24 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 24 Ιουνίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια έχει η ηθοποιός Νόρα Βαλσάμη, η οποία γεννήθηκε την ίδια μέρα, αλλά διαφορετική χρονιά, με δύο Νομπελίστες φυσικούς: τον αυστριακής καταγωγής Αμερικανό φυσικό Βίκτορ Φραντς Ες (1883-1964, Νόμπελ Φυσικής 1936 "για την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας") και τον Μάρτιν Λούις Περλ (σήμερα 86 ετών, Νόμπελ Φυσικής 1995 "για την ανακάλυψη του λεπτονίου ταυ")

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Τα γενέθλια του Ιωάννη του Βαπτιστή γιορτάζονται σ' όλες σχεδόν τις χριστιανικές εκκλησίες, ενώ στις τρεις βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) η σημερινή μέρα θεωρείται αργία. Αντίστοιχα, σήμερα είναι και η "εθνική αργία" των κατοίκων της επαρχίας Κεμπέκ του Καναδά, που κατ' επίφαση συνδέεται με τη θρησκευτική γιορτή.
Στη Βενεζουέλα γιορτάζεται η επέτειος της μάχης του Καραμπόμπο (24 Ιουνίου 1821), κατά την οποία οι επαναστατικές δυνάμεις του Σιμόν Μπολιβάρ κατατρόπωσαν τον ισπανικό στρατό, μια νίκη που αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας. 
Στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, γιορτάζεται η επέτειος από την ανακήρυξη της πόλης ως πρωτεύουσας του νησιωτικού κράτους σαν σήμερα το 1571 από τον Ισπανό κυβερνήτη της Μιγκέλ Λοπέζ ντε Λεγκάζπι.
Τέλος, στο Ιράν, βάσει του σεληνιακού ημερολογίου, γιορτάζεται η επέτειος από τη γέννηση του Ιμάμ Μαχντί, που ήταν ο δωδέκατος Ιμάμης των Σιιτών Μουσουλμάνων. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιμάμ Μαχντί δεν πέθανε, αλλά τον έχει κρύψει ο Θεός (Αλλάχ), μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψει, συνοδευόμενος από άλλους σημαντικούς προφήτες, όπως ο Ιησούς Χριστός, και θα σώσει την ανθρωπότητα. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 24 Ιουνίου 1903, η κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη παραιτήθηκε ύστερα από την εξέγερση (επεισοδιακά συλλαλητήρια) στον Πύργο και στα γειτονικά χωριά του νομού Ηλείας για το σταφιδικό ζήτημα. Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατούσε στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες ήταν το τηλεγράφημα που στάλθηκε την ίδια ημέρα από την πόλη του Πύργου:
"Προς το εσπέρας νέα διαδήλωσις συνεκροτήθη εν πυροβολισμοίς, κωδωνοκρουσίαις, αλλαλαγμώ και θορύβω. Ότι οι διαδηλωταί μεταβάντες εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν κατέλαβον αυτόν, εξεδίωξαν τους υπαλλήλους, κατέθραυσαν παράθυρα, θύρας και παν το προστυχόν. Ότι επετέθησαν και κατά των δύο ετοίμων προς αναχώρησιν αμαξοστοιχιών και την μεν μίαν κατώρθωσαν και την εκράτησαν αφού κατέθραυσαν τας υέλους των βαγονίων, ενώ η άλλη ηδυνήθη να διαφύγη. Ότι πάσαι αι αρχαί κατελύθησαν, διότι οι διαδηλωταί ουδένα ακούουσιν". 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καιροί" (25.06.1903), όταν ο Θεοτόκης έλαβε γνώση αυτού και άλλων αντίστοιχων τηλεγραφημάτων από την ευρύτερη περιοχή, φερόταν να είχε δηλώσει, "Δεν είναι κατάστασις αυτή. Ζητούν διά τοιούτων ποταπών μέσων να βάλουν τον λαόν να αλληλοσφαγή και εγώ δεν θα επιτρέψω επί της πρωθυπουργίας μου να χυθή ουδέ ρανίς αίματος. Δι' αυτό πρέπει να παραιτηθώμεν και ας έλθουν οι υποκινηταί των ταραχών να ψηφίσουν την σύμβασιν".  
Και πράγματι, στις 8 το βράδυ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, Λεβίδη, και τον πρώην υπουργό, Στάη, ο Θεοτόκης υπέβαλε στα ανάκτορα την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Στις 24 Ιουνίου 1949, σε ηλικία 89 ετών, πέθανε ο πρωθυπουργός, Θεμιστοκλής Σοφούλης ύστερα από αιφνίδια καρδιακή προσβολή στις 4.20΄ το απόγευμα. Ο Σοφούλης είχε ξεχωρίσει χάρη στη δράση του για την απελευθέρωση της Σάμου, ήταν σημαίνον στέλεχος του κόμματος των Φιελελευθέρων και διάδοχος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός (24.07.1924-07.10.1924), 22.11.1945-04.04.1946 και 07.09.1947-24.06.1949).

Στις 24 Ιουνίου 1960 ανακοινώθηκε επισήμως η έκδοση του διαζυγίου μεταξύ του Έλληνας μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση και της συζύγου του, Τίνας Λιβανού. Στην πραγματικότητα, το διαζύγιο είχε εκδοθεί κάποιες μέρες νωρίτερα με διαδικασίες εξπρές στην πολιτεία της Αλαμπάμα και με την 29χρονη Λιβανού να κατηγορεί το σύζυγο της για "ψυχική σκληρότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου