21 Μαΐου 2013

Μια υπερσυντηρητική πόλη είναι η "πρωτεύουσα" των γκέι γονιών στις ΗΠΑ;

Μπορεί το Σαν Φρανσίσκο να θεωρείται η πιο gay-friendly πόλη των ΗΠΑ, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό ομόφυλων ζευγαριών που μεγαλώνουν παιδιά βρίσκεται σε μια από τις συντηρητικότερες πόλεις της χώρας, το Σολτ Λέικ Σίτι, που είναι πρωτεύουσα μιας από τις συντηρητικότερες αμερικανικές πολιτείες, της Γιούτα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Williams του UCLA, το 26% των ομόφυλων ζευγαριών που ζουν στο Σολτ Λέικ Σίτι μεγαλώνουν παιδιά, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε παναμερικανικό επίπεδο.Αντίστοιχα, εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά και σε άλλες, κατά κανόνα συντηρητικές ή μικρές πληθυσμιακά πόλεις. Πώς, όμως, εξηγείται αυτό το παράδοξο; 
Σύμφωνα με τον Γκάρι Γκέιτς, τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ένας βασικός λόγος που οι ομοφυλόφιλοι φαίνεται να έχουν περισσότερα προνόμια σε τέτοιες περιοχές είναι ακριβώς το γεγονός ότι ζουν σε πιο κλειστές κοινωνίες. Συνήθως, σε τέτοιες περιοχές, οι περισσότεροι αργούν να "βγουν από την ντουλάπα", αφού προηγουμένως έχουν φτιάξει οικογένεια με άτομο του αντίθετου φύλου. Έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά και απλά, μετά την αποκάλυψη των ιδιαίτερων ερωτικών τους προτιμήσεων, συνεχίζουν την ανατροφή των παιδιών αυτών με το σύντροφο τους του ιδίου φύλου. 
Άλλωστε, οι ομοφυλόφιλοι που έχουν μεγαλώσει σε τέτοιες συντηρητικές κοινωνίες, ενστερνίζονται σε μεγάλο βαθμό παραδοσιακές αξίες, όπως η οικογένεια, γι' αυτό και επιθυμούν να δημιουργήσουν μια δική τους. Εξάλλου, πολλά ομόφυλα ζευγάρια δύσκολα θ' αφήσουν τους φίλους τους και την ζωή που έχουν χτίσει τόσα χρόνια, για να μετακομίσουν απλά σε πιο gay-friendly περιοχές όπως η Καλιφόρνια ή η Νέα Υόρκη, όπου, συν τοις άλλοις, το κόστος ζωής είναι αισθητά υψηλότερο. 
Για να καταλάβετε τι εστί Σολτ Λέικ Σίτι, ν' αναφέρω ότι στην πολιτεία της Γιούτα ζει το μεγαλύτερο ποσοστό των Μορμόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι φημίζονται για τις άκρως συντηρητικές τους θρησκευτικές προσεγγίσεις, ενώ το Σεπτέμβριο του 2012, ο τηλεοπτικός σταθμός της πολιτείας που συνεργάζεται με το δίκτυο NBC είχε ανακοινώσει την απόφαση του να μην προβάλλει την κωμική σειρά "The New Normal", σχετικά μ' ένα γκέι ζευγάρι ανδρών, που ζήτησαν από μια γυναίκα να κυοφορήσει το παιδί τους. Ακούγεται αρκετά παράδοξη η απόφαση εκείνη με τα αποτελέσματα της έρευνας του UCLA.
Σε κάθε περίπτωση, σε απόλυτα νούμερα, ο αριθμός των γκέι με παιδιά σε πόλεις όπως το Σολτ Λέικ Σίτι ή το Μέμφις του Τενεσί, όπου επίσης κυμαίνεται κοντά στο 25% σε ποσοστιαία αναλογία, είναι πολύ μικρότερος απ' ότι στις φιλελεύθερες αμερικανικές μεγαλουπόλεις, όχι απλά λόγω μικρότερου πληθυσμού, αλλά και εξ αιτίας του μικρού ποσοστού των ανθρώπων που τολμούν να παραδεχτούν δημόσια την ομοφυλοφιλία τους.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου