22 Μαΐου 2013

Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κοτοσουβλάκι

Πηγή: Dishtip

Η Στέλλα Λικιτσάκος θεωρείται βετεράνος στο καλά μαγειρεμένο σουβλάκι, το οποίο άλλωστε σερβίρει εδώ και πολλά χρόνια στους πελάτες του μαγαζιού της ("mamagyro") στη Νέα Υόρκη, στους οποίους μάλιστα προσφέρει ελληνικά προϊόντα, από γκαζόζα "Σουρωτή" μέχρι αναψυκτικά "Ήβη". Η Στέλλα μοιράστηκε με τους αναγνώστες της αμερικανικής ιστοσελίδας Mademan.com τα μυστικά για ένα πετυχημένο κοτοσουβλάκι, το οποίο θα έκανε ακόμη και τον τελευταίο Αθηναίο να λυγίσει. Ποιες είναι, όμως, οι συμβουλές μιας πετυχημένης Ελληνίδας μαγείρισσας (ελληνικής κουζίνας) στο "μεγάλο μήλο":

Πρώτα απ' όλα, η Στέλλα συνιστά στήθος, καθώς έχει λιγότερα λιπαρά κι επομένως είναι πιο υγιεινό σε σχέση π.χ. με τα μπούτια του κοτόπουλου. Από και κει πέρα, ένα βασικό μυστικό κατά το μαγείρεμα είναι το σωστό μαρινάρισμα. Πώς γίνεται αυτό; Η Στέλλα Λικιτσάκος συμβουλεύει:
"Κόψτε το κοτόπουλο σε κύβους, βάλτε το σε καλαμάκι από μπαμπού ή από ανοξείδωτο χάλυβα και μαρινάρετε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Για το μαρινάρισμα χρησιμοποιούμε σκόρδο, κρεμμύδια, πάπρικα, λάδι κανόλα, αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού. Αν ρίξουμε πολύ χυμό λεμονιού, το κρέας θα γίνει πολύ σκληρό".
Όσον αφορά το μαγείρεμα, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδη σχάρα ή σε τηγάνι. "Ζεστάνετε κάθε μια από τις τέσσερις πλευρές του κοτόπουλου σε ζεστή φωτιά για δύο με τρία λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρά καφέ και μετά βγάλτε το. Έτσι, ο χυμός θα κρατηθεί μέσα", συμβουλεύει η Στέλλα.
Τότε, είμαστε πλέον έτοιμοι να ψήσουμε το σουβλάκι μας στα κάρβουνα ή σε ηλεκτρικό γκριλ. Θα πρέπει να μαγειρέψουμε την κάθε πλευρά για τρία λεπτά, μέχρι το κρέας ν' αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα, ενώ προσθέτουμε χυμό λεμονιού και ρίγανη. 
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει ν' αρχίσουμε το ψήσιμο κατ'ευθείαν από τα κάρβουνα, καθώς το κοτοσουβλάκι μας θα καεί μεν εξωτερικά, ωστόσο θα παραμείνει άψητο στο εσωτερικό. Με άλλα λόγια, "θα είναι για τα σκουπίδια".
Εφόσον ψηθεί καλά, από κει και μετά μπορούμε ν' απολαύσουμε το κοτοσουβλάκι μας, όπως τραβάει  η όρεξη μας: στο καλαμάκι, σε σάντουιτς, με τζατζίκι, με μαρούλι, με τομάτα, συνοδεία κρασιού, μπίρας ή όπως επιθυμεί ο καθένας. Σας άνοιξε η όρεξη, μήπως; 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου