19 Ιουνίου 2013

Οι πρώτες επιτυχίες αγαπημένων Ελλήνων τραγουδιστών


Είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής δικογραφίας και με πολλά χρόνια καριέρας στην πλάτη τους. Θυμάστε, όμως, πότε και με ποια τραγούδια ξεκίνησε αυτή η καριέρα;  Το μικρό αφιέρωμα που ακολουθεί φιλοδοξεί να φρεσκάρει τη μνήμη μας για 10 από τους πιο πετυχημένους Έλληνες τραγουδιστές.


1. Άννα Βίσση
Το 1973, τρία χρόνια αφότου κέρδισε σε μουσικό διαγωνισμό του ΡΙΚ, η 16χρονη Άννα Βίσση εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου μετακόμισε όλη η οικογένεια, ενώ την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη της συμμετοχή στο τραγούδι "Λέγοντας και κλαίγοντας" του Γιάννη Καλατζή, όπου η χαρακτηριστική φωνή της Άννας ακούγεται στο ρεφρέν συνοδεύοντας τον τραγουδιστή. 
Ωστόσο, το άστρο της θα ξεκινούσε να λάμπει δισκογραφικά το 1976, όταν κέρδισε το διαγωνισμό τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή" του Δώρου Γεωργιάδη.


2. Καίτη Γαρμπή
Τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, η Καίτη ήταν γνωστή ως η μία εκ των αδερφών Γαρμπή, που εμφανίζονταν στο πλευρό του Γιάννη Φλωρινιώτη. Ωστόσο, το πρώτο ηχογραφημένο τραγούδι ήρθε αρκετά αργά, το 1987. Ονομαζόταν "Στο Σαν Τροπέ" και ήταν διασκευή ενός γαλλικού χιτ. 


3. Δέσποινα Βανδή
Ένα ντουέτο με το Γιάννη Πάριο στο τραγούδι "Αδιέξοδο" ήταν από τις πρώτες επιτυχίες της Δέσποινας Βανδή. Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "Γέλα μου", που κυκλοφόρησε το 1994, ενώ παράλληλα ξεχώρισαν τα τραγούδια "Γέλα μου" και "Δεν υπάρχει τίποτα". Πάντως, κακά τα ψέματα, αν δεν υπήρχε το ντουέτο με τον Πάριο, θα ήταν πιο δύσκολο ν' ακουστούν τα υπόλοιπα κομμάτια.


4. Νότης Σφακιανάκης.
Σε ηλικία 32 ετών, το 1991, ο Νότης Σφακιανάκης κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά και έκανε το μεγάλο μπαμ τραγουδώντας "Πρώτη φορά γιορτάζω κι έχει αλλάξει η ζωή μου". Η ζωή του όντως άλλαξε...


5. Χρήστος Δάντης
"Απόψε θέλω αποδείξεις και ονόματα και το κορμάκι σου θα ψάξω πόντο-πόντο" έπαιζαν συνέχεια τα ραδιόφωνα το 1990 και ο Χρήστος Δάντης έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη μεγάλο όνομα στο χώρο της δισκογραφίας - το τραγούδι είχε τον τίτλο "Δακτυλικά αποτυπώματα".
Τη χρονιά εκείνη, εξάλλου, επιτυχία σημείωσε και το ανάλαφρο ντουέτο του με την Πωλίνα, με την οποία έκαναν "Push ups".


6. Μιχάλης Χατζηγιάννης
Η πρώτη φορά που ακούστηκε στην Ελλάδα η φωνή του Μιχάλη Χατζηγιάννη ήταν το Μάιο του 1998, όταν ο τραγουδιστής εκπροσώπησε την Κύπρο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που εκείνη τη χρονιά φιλοξενήθηκε στο Μπέρμιγχαμ. Το τραγούδι του είχε τον τίτλο "Γένεσις" και τερμάτισε στην 11η θέση σε σύνολο 25 τραγουδιών. 
Πάντως, εκτός από τους σκληροπυρηνικούς φαν του διαγωνισμού, οι περισσότεροι τον άκουσαν για πρώτα φορά λίγους μήνες αργότερα στο τραγούδι "Άγγιγμα Ψυχής" του Γιάννη Χατζηνάσιου, που ακουγόταν στους τίτλους έναρξης της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς, που σημείωνε μεγάλες τηλεθεάσεις.


7. Πέγκυ Ζήνα
Ακόμη κι όσοι δεν είχαν γεννηθεί το 1995 γνωρίζουν ότι το πρώτο τραγούδι της Πέγκυς Ζήνα είχε τον τίτλο "Αν πας με άλλη θα σου σπάσω το κεφάλι" και ήταν ένα από τα πολλά τραγούδια-ανέκδοτα, που γίνονται επιτυχία λίγων ημερών. Η τραγουδίστρια πολλές φορές αναφέρεται στο συγκεκριμένο τραγούδι σε διάφορες συνεντεύξεις της -συνήθως με απολογητική διάθεση, που δεν έχει φύγει ακόμη ύστερα από τόσα χρόνια. 
Η Πέγκυ Ζήνα μας ξανασυστήθηκε λίγα χρόνια αργότερα με κόκκινα μαλλιά και τραγουδώντας το "Ψυχή μου μόνη" σε στίχους Σπύρου Γιατρά και μουσική Αλέκου Χρυσοβέργη. Το τραγούδι ακούστηκε στα ραδιόφωνα και αποτέλεσε ένα πρώτο μικρό βήμα "μετάνοιας" της ερμηνεύτριας, που προσπαθούσε να διώξει από πάνω το "στίγμα" του πρώτου της σουξέ.


8. Αντώνης Ρέμος
Το 1996 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Θεσσαλονικιού τραγουδιστή, που άφησε τη συμπρωτεύουσα, όπου σημείωνε τεράστια επιτυχία και ήταν γνωστό όνομα, κατεβαίνοντας στην Αθήνα για το επόμενο, μεγάλο βήμα της καριέρας του. Επιτυχία έγιναν όλα σχεδόν τα τραγούδια εκείνου του άλμπουμ με τον εντελώς ανέμπνευστο τίτλο "Αντώνης Ρέμος" -συνηθιζόταν εκείνη την εποχή η πρώτη δισκογραφική δουλειά των πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών να φέρουν απλά τ' όνομα τους. Ωστόσο, το πρώτο βίντεο-κλιπ δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το "Εμείς", το ντουέτο του Αντώνη με τη Μαντώ.


9. Γιάννης Πλούταρχος
Με ένα ντουέτο άρχισε να λάμπει το άστρο και του Γιάννη Πλούταρχο. Αν και το 1998 είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο "Μόνο εσύ", από το οποίο ξεχώρισαν το "Ένας Θεός" και το "Μόνο εσύ", η πορεία του τραγουδιστή ίσως ήταν διαφορετική τα επόμενα χρόνια, αν ένα χρόνο αργότερα δε συνεργαζόταν με την Κωνσταντίνα στο ελαφρολαϊκό ντουέτο "Η καρδιά μου είναι ζαλισμένη" -και ζάλισαν όλη την Ελλάδα.


10. Νατάσα Θεοδωρίδου
Καλώς ή κακώς, το 1997 ο Τριαντάφυλλος ήταν από τους πλέον εμπορικούς τραγουδιστές. Έτσι, λοιπόν, βοήθησε την -καταξιωμένη στη Θεσσαλονίκη, αλλά άγνωστη στην Αθήνα- Νατάσα Θεοδωρίδου στην παρθενική της εμφάνιση στη δισκογραφία. "Μη γυρίσεις ξανά" λεγόταν το τραγούδι, που αποτελούσε διασκευή ενός ξένου κομματιού, το ένα έφερε τ' άλλο και όλα σχεδόν τα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ της Θεοδωρίδου έγιναν επιτυχίες καταξιώνοντας την ερμηνεύτρια.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου