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου