30 Ιουνίου 2013

Τα αποτυχημένα κράτη του πλανήτη για το 2013. Σε ποια θέση κατατάσσεται η Ελλάδα


Στις διεθνείς σχέσεις, ένα κράτος χαρακτηρίζεται "Ασύντακτο" ή "αποτυχημένο" (failed ή collapsed state), όταν λείπει το ένα από τα τρία κριτήρια που προσδιορίζουν την έννοια του κράτους, δηλαδή η άσκηση εξουσίας - τ' άλλα δύο είναι το έδαφος και ο πληθυσμός. Στα ασύντακτα -ή αν προτιμάτε, πιο εκλαϊκευμένα, στα αποτυχημένα- κράτη, λείπει η συντεταγμένη κυριαρχία, η αρμοδιότητα του κράτους να συντάσσει το πλέγμα κανόνων στο οποίου υπακούουν τόσο τα κρατικά όργανα όσο και τα άτομα, είτε επειδή αυτή έχει καταλυθεί είτε πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει καν. 

Σε γενικές γραμμές, για να χαρακτηριστεί ένα κράτος ως "ασύντακτο" θα πρέπει να συντρέχουν:
-ανυπαρξία ή ανικανότητα διακυβέρνησης, η οποία να ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις
-ανυπαρξία δημόσιας τάξης στο σύνολο ή έστω στο σημαντικότερο τμήμα της επικράτειας
-ανικανότητα κατοχύρωσης της ασφάλειας στους πολίτες λόγω εσωτερικής βίας με δομικά χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός και επιμορφωτικός οργανισμός Fund For Peace (Ταμείο για την Ειρήνη), διαμορφώνει κάθε χρόνο μια λίστα κατάταξης των κρατών ως προς το βαθμό αποτυχίας τους. Είναι το επονομαζόμενο και ως "Failed State Index" (FSI), που ξεκίνησε από το 2005, επί τη βάσει του συνδυασμού δώδεκα διαφορετικών κριτηρίων: δημογραφικές πιέσεις, κίνηση προσφύγων ή εκτοπισμένων ατόμων στο εσωτερικό του κράτους, ομάδες πληθυσμού που ζητούν εκδίκηση, χρόνια και διαρκής απομάκρυνση ανθρώπων από τις εστίες τους, άνιση οικονομική ανάπτυξη, φτώχεια και οξεία ή σημαντική οικονομική παρακμή, νομιμοποίηση της πολιτείας, προοδευτική επιδείνωση των δημοσίων υπηρεσιών, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, συστήματα ασφαλείας, άνοδος των πολυδιασπασμένων ελίτ και επέμβαση διεθνών παραγόντων.
Για έκτη συνεχή χρονιά, στην πρώτη θέση του καταλόγου με τα "ασύντακτα κράτη", μια πρωτιά διόλου αξιοζήλευτη, βρίσκεται η Σομαλία, με την κατάσταση στη χώρα να έχει βελτιωθεί ελάχιστα σε σχέση με την περσινή χρονιά (το 2013 συγκέντρωσε 113.9 βαθμούς έναντι 114.9 το 2012). Σταθερές και οι υπόλοιπες χώρες του τοπ-5: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σουδάν, Νότιο Σουδάν και Τσαντ. Αντίθετα, στον πάτο συναντούμε ευρωπαϊκά κυρίως κράτη: με τη Φινλανδία να κατατάσσεται τελευταία (178η) για τρίτη συνεχή χρονιά και να καμαρώνει γι' αυτό.
Γενικότερα, τα 10 καλύτερα οργανωμένα κράτη του κόσμου για το 2013 θεωρούνται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, η Ιρλανδία και η Αυστραλία. (Όπως καταλαβαίνετε, η χρεωκοπία της Ισλανδίας ή το ιρλανδικό Μνημόνιο δεν επηρέασαν το βαθμό εσωτερικής οργάνωσης των δύο αυτών ευρωπαϊκών κρατών, που σε πολλές αντίστοιχες λίστες αξιολογούνται πολύ θετικά).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην ικανοποιητική 138η θέση -ή αλλιώς θεωρείται το 41ο πιο συντεταγμένο κράτος του πλανήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του FFP, ενώ η βαθμολογία της είναι ελάχιστα αυξημένη, επομένως χειρότερη, σε σχέση με πέρυσι -50.6 βαθμούς έναντι 50.4 το 2012. Στην 115η θέση βρίσκεται σταθερή η Κύπρος με 67 βαθμούς. Για τη χώρα μας, τα μεγαλύτερα "αγκάθια" εντοπίζονται στους τομείς "φτώχεια και οξεία ή σημαντική οικονομική παρακμή", όπου συγκεντρώνουμε 6.4 βαθμούς με ανώτατο όριο το 10, στον τομέα "νομιμοποίηση της εξουσίας", όπου βαθμολογούμαστε με 5.4,  και "επέμβαση διεθνών παραγόντων" όπου περνούμε ελαφρά τη βάση με 5.1 βαθμούς. Αντίθετα, δυνατό χαρτί είναι η "κίνηση προσφύγων ή εκτοπισμένων ατόμων στο εσωτερικό του κράτους", όπου η Ελλάδα βαθμολογείται μόλις με 2 βαθμούς.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου