21 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 21 Ιουνίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Το πρόσωπο των ημερών παγκοσμίως, ο Αμερικανός πρώην εργαζόμενος στην NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε με στοιχεία το ρόλο του "Μεγάλου Αδερφού" που έχει αναλάβει η αμερικανική κυβέρνηση, έχει σήμερα τα γενέθλια του, καθώς γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1983.
Σήμερα είναι μια μέρα, που κατά το παρελθόν γεννήθηκαν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι: από το Γάλλο φιλόσοφο Ζαν Πολ Σαρτρ (1905-1980) μέχρι την πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο (1953-2007). 
Επίσης, πολλοί άνθρωποι της τέχνης έχουν σήμερα γενέθλια, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου (63 ετών), ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (49), η Ντάνα Ντελ Ρέι (27) και ο Μάνου Τσάο (52).
Τα 69 κλείνει σήμερα η πρώτη Ελληνίδα που ανακηρύχτηκε Μις Υφήλιος, η Κορίνα Τσοπέη, ενώ σαν σήμερα γεννήθηκαν και δύο ντίβες του ασπρόμαυρου Χόλιγουντ, η βραβευμένη με Όσκαρ Τζούντι Χόλιντεϊ (1921-1965) και η σεξοβόμβα Τζέιν Ράσελ (1921-2011).
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Καναδός καθηγητής Οικονομικών, Γουίλιαμ Βίκρεϊ (1914-1996), ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1996 -τρεις μόλις μέρες πριν το θάνατο του, χωρίς να προλάβει να παραλάβει το βραβείο του- "για τη θεμελιώδη συνεισφορά του στην οικονομική θεωρία των κινήτρων σε καθεστώς ασύμμετρης πληροφόρησης" από κοινού με τον Τζέιμς Μίρλες.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Γροιλανδία μπορεί τυπικά να ανήκει στην εδαφική επικράτεια της Δανίας, ωστόσο σήμερα γιορτάζει την εθνική της εορτή, δηλαδή την επέτειο από το δημοψήφισμα του 2009, με το οποίο απέκτησε το σημερινό καθεστώς ευρείας αυτονομίας.
Στο Τόγκο σήμερα είναι η Ημέρα των Μαρτύρων, όσων δηλαδή έχασαν την ζωή τους αγωνιζόμενοι για την ανεξαρτησία της χώρας. 
Επίσης, σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 21 Ιουνίου 1863, με τη συγκρότηση της "Κυβέρνησης του Οροπεδίου", όπως ειρωνικά ονομάστηκε η σύμπραξη των δύο κύριων πολιτικών ομάδων ("Όρεινοί" και "Πεδινοί") υπό την προεδρία του Μπενιζέλου Ρούφου, ύστερα από σχετικό τελεσίγραφο των πρεσβευτών των ξένων δυνάμεων, έληξε η ο εμφύλιος των δύο ημερών, που αιματοκύλισε την Αθήνα ("Ιουνιανά").

Στις 21 Ιουνίου 1913 έληξε η τριήμερη μάχη του Κιλκίς και ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη. "Πιστεύω ότι η μάχη του Κιλκίς ως ένα από τα αρτιότερα παραδείγματα αστραπιαίας επίθεσης στα παγκόσμια στρατιωτικά χρονικά. Οι Βούλγαροι στάθηκαν υπέροχα σε απόσταση τριών μιλίων από το Κιλκίς, όμως οι Έλληνες, με δύναμη 8.000, εξαπέλυσαν μια καταπληκτική επίθεση με λόγχες, καταλαμβάνοντας τη θέση και προκαλώντας τεράστιες απώλειες", μετέδωσε ο ανταποκριτής της Daily Telegraph, όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ των New York Times με ημερομηνία 04.07.1913 (ν.η.).

Στις 21 Ιουνίου 1985, υπό τη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως, η Αθήνα ανακηρύχτηκε πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένας θεσμός που αποτελούσε πρωτοβουλία της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, και του Γάλλου ομολόγου της, Ζαν Λαγκ.

Στις 21 Ιουνίου 1991, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την αποδέσμευσή του από το Συνασπισμό και την ταχύτερη δυνατή σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, οριστικοποιώντας τη ρήξη μετά το πείραμα του 1989.

Στις 21 Ιουνίου 1993, σημειώθηκε μαζική -η μαζικότερη μέχρι τότε- παραίτηση στελεχών της ΕΡΤ (ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου) καταγγέλοντας "παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας και των πολιτικών παρασκηνίων".
Ειδικότερα, στην επιστολή παραίτησής του ο διευθυντής ειδήσεων, Δημήτρης Παπαναγιώτου, αναφέρθηκε στην άρνηση της πολιτικής εξουσίας να επικυρώσει την ίδρυση της Γενικής Διεύθυνσης Ειδήσεων, την οποία άλλωστε είχαν συστήσει οι ειδικοί του BBC, όπως και ο πρώην αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Ανδριανόπουλος - από τότε το πρότυπο του BBC "δίχαζε" την ΕΡΤ και σήμερα εξακολουθεί να συμβαίνει το ίδιο.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Μιχ. Βεργίτσης, καταφέρθηκε εναντίον του τότε γενικού γραμματέα Τύπου της κυβέρνησης, Βασίλη Μαγγίνα, ο οποίος ήθελε να επιβάλλει στο Βεργίτση τις προσωπικές του επιλογές για τα επιτελικά πόστα της δημόσιας τηλεόρασης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΡΤ στην επιστολή παραίτησης του, δεν επιθυμούσε να μεταβληθεί "σε απλό διεκπεραιωτή αποφάσεων, που λαμβάνονται ερήμην του ανωτάτου οργάνου της εταιρίας".

Στις 21 Ιουνίου 1994, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έδωσε τον πρώτο της αγώνα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μουντιάλ). Ο αγώνας, που πραγματοποιήθηκε στις 19.30΄ ώρα Ελλάδος στη Βοστόνη των ΗΠΑ, ήταν μια πραγματική τραγωδία για την εθνική Ελλάδας, που έχασε με σκορ 4-0 από την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα.
Η εθνική μας ομάδα αγωνίστηκε με τους: Μήνου, Αποστολάκη, Κολλιτσιδάκη, Μανωλά, Καλλιτζάκη, Τσαλουχίδη, Κωφίδη, Τσιαντάκη, Νιόπλια, Σαραβάκο και Μαχλά, ενώ ως αλλαγές μπήκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα και οι Μαραγκός και Μητρόπουλος.

Στις 21 Ιουνίου 2011 η προ τριών ημερών ανασχηματισθείσα κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία θεωρήθηκε πρόκριμα για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου μια εβδομάδα αργότερα -αν και στην πράξη η τελευταία πήρε έντονα δραματικές διαστάσεις με τις διαδηλώσεις στους δρόμους και απώλεια βουλευτών για το κυβερνών κόμμα. 
Δύο χρόνια μετά, ενδιαφέρον παρουσίαζε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, που τότε ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα πρωθυπουργός: "Ζητήσατε συναίνεση, αλλά η συναίνεση δεν διαρκεί αν η κοινωνία είναι απέναντι. Γι’ αυτό σας λέω: Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω, συναίνεση για να το διορθώσουμε δίνω... Δεν ζητάμε να εφαρμοστεί καλύτερα η λάθος συνταγή, αλλά να αλλάξει η συνταγή. Ήδη η Ευρώπη εγκαταλείπει την “τιμωρησιακή” πολιτική έναντι της Ελλάδας...". Κάτι τέτοια έλεγε τότε ο σημερινός πρωθυπουργός και η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, που σε άρθρο της χαρακτήριζε το Σαμαρά ως "Κερδοσκόπο της κατάρρευσης" και ως "ανεύθυνο και εγωπαθή". 
Δύο χρόνια μετά, τα πάντα άλλαξαν κι όμως μοιάζουν τόσο ίδια -έστω και υπό τη μορφή φάρσας.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
"Αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά και να "επιβάλει" την παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα εμφανίζεται η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας ακόμη και τις διαδικασίες απόλυσης σε περιπτώσεις χρηματισμού και εμφανούς ανεπάρκειας δημοσίων υπαλλήλων", διαπίστωνε η εφημερίδα "Καθημερινή" στο βασικό θέμα του πρωτοσέλιδου της 21ης Ιουνίου 1997. Αφορμή ήταν η ομιλία του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίαζε με αντικείμενο το νέο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Όπως αναφερόταν στο ίδιο δημοσίευμα, οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούσαν ότι "η ατονία των μηχανισμών ελέγχου και κυρώσεων" ήταν η "βασική αιτία του κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις δημόσιες υπηρεσίες". Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν "ιδιαίτερα καυστικός για τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες τα τελευταία χρόνια χιλιάδες συμβασιούχοι έχουν πετύχει την ακύρωση των απολύσεών τους. Απηύθυνε μάλιστα και μήνυμα προς τους δικαστές, καλώντας τους να αλλάξουν τη στάση τους στο μέλλον διαφορετικά θα "είναι υπόλογοι"".
Τι άλλαξε τα επόμενα χρόνια ως προς τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους; Αυτό θα ήταν ένα καλό ανέκδοτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου