27 Ιουνίου 2013

Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης και η απορία μιας γιαγιάς λίγο μετά την επιστροφή της στη Γη. "Κόρη μου, είδες το Θεό;"


Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα έχει μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα αστροναύτης, η οποία πριν 50 χρόνια ταξίδεψε στο διάστημα επί τρεις ημέρες (17-19 Ιουνίου 1963) παράλληλα με τον Βαλέρι Μπικόσφκι, αν και σε χωριστές πτήσεις με τα διαστημόπλοια Βοστόκ 5 και 6. Ντίβες της εποχής ζήλεψαν το κατόρθωμα της Τερέσκοβα, η οποία αποδείκνυε ότι οι γυναίκες δεν υπολείπονται σε τίποτε των ανδρών. Η Σοφία Λόρεν, για παράδειγμα, είχε δηλώσει αστειευόμενη την πρόθεση της "να διοργανωθεί μια πτήση ειδικά για μένα".

Το γεγονός ήταν, φυσικά, μεγάλη επιτυχία για τη Σοβιετική Ένωση, που μετρούσε ακόμα μια νίκη στον ανταγωνισμό για την κατάκτηση του διαστήματος, ενώ ο Νικίτα  Κρούστσεφ, ο σοβιετικός πρόεδρος, την εκμεταλλεύτηκε δεόντως συνομιλώντας με την πρώτη γυναίκα αστροναύτη, στην οποία θα έδινε τα παρατσούκλια "Τσάικα" (γλάρος) και "Βάλια" (υποκοριστικό του Βαλεντίνα). 
"Αγαπητή Βαλεντίνα Τερέσκοβα. Σας χαιρετώ εγκαρδίως, εσάς, την πρώτη γυναίκα κοσμοναύτη του κόσμου, επ' ευκαιρία της πτήσης σας στο κοσμικό διάστημα. Ο σοβιετικός λαός είναι περήφανος για το κατόρθωμα σας. Παρακολουθούμε όλοι με πολύ μεγάλη προσοχή την ηρωική σας πτήση και σας ευχόμαστε από βάθους καρδίας θάρρος, υψηλό ηθικό και επιτυχία της αποστολής σας", τη χαιρέτησε ο Κρουτσόφ και η Τερέσκοβα του απάντησε : "Αγαπητέ Νικήτα Σεργκέγιεβιτς. Πολύ συγκινημένη από το ενδιαφέρον σας, επιθυμώ να σας απευθύνω τις ευχαριστίες μου για τα θερμά σας λόγια και για την πατρική σας στοργή. Αισθάνομαι καλά. Ευχαριστώ το σοβιετικό λαό από βάθους καρδιάς για τις καλές ευχές του. Σας διαβεβαιώνω, αγαπητέ Νικήτα Σεργκέγιεβιτς, ότι η τιμητική αποστολή, την οποία μου εμπιστεύθηκε η πατρίδα, πρόκειται να εκτελεστεί".
Η σοβιετική προπαγάνδα της εποχής διέρρευσε και άλλες αντίστοιχες συνομιλίες μεταξύ του Κρούτσεφ και της Τερέσκοβα τις επόμενες μέρες, ενώ οι πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ αμφισβητούσε μέσω "κύκλων" την επιτυχία του εγχειρήματος. Πάντως, μια μερίδα του σοβιετικού λαού είχε άλλου είδους απορίες και ανησυχίες, σε πλήρη διάσταση με την επίσημη, σοβιετική οπτική του γεγονότος.
Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 50 ετών από το ιστορικό, διαστημικό της ταξίδι, η Τερέσκοβα διηγήθηκε στην εφημερίδα The Siberian Times την αναπάντεχη συνομιλία της με μια γιαγιά, λίγο μετά την προσγείωση της, με το που πάτησε έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από τις τρεις πιο αξέχαστες μέρες της ζωής της.
"Όταν προσγειώθηκα στην περιοχή Αλτάι", διηγείται η Τερέσκοβα, "πολλοί άνθρωποι με συνάντησαν. Άνθρωποι, που εργάζονταν στα χωράφια, έτρεξαν προς το μέρος μου. Μεταξύ αυτών ήταν μια μπάμπουσκα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτήν την ηλικιωμένη γυναίκα. Με πλησίασε, καθώς δεν έβλεπε καλά, και με ρώτησε: "Ντότσενκα (κορούλα μου), μπορείς να μου πεις: είδες το Θεό;"
Τι θα μπορούσα να της πω τότε; Είχαμε ανατραφεί ως άθεοι. Την κοίταξα και της είπα: "Συγχωρείστε με Μάτουσκα (μητερούλα). Νομίζω ότι μάλλον το διαστημόπλοιό μου πετούσε σε άλλο δρόμο, σε άλλη πορεία. Ίσως ο Θεός ήταν πολύ ψηλότερα και μάλλον γι' αυτό δεν Τον είδα". 
Τότε μου είπε, "Σ' ευχαριστώ". "Μα, γιατί, αφού δεν απάντησα στην ερώτηση σας;", είπα. Χαμογέλασε επιφυλακτικά και μου απάντησε: "Επειδή δεν με προσέβαλες"".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου