15 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 15 Ιουνίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η ηθοποιός Κόρτνεϊ Κοξ -πιο πολύ γνωστή ως η υστερική με την τάξη "Μόνικα Γκέλερ" από τη σειρά "Φιλαράκια"- σήμερα γίνεται 49 ετών. Τα 50 κλείνει η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Έλεν Χαντ, ενώ 59 χρονών γίνεται ο Τζέιμς Μπελούσι. 
Γενέθλια έχουν επίσης ο Έλληνας τραγουδιστής με διεθνή καριέρα, Ντέμης Ρούσος (67 ετών) και ο Γάλλος τραγουδιστής Τζόνι Χάλιντεϊ (70 ετών), ενώ τα 44 κλείνει ο πρώην μπασκετμπολίστας Νάσος Γαλακτερός.
Σε ό,τι αφορά τους Νομπελίστες που γεννήθηκαν στις 15 Ιουνίου, αυτοί ήταν:
- Τόμας Χάκλ Γουέλερ (1915-2008), μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής 1954 με τους Τζον Έντερς και Φρέντερικ Τσάπμαν Ρόμπινς "για την ανακάλυψή τους ότι οι ιοί της πολιομυελίτιδας αναπτύσσονται σε πολιτισμούς με διάφορους τύπους ιστών"
- Χέρμπερτ Σάιμον (1916-2001), Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1978 "για την καινοτόμο εργασία του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσα στους οικονομικούς οργανισμούς"
- Τζον Φεν (1917-2010), Νόμπελ Χημείας 2002 "για την ανάπτυξη μεθόδων ταυτοποίησης και δομικής ανάλυσης βιολογικών μακρομορίων" (μαζί με τους Κουρτ Βίτριχ και Κοΐτσι Τανάκα)

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στο Αζερμπαϊτζάν γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Σωτηρίας. Τι έγινε σαν σήμερα που έσωσε το Αζερμπαϊτζάν; Ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούνιο του 1993, το Κοινοβούλιο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ζήτησε από τον Χεϊντάρ Αλίγιεφ -πρόεδρος της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 1969 και 1982 και πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας του Ναχιτσεβάν το 1993- να αναλάβει το ύπατο αξίωμα. Έτσι, ο Αλίγιεφ ανακηρύχτηκε τρίτος πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κυβέρνησε μέχρι το θάνατο του το Δεκέμβριο του 2003 και το οποίο στη συνέχεια κληροδότησε στο γιο του, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος κυβερνά μέχρι σήμερα.
Στη Δανία σήμερα είναι η Ημέρα της Σημαίας. Δεν πρόκειται για επίσημη, εθνική αργία, όμως αξίζει ν' αναφερθεί η ιστορία της δανέζικης σημαίας, που θεωρείται η παλαιότερη απ' όλες τις σημερινές. Σύμφωνα με το θρύλο, η σημαία έπεσε από τον ουρανό κατά τη διάρκεια της μάχης του Λιντανίσε (γνωστής και ως μάχης του Βαλντεμάρ) στις 15 Ιουνίου 1219. Την ώρα που οι Δανοί ήταν έτοιμοι να παραδοθούν στις δυνάμεις των Εσθονών, η σημαία έπεσε στα πόδια του βασιλιά Βαλντεμάρ Β', ο οποίος και τη σήκωσε εμψυχώνοντας με αυτήν το στράτευμα του και οδηγώντας το στη νίκη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 15 Ιουνίου 1988, οι καθηγητές, που απεργούσαν εν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια, απέρριψαν τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας και αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων τους. 

Στις 15 Ιουνίου 1994, έφυγε από την ζωή ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, ο Μάνος Χατζιδάκις. "Η ζωή μου δεν ήταν η ζωή ενός μουσικού. Ήταν περισσότερο η ζωή ενός επικίνδυνου και ανήσυχου νέου, που η Μουσική κατάφερε κάπως να τον ηρεμήσει και να τον κάνει κατ' επιφάνεια νόμιμο", προσδιόρισε ο ίδιος τη σχέση του με την τέχνη που υπηρέτησε πιστά και δημιουργικά επί δεκαετίες.

Στις 15 Ιουνίου 1995, ένας ισχυρός σεισμός 6.2 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Ερατεινής συγκλόνισε τη δυτική Ελλάδα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Αίγιο. Είκοσι έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μετά την κατάρρευση ενός ξενοδοχείου στα Βαλυμίτικα και μιας πολυκατοικίας στην πόλη του Αιγίου. Εξάλλου, περισσότερα από 800 κτίρια στην ευρύτερη περιοχή κρίθηκαν κατεδαφιστέα, ενώ άλλα τόσα κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου