19 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 19 Ιουνίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Βραβευμένοι με Νόμπελ που γεννήθηκαν στις 19 Ιουνίου ήταν -και είναι- οι:
- Σάιριλ Χίνσελγουντ (1897-1967), Νόμπελ Χημείας 1956 από κοινού με τον Νικολάι Σιμιόνοφ "για τις έρευνές τους επί των μηχανισμών των χημικών αντιδράσεων"
- Ερνστ Κάιν (1906-1979), Νόμπελ Ιατρικής 1945 από κοινού με τους Φλέμινγκ και Φλορέι "για την ανακάλυψη της πενικιλίνης και της θεραπευτικής της δράσης εναντίον ποικίλων λοιμωδών νοσημάτων"
- Πολ Φλόρι (1910-1975), Νόμπελ Χημείας 1974 "για τις θεμελιώδεις εργασίες του, θεωρητικές και πειραματικές, επί της φυσικοχημείας των μακρομορίων"
- Άαγκε Μπορ (1922-2009), Νόμπελ Φυσικής 1975 από κοινού με τους Μότελσον και Ρέινγουοτερ "για την ανακάλυψη της συσχέτισης μεταξύ της ολικής και της σωματιδιακής κίνησης στον ατομικό πυρήνα, και για την εξέλιξη της θεωρίας της δομής των ατομικών πυρήνων βασισμένη στην παραπάνω συσχέτιση"
- Αούνγκ Σαν Σου Κι (σήμερα 68 ετών), Νόμπελ Ειρήνης 1991 "για τον ειρηνικό και μη-βίαιο αγώνα της κατά της στρατιωτικής δικτατορίας" στη Βιρμανία.
Ένας πολύ σημαντικός φιλόσοφος και εφευρέτης που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε και ο Μπλαιζ Πασκάλ (1623-1662).
Τα 43 κλείνει σήμερα ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, ενώ γενέθλια έχει και η Αμερικανίδα ηθοποιός Κάθλιν Τέρνετ, η οποία κλείνει τα 59.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
"Dia del Nunca Mas" (Ημέρα του Ποτέ Ξανά) ονομάζεται η 18η Ιουνίου στην Ουρουγουάη, όπου γιορτάζεται η επέτειος γέννησης του εθνικού ήρωα Χοσέ Γκερβάσιο Αρτίγκας (το 1764), ο οποίος είναι γνωστός και ως ο "πατέρας της ανεξαρτησίας".
H Juneteenth ή Ημέρα της Ελευθερίας γιορτάζεται στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, Στις 18-19 Ιουνίου 1865, ο ομοσπονδιακός στρατός υποχρέωσε την πολιτεία του Τέξας να συμμορφωθεί με την επίσημη διακήρυξη κατάργησης της δουλείας του Αβράαμ Λίνκολν το Σεπτέμβριο του 1862.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 19 Ιουνίου 1863, τα πολιτικά πάθη μεταξύ "Ορεινών" και "Πεδινών", που υπήρχαν και στο στράτευμα, εκφράστηκαν με ταραχές και πολεμική σύγκρουση το διήμερο 19-20 Ιουνίου, τα γνωστά "Ιουνιανά", κατά τα οποία 200 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ήταν ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος στην ιστορία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, που έληξε χάρη στην επέμβαση των πρεσβευτών των ξένων δυνάμεων με την επίτευξη ενός πολιτικού συμβιβασμού.

Στις 19 Ιουνίου 1951, στις 8 το βράδυ, έφυγε από την ζωή ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός, ο οποίος προ πέντε ημερών είχε προσβληθεί από οξύ πνευμονικό οίδημα, χωρίς όμως να νοσηλευτεί σε κάποιο νοσοκομείο.

Στις 19 Ιουνίου 1953, ο Τζούλιους και η Έθελ Ρόζεμπεργκ κάθισαν στην ηλεκτρική καρέκλα των φυλακών Σιγκ Σιγκ και μ' αυτόν τον τρόπο έκλεισε μια από τις πιο διάσημες, όσο και αμφιλεγόμενες ιστορίες κατασκοπείας, που συγκλόνισαν τον κόσμο στα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. 

Στις 19 Ιουνίου 1957, σε συνέντευξη τύπου από την Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος κατήγγειλε τα βασανιστήρια των Άγγλων σε βάρος των εξεγερμένων κατοίκων του νησιού. 
"Υπάρχουν περιπτώσεις φρικαλεοτήτων, αι οποίαι έφθασαν μέχρι σημείου εξευτελισμού πάσης στοιχειώδους ανθρωπίνης αξιοπρεπείας και εννοίας ηθικής. Εντρέπομαι να χρησιμοποιήσω ρεαλιστικήν γλώσσαν διά να περιγράψω τα γεγονότα. Αφήνω τα θύματα να ομιλήσουν... Αποκαλύπτοντες τας εν Κύπρω διαπραττουμένας ωμότητας απευθυνόμεθα προς την παγκόσμιον κοινήν γνώμην και ζητούμεν την καταδίκην των τοιούτων ωμοτήτων..."

Στις 29 Ιουνίου 1975, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας Διακόσιοι δέκα βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Τσάτσου, ενώ 65 ψήφους, οι 4 εκ των οποίων από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πήρε ο έτερος υποψήφιος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που είχε υποδειχθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις.
"Δεν εφανταζόμην ότι εις εμέ θα είχε λάχει ο κλήρος να υποστώ την κατά το νέον τούτο Σύνταγμα αυστηράν περί την εκλογήν δοκιμασίαν και ότι από αυτήν θα εξηρχόμην νικητής", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν του γνωστοποιήθηκαν επισήμως τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και η ανάδειξη του στο ύπατο αξίωμα. "Είμαι ένας απλούς στρατιώτης εις ένα αγώνα ευγενή, διά την θεμελίωσιν μιας ευνομουμένης δημοκρατικής πολιτείας και διά την εξύψωσιν του βιοτικού επιπέδου του τόσον δοκιμασθέντος ελληνικού λαού".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Στις 19 Ιουνίου 1965, η εφημερίδα "Ελευθερία" αποκάλυπτε την έκθεση του Αμερικανού συγκοινωνιολόγου Σμιθ, η οποία υποβλήθηκε στο υπουργείο Συγκοινωνιών και περιείχε εύστοχες προβλέψεις για το μέλλον της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, ο Σμιθ προέβλεπε ότι μέχρι το 1985 ο πληθυσμός της Αθήνας θα ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ θα αυξανόταν κατακόρυφα και ο αριθμός των Ι.Χ. αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης (423.600 έναντι 48.600 το 1965). Μάλιστα, ως μέτρα εξισορρόπησης αυτής της αλματώδους επέκτασης της πόλης, η έκθεση πρότεινε τη δημιουργία μετρό, που "θα καλύπτη το περισσότερον πυκνοκατοικημένον κέντρον του λεκανοπεδίου" (Πειραιώς-Κηφισίας, Λένορμαν-Καλυκοποιείο, Μοναστηράκι-Αμπελόκηποι, πλατεία Συντάγματος-Ιπποδρόμου και Ομόνοια-τέρμα Πατησίων). Παράλληλα, προτεινόταν η επέκταση του δικτύου λεωφορείων, η κατασκευή χώρων στάθμευσης για επιπλέον 11.500 αυτοκίνητα, η κατασκευή υπογείων γκαράζ στις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος και Κοτζιά κλπ. Οι προβλέψεις, που δικαιώθηκαν από τα πράγματα, υπήρχαν, αλλά η υλοποίηση των προτάσεων -λόγω και της χούντας που μεσολάβησε- κωλυσιέργησε απαράδεκτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου