27 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 27 Ιουνίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η πιο εμβληματική προσωπικότητα που γεννήθηκαν σαν σήμερα υπήρξε η Έλεν Κέλερ (1880-1968), η οποία παρά το γεγονός ότι ήταν τυφλή και κωφή, κατάφερε να γίνει ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές της σπουδές -ήταν η πρώτη που το κατάφερε- και επιπλέον διακρίθηκε ως συγγραφέας, αλλά και αγωνίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, για βελτίωση των συνθηκών εργασίας κλπ. 
Σημαντικοί άνθρωποι με σημαντική προσφορά προς την ανθρωπότητα, που επίσης γεννήθηκαν σαν σήμερα υπήρξαν και οι Νομπελίστες Χανς Σπέμαν (1869-1941, Νόμπελ Ιατρικής 1935 "για την ανακάλυψη της οργανικής επίδρασης στην ανάπτυξη του εμβρύου") και Μάρτινους Βέλτμαν (σήμερα 82 ετών, Νόμπελ Φυσικής 1999 από κοινού με τον Γκεράρντους Χουφτ "για την αποσαφήνιση της κβαντικής δομής των ηλεκτρασθενών αλληλεπιδράσεων στη Φυσική").
27 Ιουνίου έγραφε το ημερολόγιο όταν γεννήθηκαν ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Κισλόφσκι (1941-1996), ο Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός -ο δημιουργός τηλεοπτικών σίριαλ όπως το "Lost" και το "Alias"- Τζ. Τζ. Άμπραμς (47 ετών), η Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ατζαννί (58), αλλά και ο "Spiderman" Τόμπι Μαγκουάιρ (38). 
Τέλος, τα 29 κλείνει σήμερα ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Χοσέ Χολέμπας. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στο Τατζικιστάν γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Ενότητας. Σαν σήμερα το 1997 υπογράφτηκε η ειρηνευτική συμφωνία που τερμάτιζε τον πενταετή εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών.
Στο μικροσκοπικό αφρικανικό κράτος Τζιμπουτί γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία του στις 27 Ιουνίου 1977. Μέχρι τότε αποτελούσε γαλλική αποικία με την ονομασία Γαλλική Σομαλία ή Γαλλική Περιοχή των Αφάρ και Ισάς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 27 Ιουνίου 1913, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη της Καβάλας.

Στις 27 Ιουνίου 1917, κατεστάλη το στρατιωτικό κίνημα της Τρίπολης, που είχε εκδηλωθεί μια μέρα νωρίτερα χωρίς σαφή προσανατολισμό, όταν αξιωματικοί του 30ου συντάγματος υπό τον επιλοχία Γρηγόριο Παρασκευόπουλο αφαίρεσαν όπλα από την Α.Ο. του στρατοπέδου και τα μοίρασαν σε μικρή μερίδα πολιτών.

Στις 27 Ιουνίου 1946, η τετραμερής διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας και ΕΣΣΔ στο Παρίσι αποφάσισε να επιτρέψει την παραχώρηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, ύστερα από αιφνιδιαστική πρόταση του Σοβιετικού υπουργού, Μολότωφ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου