23 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 23 Ιουνίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013. Και να θέλει να μας φωτίσει σήμερα το Άγιο Πνεύμα, με τέτοια ζέστη θα το αναβάλλει για αργότερα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936, ενώ ακριβώς ένα χρόνο μετά γεννήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας πρόεδρος Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος το 2008 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης "για τις μεσολαβητικές προσπάθειες 30 ετών για την επίλυση διεθνών συγκρούσεων σε Ευρώπη και Ασία".
Άλλοι σημαντικοί άνθρωποι που γεννήθηκαν στις 23 Ιουνίου υπήρξαν ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Ροδόπουλος, 1909-1960) και ο οικονομολόγος Τζον Μεντ (1907-1995), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1977 από κοινού με τον Μπερτίλ Ολίν "για την πρωτοπόρο συνεισφορά τους στη θεωρία του διεθνούς εμπορίου και των κινήσεων κεφαλαίων".
Εξάλλου, τα 41 κλείνει ο αλγερινής καταγωγής Γάλλος ποδοσφαιριστής Ζινεντίν Ζιντάν, τα 56 η βραβευμένη με Όσκαρ (για το ρόλο της στην ταινία "Φαργκό") Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, ενώ 30 γίνεται η Ουαλή τραγουδίστρια Ντάφι.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στο Λουξεμβούργου γιορτάζονται τα γενέθλια του Μεγάλου Δούκα. Προσοχή, όμως: στην πραγματικότητα, ο ανώτατος άρχοντας του λιλιπούτειου κράτους δεν γεννήθηκε όντως σαν σήμερα (ο πρίγκιπας Ενρί γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1955). Η σημερινή ημερομηνία επελέγη συμβολικά, επειδή ο καιρός (συνήθως) είναι καλός και ενδεχομένως να συνδέεται με το θερινό ηλιοστάσιο. 
Στην Εσθονία γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης, που αναφέρεται στην επέτειο από τη μάχη του Βόνου (19-23 Ιουνίου 1919), όταν αποκρούστηκε η εισβολή του γερμανικού στρατού, λίγους μήνες μετά την ανεξαρτησία της Εσθονίας και των υπόλοιπων βαλτικών κρατών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 23 Ιουνίου 1954, το Συντονιστικό Συμβούλιο της τότε κυβέρνησης ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Δημοσίων Έργων, Κων. Καραμανλή, για την ύδρευση της πρωτεύουσας από τα νερά της λίμνης Υλίκη με την κατασκευή αγωγού, που θα συνδεόταν με τον ήδη υφιστάμενο αγωγό με τη λίμνη του Μαραθώνα. 

Στις 23 Ιουνίου 1964, ο πάπας Παύλος ανακοίνωσε σε ομιλία του προς τους Καρδινάλιους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας την πρόθεση του να επιστραφεί η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα "σε ένδειξη φιλίας". Πράγματι, τρεις μήνες μετά (26.09.1964) το τίμιο λείψανο επεστράφη στην πόλη όπου βρισκόταν μέχρι το 15ο αιώνα.

Στις 23 Ιουνίου 1990, τρεις μέρες μετά τον εντοπισμό του πτώματος του, εξιχνιάστηκε η υπόθεση της απαγωγής του "Μαρσελίνο", όπως ήταν το ψευδώνυμο του 17χρονου Γιάννη Τσατσάνη, ο οποίος είχε απαχθεί το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς. Η απαγωγή του είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, που ούτως ή άλλως δεν ήταν συνηθισμένη σε περιστατικά απαγωγών έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Η αποκάλυψη, όμως, σόκαρε ακόμη περισσότερο, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι απαγωγείς και δολοφόνοι του 17χρονου ποδοσφαιριστή από το Αιγάλεω ήταν φίλοι του, οι οποίοι μάλιστα μια μέρα νωρίτερα είχαν κρατήσει το φέρετρο του αγοριού στην κηδεία του. Μέχρι σήμερα, η υπόθεση της απαγωγής του Μαρτσελίνο αποτελεί σημείο αναφοράς στα εγκληματολογικά χρονικά της χώρας. 

Στις 23 Ιουνίου 1996, έφυγε από την ζωή ο πρώην πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, "Περί ώρα 1.30΄, ο πρόεδρος Α. Παπανδρέου, αιφνιδίως αισθάνθηκε δυσφορία και ανέπτυξε κοιλιακή ταχυκαρδία, η οποία εντός δύο λεπτών εξελίχθηκε σε ηλεκτρομηχανικό διαχωρισμό. Εγένετο παρατεταμένη προσπάθεια ανανήψεως. Η κλινική εικόνα εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα (κοιλιακή μαρμαρυγή-ηλεκτρομηχανικός διαχωρισμός) είναι συμβατά με οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο τελικώς επέφερε το θάνατο στις 2.30΄ π.μ. της Κυριακής 23 Ιουνίου 1996".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου