3 Ιουνίου 2013

Η ελληνική σειρά που είχε κατατροπώσει τη "Δυναστεία" στους πίνακες τηλεθέασης το 1985


Πριν την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης, η «σαιζόν» ήταν μια έννοια σχεδόν άγνωστη στα ελληνικά τηλεοπτικά ήθη, καθώς η προβολή των νέων σίριαλ δεν ξεκινούσε απαραίτητα το Σεπτέμβρη ή κάποια δεδομένη χρονική περίοδο, αλλά όταν αυτά ήταν έτοιμα, ενώ η προβολή τους ήταν συνεχής, κάθε εβδομάδα ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επεισοδίων, που είχαν πάρει έγκριση. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1980 δεν ήταν άγνωστη μια άλλη λέξη που κυριαρχεί σήμερα στα τηλεοπτικά πρόγραμμα, οι τηλεθεάσεις. Αν και ο ανταγωνισμός ήταν μικρότερος, αφού υπήρχαν μόνο δύο τηλεοπτικά κανάλια, κάθε εβδομάδα δημοσιευόταν ο πίνακας με τις δημοφιλέστερες εκπομπές και τα ποσοστά τους, αναδεικνύοντας τις προτιμήσεις των τηλεθεατών.

Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1985. Η AGB Hellas δεν έχει ακόμη ιδρυθεί και οι έρευνες θεαματικότητας διεξάγονταν από την εταιρία I.C.A.P.. Το απόλυτο τηλεοπτικό τρεντ ήταν η αμερικάνικη σαπουνόπερα «Δυναστεία», η σειρά που χαρακτήρισε όσο καμία άλλη τη δεκαετία του '80, εισάγοντας νέα τηλεοπτικά και κοινωνικά ήθη. Εκείνη την περίοδο προβάλλονταν τα τελευταία επεισόδια της πέμπτης σεζόν, που ολοκληρώθηκε με την περιβόητη «σφαγή» κατά τη διάρκεια ενός πριγκιπικού γάμου στη Μολδαβία, το πιο απογοητευτικό cliffhanger στην ιστορία της τηλεόρασης, αφού όλοι οι πρωταγωνιστές επέζησαν, παρότι η τελευταία σκηνή άφηνε βάσιμες υπόνοιες, ότι είχε αποδεκατιστεί το σύμπαν! Για πολλούς αυτή ήταν η αρχή της παρακμής ενός σίριαλ, που χαρακτήρισε τη δεκαετία του '80 όσο κανένα άλλο. Για την ιστορία, το επεισόδιο της «σφαγής» προβλήθηκε από την ΕΡΤ-2 στις 2 Αυγούστου 1985.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έβλεπαν τότε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι τις καρδιές των Ελλήνων τηλεθεατών είχε κλέψει μια ελληνική κωμική σειρά, η οποία σήμερα δεν σώζεται - εκτός από ελάχιστα επεισόδια - στο αρχείο της ΕΡΤ, ούτε προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη, «Τα λιονταράκια του κυρ-Ηλία»

Έχουμε και λέμε: Την εβδομάδα 22-28 Ιουνίου 1985, η συγκεκριμένη σειρά βρέθηκε στην κορυφή της τηλεθέασης με ποσοστό 61% έναντι 44% της «Δυναστείας», που ήταν το τρίτο δημοφιλέστερο πρόγραμμα της εβδομάδας. Επίσης, οι τηλεθεατές ήταν κολλημένοι με την «Εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη», αλλά και με κάποια άλλα... παιδιά-«λιοντάρια» και πιο συγκεκριμένα με τον «Ανδροκλή και τα λιοντάρια του», την κωμική σειρά με πρωταγωνιστές τους Κώστα Βουτσά και Μάρθα Καραγιάννη, που έχει προβληθεί αρκετές φορές σε επανάληψη.
1. Τα λιονταράκια του κυρ-Ηλία        ΕΡΤ-1  61%
2. Ελληνική ταινία                              ΕΡΤ-2  49%
3. Δυναστεία                                       ΕΡΤ-2  44%
4. Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη ΕΡΤ-1  42% 
5. Ελληνική ταινία                              ΕΡΤ-1  42%
6.Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του ΕΡΤ-2  42%
7. Κινηματογραφική βραδιά               ΕΡΤ-1  40%
8. Το θέατρο της Δευτέρας                ΕΡΤ-1  39%
9. ΠΑΟΚ - Λάρισα (ποδόσφαιρο)     ΕΡΤ-1  36%
10. Ελληνική ταινία                            ΕΡΤ-1  36%

Περισσότερες σειρές - ξένες κυρίως - βρέθηκαν στο τοπ10 της εβδομάδας 29.06-05.07.1985, χωρίς όμως καμιά να αμφισβητεί την άνετη πρωτιά της σειράς του Δαλιανίδη.
1. Τα λιονταράκια του κυρ- Ηλία          ΕΡΤ-1  66%
2. Δυναστεία                                         ΕΡΤ-2  57%
3. Επιστροφή στην Εδέμ                       ΕΡΤ-1  51%
4. Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη   ΕΡΤ-1  51%
5. Ελληνικός κινηματογράφος              ΕΡΤ-1  50%
6. Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του   ΕΡΤ-2  47%
7. Ελληνική ταινία                                 ΕΡΤ-1  46%
8. Σογκούν                                             ΕΡΤ-1  44%
9. Ο ιππότης της ασφάλτου                   ΕΡΤ-1  41%
10. Ελληνική ταινία                               ΕΡΤ-2  38%
Στα «Λιονταράκια του κυρ-Ηλία» της 3ης Ιουλίου, μεταξύ άλλων ιστοριών, «Η κυρία Γκούμα να μετατρέψει σε μπουτίκ τη μια πλευρά του μαγαζιού τους. Πολύ γρήγορα όμως η κυρία Γκούμα ανακαλύπτει ότι είναι ακατάλληλη γι' αυτήν τη δουλειά».
Τι είχε όμως συμβεί στο επεισόδιο της «Δυναστείας», που προβλήθηκε από την ΕΡΤ-2 στις 5 Ιουλίου 1985 πετυχαίνοντας αυτό το τεράστιο ποσοστό, κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα; «Ο Μπλέικ Κάρινγκτον και ο Ντάνιελ επιζούν από το αεροπορικό δυστύχημα. Ενώ στην περιοχή έχει πέσει βαθύ σκοτάδι, ο Μπλέικ προσπαθεί να βοηθήσει τον πιλότο, που είναι τραυματισμένος. Στο μεταξύ ο Τζεφ αναλαμβάνει τις έρευνες για την ανεύρεση του Μπλέικ και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες κατορθώνει να εντοπίσει τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Κατά τ' άλλα, η Ντομινίκ συμβουλεύει τη φίλη της, λαίδη Άσλη, ν' αφήσει ήσυχο τον Μπλέικ και να μη διαλύσει το γάμο του με την Κριστλ. Η Άσλι της απαντά ότι ο Μπλέικ δεν την ενδιαφέρει πια».

Παρόμοια ήταν η εικόνα και την επόμενη εβδομάδα (05.07-12.07.1985), με τη διαφορά ότι ήταν αρκετά πεσμένα τα νούμερα όλων των προγραμμάτων - άλλωστε το καλοκαίρι είχε μπει για τα καλά - ενώ σχετικά χαμηλή ήταν η θέση της Δυναστείας.
1. Τα λιονταράκια του κυρ- Ηλία           57%
2. Ελληνικός κινηματογράφος               55%
3. Επιστροφή στην Εδέμ                        50%
4. Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη    48%
5. Κινηματογραφική βραδιά                   47%
6. Ελληνική ταινία                                  47%
7. Δυναστεία                                           47%
8. Ελληνική ταινία                                  41%
9. Σογκούν                                              39%
10. Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του  38%
Στα Λιονταράκια του κυρ-Ηλία της 10ης Ιουλίου, «Παρά το γεγονός ότι η Ευθυμία φέρνει εμπόρευμα από την Ιταλία, οι δουλειές της δεν εννοούν να πάνε καλά. Ο Αργυρόπουλος διαμαρτύρεται στον ΟΤΕ για το μεγάλο λογαριασμό, ενώ η Σοφία φέρνει στο σπίτι του αδελφού της τον υποψήφιο γαμπρό. Στο μεταξύ, η Μαρία και ο Πάνος σχεδιάζουν τις διακοπές τους στην Πάρο».
Στη Δυναστεία της 12ης Ιουλίου, «Η Κριστλ συνοδεύει τον Ντανιέλ στη Νέα Υόρκη, όπου θα γνωρίσει την κόρη του, Σάμι Τζο. Η επίσκεψη στο διαμέρισμα της Σάμι Τζο δεν αφήνει καλές εντυπώσεις στον Ντάνιελ και η φίλη της Ρίτα κάτι του θυμίζει. Η Αλέξις και ο Ντεξ τσακώνονται, όταν η Αμάντα αναγγέλλει ότι θα παντρευτεί τον πρίγκηπα Μιχαήλ».

Για την εβδομάδα 13-19 Ιουλίου 1985, δεν έχω τα ποσοστά, αλλά τη σειρά των έξι δημοφιλέστερων τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπου και πάλι την πρωτιά κρατούσαν τα δανιαλιδικά «Λιονταράκια»:
1. Τα Λιονταράκια του κυρ Ηλία
2. Ελληνική ταινία
3. Επιστροφή στην Εδέμ
4. Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη
5. Ελληνική ταινία
6. Δυναστεία
Γκεστ σταρ στα Λιονταράκια ήταν ο τραγουδιστής Γιώργος Γερολυμάτος τραγουδώντας δύο επιτυχίες του, ενώ στο επεισόδιο της Δυναστείας, «Η Αμάντα μαζί με την Αλέξις πηγαίνουν να συναντήσουν τον Ντεξ και τον πρίγκιπα Μιχαήλ. Ξαφνικά ένα αυτοκίνητο σταματάει μπροστά τους και άγνωστοι απαγάγουν την Αμάντα».

Σίγουρα η σύγκριση ανάμεσα στα δύο σίριαλ είναι λίγο άδικη, καθώς δεν βρίσκονταν απέναντι. Τα μεν «Λιονταράκια» προβάλλονταν στην ΕΡΤ-1 κάθε Τετάρτη βράδυ στις 21.55΄, ενώ οι δολοπλοκίες της σατανικής Αλέξις εναντίον της οικογένειας Κάριγκτον καθήλωναν τους τηλεθεατές της ΕΡΤ-2 κάθε Παρασκευή στις 22.45΄. Η αλήθεια είναι ότι οι τηλεθεάσεις της «Δυναστείας» ήταν εξαιρετικές αν σκεφτεί κανείς τη μέρα προβολής του σίριαλ - και μάλιστα τη θερινή περίοδο - ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απευθυνόταν σε ενήλικες, εν αντιθέσει με την πιο οικογενειακή ατμόσφαιρα της ελληνικής κωμικής σειράς. 
Επίσης, μια δεύτερη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε είναι ότι οι πιο εμπορικές μέρες της ελληνικής τηλεόρασης τον Ιούλιο του 1985 ήταν η Τρίτη (τότε προβάλλονταν ο «Αυλακιώτης» και η αυστραλέζικη μίνι σειρά «Επιστροφή στην Εδέμ»), η Τετάρτη (μετά τα «Λιονταράκια» ακολουθούσε το «Σογκούν»), και η Πέμπτη, καθώς τότε προβάλλονταν τα άλλα «λιονταράκια» του Ανδροκλή-Κώστα Βουτσά (στις 20.55΄).

Τι γνωρίζουμε, όμως, για «Τα λιονταράκια του κυρ-Ηλία»;
Το σενάριο και η σκηνοθεσία της σειράς ήταν του Γιάννη Δαλιανίδη, ενώ συμμετείχαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Κατερίνα Γιουλάκη, η Κούλα Αγαγιώτου, ο Παύλος Ευαγγελόπουλος, ο Νίκος Κούρος (και οι τέσσερις θα συνεργάζονταν και πάλι στο "Ρετιρέ", επίσης του Δαλιανίδη), ο Πάνος Μιχαλόπουλος, η Βάσια Παναγοπούλου, , ο Ιάκωβος Ψαρράς, ο Σταμάτης Γαρδέλης κ.ά. 
Τη σειρά δεν την είδα ποτέ, άλλωστε ήμουν μωρό ακόμα την εποχή εκείνη, όπως όμως διαβάζω στη σελίδα retrodb.gr επρόκειτο για μια «κοινωνική, χιουμοριστική σειρά, αυτοτελών επεισοδίων, που μας μεταφέρουν σ' ένα προάστιο της Αθήνας, σ' έναν χώρο όπου υπάρχουν ακόμα σχέσεις και γειτονιά. Παρακολουθούμε τις σχέσεις, τις διαφωνίες και τις διαφορές, που υπάρχουν ανάμεσα σε δυο οικογένειες, που ζουν στην ίδια γειτονιά σε κοντινές πολυκατοικίες. Πρόκειται για την οικογένεια ενός πολιτικού μηχανικού, του Τέλη Αργυρόπουλου και του καταστηματάρχη οικιακών ειδών, Ηλία Πετρίδη. Διαφορετικοί άνθρωποι οι ίδιοι, κοινά όμως τα προβλήματα των παιδιών»
Με άλλα λόγια, ήταν μια σειρά σαν το «Ρετιρέ», τους «Μικρομεσαίους» και τόσες άλλες σειρές που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Δαλιανίδης τις δεκαετίες ΄80 και '90, επαναλαμβάνοντας τα ίδια αστεία, σχεδόν με τις ίδιες ατάκες, γνωρίζοντας πάντοτε την ίδια τεράστια επιτυχία - ok, οι «Μικρομεσαίοι» ήταν εξαίρεση σ' αυτόν τον κανόνα! Ένα χαρακτηριστικό, μικρό βίντεο έχει ανεβάσει ο χρήστης Whamegafan35:

update 24.11.12018: Από το 2013, που γράφτηκε αρχικά αυτό το αφιέρωμα και εσχάτως εμπλουτίστηκε με περισσότερες πληροφορίες, έχουν αλλάξει κάποια πράγματα ως προς τα «Λιονταράκια του κυρ-Ηλία». Στο Youtube έχουν ανεβεί αρκετά επεισόδια της σειράς, προφανώς από απλούς τηλεθεατές που τα είχαν βιντεοσκοπήσει κατά την πρώτη τους προβολή. Αναζητήστε τα! Όντως οι διάλογοι θυμίζουν πάρα πολύ τις άλλες σειρές του Δαλιανίδη, όμως είναι εντυπωσιακό πώς μία ίδια ατάκα ακούγεται διαφορετικά, όταν τη λέει διαφορετικός ηθοποιός και σε διαφορετικές συνθήκες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου