10 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 10 Ιουνίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σαν σήμερα γεννήθηκαν ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1976 Καναδοαμερικανός συγγραφέας Σαούλ Μπέλοου (1915-2005), όπως και το παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, η ηθοποιός Τζούντι Γκάρλαντ (1922-1969).
Γενέθλια έχει σήμερα ο Δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας στις 10 Ιουνίου 1921. 
Γενέθλια έχουν επίσης η Αγγλίδα ηθοποιός Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ (47 ετών), όπως και ο διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής -μέχρι πρόσφατα του Ολυμπιακού- Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος θα σβήσει σήμερα 28 κεράκια. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Οι Πορτογάλοι τιμούν σήμερα τη μνήμη του εθνικού τους ποιητή, Λουίς ντε Καμόες, συγγραφέα του έπους "Os Lusiadas" ("Οι Λουζιτανοί"), ο οποίος πέθανε σαν σήμερα το 1580. 
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό γιορτάζεται η Ημέρα της Συμφιλίωσης, δηλαδή η επέτειος από τη Σύνοδο για την Εθνική Κυριαρχία του 1991.
Στην Παραγουάη γιορτάζεται η επέτειος από την Ανακωχή του πολέμου του Τσάκο (10.06.1935), οπότε παραχωρήθηκε στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της αμφισβητούμενης περιοχής Τσάκο, που είχε προκαλέσει έναν τριετή σχεδόν πόλεμο με τη Βολιβία.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 10 Ιουνίου 1944, πραγματοποιήθηκε η Σφαγή του Διστόμου. Ήταν τα αντίποινα του γερμανικού στρατού κατοχής στο επιτυχημένο σαμποτάζ των ανταρτών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άτομα στην ευρύτερη περιοχή να σκοτωθούν εν ψυχρώ -άντρες, γυναίκες και παιδιά. Ακόμη και ο διορισμένος νομάρχης Λεβαδείας Γεωργόπουλος με εμπιστευτική του επιστολή (υπ' αριθμ. 101/13.6.1941) χαρακτήριζε τα συμβάντα ως "απερίγραπτον και άνευ προηγουμένου σφαγήν", παρά τις επίσημες διαψεύσεις του τότε καθεστώτος, που χαρακτήριζε "κομμουνιστική συνωμοσία" τις διηγήσεις της σφαγής.

Στις 10 Ιουνίου 1963 εκδηλώθηκε διαφωνία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή με το βασιλιά Παύλο με αφορμή το ταξίδι της βασιλικής οικογένειας, που θα οδηγούσε στην παραίτηση/αποπομπή του Καραμανλή από την πρωθυπουργία λίγες μέρες αργότερα. Στην πραγματικότητα, οι διαφωνίες των δύο πλευρών ήταν πιο σοβαρές, ενώ το πολιτικό κλίμα στη χώρα ήταν ήδη επιβαρυμένο μετά τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγορίου Λαμπράκη.

Στις 10 Ιουνίου 1967, με τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία έληξε ο πόλεμος των έξι ημερών μεταξύ του Ισραήλ και συμμαχίας αραβικών κρατών (Αιγύπτου, Συρίας και Ιορδανίας).

Στις 10 Ιουνίου 1999 τερματίστηκε επισήμως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, μετά την έγκριση σχετικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (με την αποχή της Κίνας) και την απόσυρση των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων από την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανεξαρτησία της περιοχής. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Υπήρχε μια εποχή -πολύ, πολύ μακρινή- όταν οι Έλληνες βουλευτές, ερχόμενοι σε έντονη φραστική αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο, αποφάσιζαν να λύσουν τις διαφορές τους με μονομαχία. Σ' ένα σχετικό επεισόδιο μιας παραλίγο μονομαχίας μεταξύ των βουλευτών Ασημ. Χριστόπουλου και Παναγιωτόπουλου αναφερόταν η εφημερίδα "Το Άστυ" στις 10 Ιουνίου 1899.
"Το αρκετά δυσάρεστον επεισόδιον, το οποίον εγένετο χθες εις την Βουλήν... έχει τας συνεπείας του. Ο κ. Χρηστόπουλος απετάθη αμέσως προς τους κ.κ. Κ. Μαυρομιχάλην και Λυμπρίτην, παρακαλών αυτούς να δεχθούν να παρασταθούν ως μάρτυρες κατά το μεταξύ αυτού και του κ. Παναγιωτοπούλου επεισόδιον. Ο κ. Μαυρομιχάλης ηρνήθη, ο δε κ. Χρηστόπουλος ηναγκάσθη ν' αποταθή προς άλλον. Μεχρί βαθείας νυκτός οι μάρτυρες εκατέρωθεν δεν προσδιωρήσθησαν, σήμερον δε θα λάβη χώραν η μονομαχία".
Το επεισόδιο, που προκάλεσε την πρόσκληση για μονομαχία, εκτυλίχθηκε κατά τη συζήτηση του σταφιδικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως διαβάζουμε στην ίδια εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής Ασημακόπουλος σε αποστροφή του λόγου του παρατήρησε ότι "ο κ. Παναγιωτόπουλος χαριτολογεί", με αποτέλεσμα ο τελευταίος να θιχτεί και ν' ακολουθήσει ο εξής διάλογος:
"Παναγιωτόπουλος: Σας βεβαιώ, ουδέποτε σας ηκούσαμεν να χαριτολογήσητε.
Χρηστόπουλος: ... Και κάμνει τον αστείον...
Παναγιωτόπουλος: Σεις υπήρξατε πάντοτε γελοίος"
Κι επειδή πολλοί βουλευτές του διληγιαννικού κόμματος έβριζαν τον Παναγιωτόπουλο, εκείνος απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής:
"Κύριε πρόεδρε δεν πρέπει να επιτρέπεται εις ανάνδρους να υβρίζωσι".
"Άνανδρος είσαι συ!" του απάντησε ο Χρηστόπουλος και γενικά επικράτησε ένα λεκτικό πανδαιμόνιο, το οποίο οδήγησε στην πρόσκληση για μονομαχία, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ύστερα από παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων. Όπως έγραφε το "Άστυ" στις 11.06, "Πολλοί βουλευταί, φίλοι των συγκρουσθέντων, παρενέβησαν όπως συμβιβάσουν αυτούς και επέλθη η συμφιλίωσις άνευ προσφυγής εις την διά των όπλων λύσιν", αν και τονιζόταν ότι "το ζήτημα ακόμη μένει εκκρεμές, διότι οι μάρτυρες δεν έμειναν σύμφωνοι κατά την ανάπτυξιν των αιτίων τα οποία επέφεραν το επεισόδιον".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου