27 Μαΐου 2013

Ο Βουδισμός μέσα από τα διασημότερα ρητά του.


Τις μέρες αυτές, οι Βουδιστές γιόρτασαν την Ημέρα του Βούδα, η οποία συμπυκνώνει τρία γεγονότα: τη γέννηση, το διαφωτισμό και το θάνατο του ανθρώπου που με τη διδασκαλία του ίδρυσε μια βαθυστόχαστη φιλοσοφία, που αντέχει μέχρι και σήμερα. Δεν χρειάζεται ν' ασπαστεί κανείς τον βουδισμό ή να αλλάξει θρησκεία για να εκτιμήσει κάποια από τα κηρύγματα του βουδισμού ή για να τα εφαρμόσει στην καθημερινή του ζωή, εάν θεωρήσει ότι τον εκφράζουν. Προσωπικά, τουλάχιστον, αντιλαμβάνομαι τον βουδισμό περισσότερο ως φιλοσοφική σχολή, με περισσότερο ή λιγότερο ορθές απόψεις, και όχι ως θρησκεία. Ως ένα μικρό αφιέρωμα, ας δούμε κάποια ρητά που αποτυπώνουν το πνεύμα του βουδισμού. 


Ούτε η φωτιά ή ο αέρας, ούτε η γέννηση ή ο θάνατος μπορούν να σβήσουν τις καλές μας πράξεις. 

Χάνεις μόνο αυτό από το οποίο είσαι εξαρτημένος.

Γέμισε το μυαλό σου με συμπόνοια.

Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε.
Όλο μας το είναι είναι απόρροια των σκέψεων μας. 
Με τις σκέψεις μας, δημιουργούμε τον κόσμο μας.

Το να μείνουμε αδρανείς είναι ένας σύντομος δρόμος προς το θάνατο και το να είμαστε επιμελείς είναι ένας τρόπος ζωής. 

Ας σηκωθούμε κι ας φανούμε ευγνώμονες, γιατί κι αν ακόμη δεν μάθαμε πολλά πράγματα σήμερα, τουλάχιστον μάθαμε λίγα. Και αν δεν μάθαμε λίγα, τουλάχιστον δεν αρρωστήσαμε. Κι αν αρρωστήσαμε, τουλάχιστον δεν πεθάναμε. Επομένως, ας είμαστε όλοι ευγνώμονες.

Μη δίνεις σημασία στα ελαττώματα των άλλων, στα πράγματα που οι άλλοι έκαναν ή άφησαν ανολοκλήρωτα. Να σκέφτεσαι μόνο τι εσύ έκανες ή άφησες ανολοκλήρωτο.

Το να κρατάς το θυμό σου, είναι σαν ν' αρπάζεις ένα καυτό κάρβουνο με την πρόθεση να το ρίξεις σε κάποιον άλλο. Εσύ είσαι αυτός που πρόκειται να καεί.

Μην υπερεκτιμάς ό,τι έχεις λάβει, ούτε να ζηλεύεις τους άλλους. Εκείνος που ζηλεύει τους άλλους, δεν αποκτά ποτέ ειρήνη στο μυαλό του. 

Έναν ανειλικρινή και χθόνιο φίλο πρέπει να τον φοβάσαι περισσότερο από ένα άγριο θηρίο. Ένα άγριο θηρίο μπορεί να τραυματίσει το σώμα μου, όμως ένας κακός φίλος θα τραυματίσει το πνεύμα σου.

Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να καταστρέφουν και να θεραπεύουν. Όταν οι λέξεις είναι και αληθινές και ευγενικές, μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο μας.

Ο θυμός δεν θα εξαφανιστεί ποτέ, όσο σκέψεις μνησικακίας κυριαρχούν στο μυαλό. Ο θυμός θα φύγει μόλις ξεχαστούν οι μνησίκακες σκέψεις. 

Μην προσκολλάσαι στο παρελθόν, μην ονειρεύεσαι το μέλλον, συγκέντρωσε το μυαλό σου στο παρόν.

Στο ταξίδι της ζωής, η Πίστη είναι τροφή, οι Ενάρετες πράξεις είναι ένα καταφύγιο, η Σοφία είναι το φως της ημέρας και η Δίκαιη κρίση είναι η προστασία της νύχτας.

Αν ένας άνθρωπος ζει μια αγνή ζωή, τίποτε δεν μπορεί να τον καταστρέψει. Αν έχει υπερνικήσει την απληστία, τίποτε δεν μπορεί να περιορίσει την ελευθερία του.

Ζούμε στην ψευδαίσθηση και στην επιφάνεια των πραγμάτων. Υπάρχει μια πραγματικότητα. Εμείς είμαστε αυτή η πραγματικότητα. Όταν το καταλάβεις αυτό, διαπιστώνεις ότι είσαι ένα τίποτα και όταν είσαι τίποτα, είσαι τα πάντα. Αυτό είναι όλο.

Ένας από τους μαθητές ρώτησε τον Βούδα. "Είσαι ο Μεσσίας;". "Όχι", απάντησε ο Βούδας. "Τότε είσαι ένας θεραπευτής;". "Όχι", απάντησε ο Βούδας. "Τότε είσαι ένας δάσκαλος;", επέμεινε ο μαθητής. "Όχι, δεν είμαι δάσκαλος". "Τότε, τι είσαι;", ρώτησε εξοργισμένος ο μαθητής. "Είμαι ξύπνιος (= δεν κοιμάμαι)", απάντησε ο Βούδας.

Οι τέσσερις πεποιθήσεις.
Πρώτον, να στηρίζεται στο πνεύμα και στο νόημα των διδασκαλιών, όχι στις λέξεις. 
Δεύτερον, να βασίζεσαι στις διδασκαλίες, όχι στην προσωπικότητα του δασκάλου.
Τρίτον, να βασίζεσαι στην πραγματική σοφία, όχι στη μεταφυσική ερμηνεία.
Και τέταρτον, να βασίζεσαι στην ουσία του αγνού Σοφού Μυαλού σου, όχι σε υποκειμενικές αντιλήψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου