11 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 11 Ιουνίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Διεθνούς εμβέλειας σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα υπήρξαν:
- ο Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης (1921-2011)
- ο Γάλλος ωκεανολόγος Ζακ Υβ Κουστό (1910-1997)
- ο Αυστραλός παθολόγος Ρόμπινι Γουόρεν (σήμερα 76 ετών), βραβευμένος με το Νόμπελ Ιατρικής 2005 (μαζί με τον επίσης αυστραλό Μπάρι Μάρσαλ "για την ανακάλυψή τους του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και το ρόλο του στη γαστρίτιδα και στο έλκος του πεπτικού συστήματος")
- και ο Γερμανός συνθέτης Ρίχαρντ Στράους (1864-1949), του οποίου όμως οι σχέσεις με το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ είναι αμφιλεγόμενες και σκιάζουν τη φήμη του.
Γενέθλια έχει ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκος Αλβέρτης (39 ετών), ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας στη συγχρονισμένη κατάδυση, Θωμάς Μπίμης (38), όπως και οι ηθοποιοί Τζιν Γουάιλντερ (80), Χιου Λόρι (54) και Σία ΛαΜπουφ (28).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην πολιτεία της Χαβάης γιορτάζεται η Ημέρα Καμεχαμέχα. Ο Kalani Paiʻea Wohi o Kaleikini Kealiʻikui Kamehameha o ʻIolani i Kaiwikapu kaui Ka Liholiho Kūnuiākea, γνωστός και ως Καμεχαμέχα Α΄ ή Καμεχαμέχα ο Μέγας, ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Χαβάης, την οποία κυβέρνησε από το 1796 μέχρι το θάνατο του, το Μάιο του 1819, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάδειξη της Χαβάης σε σημαντικό εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info: 
Στις 11 Ιουνίου 1956, η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαγόρευσε στους πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν στην Ευρώπη για τουρισμό, μια προσπάθεια τόνωσης της εθνικής οικονομίας της Αιγύπτου. Ο μόνος λόγος για τον οποίο επιτρεπόταν στους κατοίκους της χώρας να ταξιδέψουν στη γηραιά ήπειρο ήταν για λόγους υγείας, αν δεν ήταν δυνατή η νοσηλεία σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, ή για εμπορικά ταξίδια σύντομης διάρκειας. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχος περιορισμός δεν ίσχυε για τα υπόλοιπα αραβικά κράτη.

Στις 11 Ιουνίου 1962 πραγματοποιήθηκε η απόδραση τριών κρατουμένων από τις φυλακές Αλκατράζ. Επρόκειτο για τους Φρανκ Μόρις, Τζον Άνγκλινς και Κλάρενς Άνγκλινς, η τύχη των οποίων αγνοείται έκτοτε, καθώς δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος τους, που να πιστοποιεί αν είναι ζωντανοί ή νεκροί.
[Βλ. σχετικά: ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΛΚΑΤΡΑΖ;]

Στις 11 Ιουνίου 1963 οριστικοποιήθηκε το χάσμα μεταξύ του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του τότε βασιλιά Παύλου, με την παραίτηση του πρώτου, ύστερα από ανοιχτή ρήξη σχετικά με το επικείμενο βασιλικό ταξίδι στο Λονδίνο, αλλά και μετά το απροειδοποίητο, ραδιοφωνικό, βασιλικό διάγγελμα, που "άδειαζε" τον Καραμανλή.

Στις 11 Ιουνίου 1998, εκτεταμένα επεισόδια έξω από σχολεία και συλλήψεις διαμαρτυρόμενων εκπαιδευτικών, παραμονή του πρώτου γραπτού διαγωνισμού για το διορισμό καθηγητών στα σχολεία μετά από την απόφαση της τότε κυβέρνησης να καταργήσει την επετηρίδα.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το γεγονός και αξίζει να το θυμηθούμε σήμερα; Αφενός δείχνει πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί -να δοκιμαστεί στην πράξη αν θέλετε- ένας νόμος που ανατρέπει βαθιά ριζωμένες αγκυλώσεις του συστήματος και αφετέρου μας θυμίζει ότι μια φορά κι έναν καιρό διεξαγόταν ένας τέτοιος διαγωνισμός πρόσληψης, κάτι που σήμερα δεν ισχύει, αφού οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Έξαλλες αντιδράσεις σε κάθε προσπάθεια αλλαγής σημειώνονταν πάντοτε στο ελληνικό κράτος -και το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις αντιδράσεις, αλλά στον έξαλλο χαρακτήρα τους. Το 1899, για παράδειγμα, τέτοια εποχή, η κυβέρνηση προσπαθούσε να περάσει το νόμο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που όμως προσέκρουε σε αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών. Οι πιο έντονες αντιδράσεις σημειώνοντας στη Θήβα, οι κάτοικοι της οποίας είχαν εξοργιστεί με την απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει διοικητικό κέντρο την πόλη της Λιβαδειάς. Συλλαλητήρια, απειλές για απόβαση στην Αθήνα και φυσικά επεισόδια συνέθεταν το σκηνικό, με τις εφημερίδες να κάνουν λόγο για "βοιωτικό πόλεμο" ή να σατιρίζουν την όλη κατάσταση με παρωδία αρχαίων τραγωδιών.
Στις 11 Ιουνίου 1899, η εφημερίδα "Το Άστυ" περιέγραφε την κατάσταση ως εξής:
"... οι Θηβαίοι πάνοπλοι περιέρχονται τας οδούς της πόλεως. Τα καταστήματα είνε όλα κλειστά. Και τα δημόσια καταστήματα εκλείσθησαν διά της βίας. Οι Θηβαίοι απειλούσιν, ότι έρχονται εις τας Αθήνας πάνοπλοι. 
Κατ' ακριβείς πληροφορίας, η καταφθάσασα ίλη ιππέων εστάθμευσεν έξω της πόλεως, όπως μη επέλθωσι συμπλοκαί κατά πρόκλησιν των Θηβαίων. ... Οι Θηβαίοι έδωκαν διά μίαν ημέραν τροφάς εις την ίλην, εδήλωσαν όμως, ότι δεν θα επαναλάβωσι τούτο. Το υπουργείον των Στρατιωτικών, συνεπεία τούτου, διέταξε χθες την νύκτα την εντεύθεν αποστολήν τροφοδοσιών διά τας ανάγκας της ίλης....
Αφ΄ ετέρου οι Θηβαίοι λέγεται, ότι απηγόρευσαν πάσαν προς την Λεβαδίαν συγκοινωνίαν, εδήλωσαν δ' ότι ουδένα Λεβαδέα θα δεχθώσι διερχόμενον διά Θηβών.
Ο ανακριτής κ. Ιωαννίδης, διαταχθείς, ανεχώρησε χθες διά Θήβας. Επίσης διετάχθη και το εν Κορίνθω σταθμεύον πεζικόν τάγμα ναναχωρήση εσπευσμένως διά Θήβας...."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου