24 Μαΐου 2013

Τι πίνουν οι άλλοι λαοί;


Η Ελλάδα είναι η χώρα του φραπέ. Αυτό το ξέρουν μέχρι και οι πέτρες. Τι είδους ροφήματα, όμως, πίνουν άλλοι λαοί από τους Ολλανδούς μέχρι τους Αργεντίνους και τους Αυστραλούς. Είτε για πρωινό, είτε ως συνοδευτικά του μεσημεριανού γεύματος ή και ως υποκατάστατα του καφέ, αυτά είναι ορισμένα αφεψήματα, που εμείς αγνοούμε, όμως ορισμένοι λαοί τα λατρεύουν.

Agua Dulce
Ακόμη ένα πρωινό ρόφημα, αυτή τη φορά με χώρα προέλευσης την Κόστα Ρίκα. Στα ελληνικά σημαίνει "γλυκό νερό" και η γλυκύτητα της γεύσης του οφείλεται στο χυμό ζαχαροκάλαμου, που αποτελεί το βασικό υλικό για την παρασκευή του. Συγκεκριμένα, το ζαχαροκάλαμο βράζει και στη συνέχεια στερεοποιείται σε κώνους. Κατόπιν, αφαιρούνται οι κορυφές και διαλύονται είτε σε νερό που βράζει είτε σε γάλα, οι δύο τρόποι για να παρασκευαστεί το agua dulce.

Anijsmelk
Ζεστό γάλα από γλυκάνισο πίνουν στην Ολλανδία, που έχει γεύση μαύρης γλυκόριζας. Η παραδοσιακή συνταγή προϋποθέτει προσθήκη γλυκάνισου σ' ένα ποτήρι ζεστό γάλα, όμως τη σημερινή εποχή χρησιμοποιούνται κύβοι ζάχαρης φτιαγμένοι από γλυκάνισο. Λέγεται ότι βοηθάει στον ύπνο, ενώ χαλαρώνει και το στομάχι.

Api Morado
Αποτελεί δημοφιλές ρόφημα στη Βολιβία και κυρίως στα υψίπεδα των Άνδεων, όπου πίνεται ως συνοδευτικό του πρωινού γεύματος, δηλαδή μαζί με λουκουμάδες buñuelos. Έχει συνήθως μοβ ή άσπρο χρώμα, ενώ παρασκευάζεται από μοβ καλαμπόκι, κανέλα, νερό και ζάχαρη.

Chai Masala
Πρόκειται για το τσάι που συνηθίζεται στην Ινδία. Αποτελείται από μαύρο τσάι, γάλα, ένα γλυκαντικό και διάφορα μπαχαρικά, που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, όπως κανέλα, κάρδαμο, τζίντζερ, γαρίφαλο και πιπέρι.

Champurrado
Είναι ένα μεξικανικό ρόφημα, που βασίζεται σε χοντρό καλαμποκάλευρο, ακατέργαστη ζάχαρη, νερό και γάλα, ενώ ορισμένες φορές προστίθεται κανέλα, βανίλια ή γλυκάνισο. Συνήθως αποτελεί συνοδευτικό σε churros (τουλούμπες) το πρωί ή πίνεται μόνο του σαν απογευματινό σνακ. Επίσης, είναι δημοφιλές την Ημέρα των Νεκρών και τα Χριστούγεννα.

Kúmenkaffi
Αυτή είναι η ονομασία του ισλανδικού καφέ, που παράγεται από κύμινο. Έχει ξινή γεύση, πικάντικη μυρωδιά και άφθονη καφεΐνη, ενώ σερβίρεται συνήθως μετά το μεσημεριανό γεύμα, μαζί μ' ένα άλλο παραδοσιακό ποτό, το brennivín, που παρασκευάζεται από πατάτες και είναι αρωματισμένο επίσης με κύμινο.

Mate
Θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό ρόφημα της Αργεντινής, πλούσιο σε βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία, ενώ πιστεύεται ότι βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και βοηθάει στην πέψη. Παρασκευάζεται από φύλλα του δέντρου Yerba Mate, βουτηγμένα στο νερό, ενώ οι Αργεντίνοι συνήθως το σερβίρουν σε κολοκύθα και το πίνουν μ' ένα καλαμάκι bombilla.

Sorrel
Πρόκειται για παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο ρόφημα της Τζαμάικα και, μάλιστα, θεωρείται πολύ υγιεινό. Παρασκευάζεται από αποξηραμένο άνθος ιβίσκου, διαποτισμένου με νερό, ενώ ορισμένοι το γλυκαίνουν προσθέτοντας φλούδες πορτοκαλιού ή ρούμι.

Wattlecino


Έτσι ονομάζεται το ρόφημα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυστραλία και προκύπτει από την επεξεργασία των εδώδιμων καρπών (wattleseeds) της αυστραλιανής ακακίας. Η παρασκευή του είναι απλή, σαν να ετοιμάζετε εσπρέσο, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείτε wattleseeds αντί για κόκκους καφέ, ενώ από πάνω προσθέτετε αχνιστό αφρόγαλα.

Τσάι από βούτυρο βούβαλου. 
Η Κίνα είναι η πατρίδα του τσαγιού, όπου ευδοκιμούν έξι ποικιλίες. Ειδικά στο Θιβέτ, όμως, οι κάτοικοι απολαμβάνουν ένα ειδικό ρόφημα φτιαγμένο από το βούτυρο ενός τοπικού βουβαλιού, που ονομάζεται γιάκ, στο οποίο προσθέτουν φύλλα τσαγιού και αλάτι. Σύμφωνα με τη θιβετιανή παράδοση, το συγκεκριμένο τσάι πίνεται γουλιά-γουλιά, ενώ ο οικοδεσπότης φροντίζει συνέχεια να γεμίζει το φλιτζάνι του καλεσμένου του, ώστε αυτό να μην αδειάζει ποτέ.

Τσάι από φύλλα κόκας. 
Είναι γνωστό ότι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής καλλιεργείται εντατικά το φυτό από την επεξεργασία του οποίου παρασκευάζεται η κοκαΐνη. Τα φύλλα της κόκας, ωστόσο, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή (μεταξύ 25 και 75%) και οι κάτοικοι του Περού τα ρίχνουν σε νερό που βράζει για να ετοιμάσουν το τσάι τους.



Σχετικά θέματα:
Το μυστικό των Ίνκας για καλύτερες επιδόσεις στο σεξ και μια συνταγή για να το ετοιμάσεις στο σπίτι
 Ήρθε η ώρα για τσάι από καφέ!
ΚΑΠΡΙΤΣΙΝΟ: Η ΝΕΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΟΔΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου