26 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 26 Ιουνίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η συγγραφέας Περλ Μπακ (1892-1973, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1938 "για τις πλούσιες και αληθινά επικές περιγραφές τής ζωής των χωρικών στην Κίνα, καθώς και για τα βιογραφικά της αριστουργήματα") και ο πειραματικός φυσικός Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον (1937-2013, Νόμπελ Φυσικής 1996 από κοινού με τον Ντάγκλας Όσεροφ "για την ανακάλυψη της υπερρευστότητας στο ήλιο-3") είναι οι προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη διεθνή απήχηση, που γεννήθηκαν σαν σήμερα.
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε  ο διεθνούς φήμης Έλληνας φιλόσοφος Κώστας Αξελός (1924-2010), αλλά και ο τραγουδιστής του "Blue Hotel" Κρις Άιζαακ (57 ετών) και ο ηθοποιός Κρις Ο Ντόνελ (43). 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται στη Σομαλία. Σαν σήμερα το 1960 απέκτησε την ανεξαρτησία της η Βρετανική Σομαλιλάνδη, ενώ πέντε μέρες αργότερα ακολούθησε η πρώην ιταλική αποικία, που την εποχή εκείνη τελούσε σε καθεστώς κηδεμονίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τότε, στις 1 Ιουλίου 1960, έγινε και η ενοποίηση των δύο εδαφών, οπότε σχηματίστηκε το κράτος της Σομαλίας, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε κράτος παρία. Άλλωστε, το Μάιο του 1991, η Σομαλιλάνδη κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται και στη Μαδαγασκάρη, η οποία αποτελούσε γαλλική αποικία μέχρι τις 26 Ιουνίου 1960 -τη μέρα που έγινε ανεξάρτητη και η Σομαλιλάνδη.
Στο Αζερμπαϊτζάν γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις 26 Ιουνίου 1918 ιδρύθηκε το πρώτο στρατιωτικό σώμα του Αζερμπαϊτζάν, ένα μήνα μετά την ίδρυση ανεξάρτητης δημοκρατίας -και η οποία δεν είχε λαμπρό μέλλον μπροστά της, καθώς 23 μήνες αργότερα ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ένωση.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Θυμάτων Βασανιστηρίων, αλλά και η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Χρήσης Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 26 Ιουνίου 1945, οι αντιπρόσωποι 50 κρατών (τα ιδρυτικά μέλη) υπέγραψαν στο Σαν Φρανσίσκο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ -απουσίαζε μόνο ο αντιπρόσωπος της Πολωνίας, ο οποίος θα υπέγραφε το Χάρτη δυο μήνες αργότερα.

Στις 26 Ιουνίου 1958, εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας ανακοίνωσαν ότι υπάρχει επιδημία πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα μετά τη διαπίστωση 98 κρουσμάτων μόνο κατά το μήνα Ιούνιο, τα 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. 

Στις 26 Ιουνίου 1963, κατά την επίσκεψη του στο δυτικό Βερολίνο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι εκφώνησε έναν από τους ιστορικότερους λόγους του αναφωνώντας: "Ich bin ein Berliner": "Δεν θα καταστεί δυνατή η πραγματική ειρήνη στην Ευρώπη, εφ' όσον δεν παρέχεται στο ένα τέταρτο των Γερμανών το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του τρόπου που ζουν, είναι πολίτες του δυτικού Βερολίνου. Έτσι κι εγώ είμαι περήφανος να διαβεβαιώσω ότι είμαι Βερολινέζος". 

Στις 26 Ιουνίου 1991, ο γιουγκοσλαβικός στρατός εισέβαλε στη Σλοβενία, μία μέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της έως τότε γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Επισήμως, ο πόλεμος θα ξεκινούσε στις 27 Ιουνίου και η διάρκεια του ήταν μόλις 10 ημέρες, μέχρι τις 7 Ιουλίου, οπότε υπογράφτηκε η Συμφωνία του Μπριούνι, βάσει της οποίας αποχώρησαν τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα, ενώ πάγωσε προσωρινά το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας (αλλά και της Κροατίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου