7 Ιουνίου 2013

Τα δημοφιλέστερα, καλοκαιρινά ξένα τραγούδια όλων των εποχών


Κάθε χρόνο, το Billboard δημοσιεύει μια (ανανεωμένη κάθε φορά) λίστα με τα 30 δημοφιλέστερα καλοκαιρινά τραγούδια όλων των εποχών. Το ίδιο συνέβη και φέτος. Όμως από αυτήν τη λίστα, θα σταθούμε μόνο στα 10 πρώτα, τα top of the tops, από τα οποία προσωπικά γνώριζα μόνο τα μισά -και ομολογώ ότι δεν μετάνιωσα που δεν είχα ακούσει και τα υπόλοιπα. Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεστε για την ξένη μουσική, θέλετε να φρεσκάρετε τις μουσικές σας γνώσεις ή απλά έχετε περιέργεια να μάθετε ποια είναι τέλος πάντων τα μέχρι σήμερα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά τραγούδια όλων των εποχών για τους Αμερικανούς, που μόνοι αποτελούν το ήμισυ της παγκόσμιας μουσικής αγοράς, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στο συγκεκριμένο αφιέρωμα.
1. Katy Perry feat. Snoop Dogg - "California Gurls"  (2010)
Για ένα τραγούδι σχετικά πρόσφατο είναι πολύ μεγάλη επιτυχία έστω το να περιληφθεί σε μια λίστα με all times επιτυχίες. Επομένως, το γεγονός ότι το "California Gurls" βρέθηκε και στην κορυφή αυτής της λίστας, κάνει την επιτυχία ακόμη μεγαλύτερη. Όμως είναι ένα τραγούδι δροσερό, που δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, και που δεν βαριέσαι να το ακούς και να το χορεύεις.\


2. The Lovin' Spoonful - "Summer In The City"  (1966)
Για το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, που το μεσημέρι είναι καυτό, το απόγευμα δροσερό και το βράδυ όλοι ξεχύνονται στα κλαμπ χορεύοντας και φλερτάροντας τραγουδούσαν τον Αύγουστο 1966 οι "The Lovin' Spoonful" στο μοναδικό τραγούδι τους, που έφτασε μέχρι την κορυφή του αμερικάνικου τσαρτ, όπου και παρέμεινε για τρεις εβδομάδες. 


3. The Surfaris - "Wipe Out"  (1962)
Δεν έχει ούτε ένα στίχο -εκτός από το "Wipe Out" στην εισαγωγή. Πρόκειται για ένα καθαρόαιμα ορχηστρικό τραγούδι, ίσως το πιο χαρακτηριστικό της δεκαετίας των 60s. Μπορεί να μην γνωρίζατε τον τίτλο του ή την ονομασία του συγκροτήματος, όμως όλοι το έχετε ακούσει έστω και μία φορά κάποια στιγμή, ανεξαρτήτως ηλικίας. 


4. Bryan Hyand - "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini"  (1960)
Ακόμη ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των 60s, που όλοι έχετε ακούσει κάποια φορά στην ζωή σας, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '80 η Πωλίνα παρουσίασε και την ελληνική του εκδοχή με τίτλο "Ροζ μπικίνι".


5. Jan & Dean - "Surf City"  (1963)
Ο ρυθμός είναι απολύτως χαρακτηριστικός της δεκαετίας του 1960, όμως το τραγούδι είναι μεγάλη αμερικανιά και το πιο πιθανό είναι να μην το έχετε ξανακούσει -όπως και το "Summer In The City", που βρίσκεται στο νούμερο δύο. Το καλύτερο σημείο του τραγουδιού; Ο στίχος "Two girls for every boy", δηλαδή "Δύο κορίτσια για κάθε αγόρι". 


6. Richard Marx - "Endless Summer Nights"  (1988)
Εδώ πάλι έχουμε μια τυπική μπαλάντα των 80s, η οποία κερδίζει τον τίτλο της δημοφιλέστερης καλοκαιρινής μπαλάντας όλων των εποχών, που θα την εκτιμήσουν κυρίως οι νοσταλγοί της δεκαετίας του 1980, ενώ οι νεότεροι μάλλον θα τη βαρεθούν. Πάντως οι Αμερικανοί φαίνεται ότι την εκτιμούν ακόμη..


7. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince - "Summertime"  (1991)
Στις αρχές της δεκαετίας του '90, προτού ακόμη γίνει "Άνδρας με τα μαύρα", ο Γουίλ Σμιθ ήταν ο τηλεοπτικός "πρίγκιπας του Μπελ Αιρ" και παράλληλα.. ράπερ. Το ταλέντο του στη ραπ έδειξε και στο συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο... δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπήκε στο τοπ10 των καλύτερων καλοκαιρινών τραγουδιών όλων των εποχών. Βασικά, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσε να μπει σε οποιαδήποτε λίστα με "τα καλύτερα" κάποιας κατηγορίας!


8. The Beach Boys - "Surfin' U.S.A."  (1963)
Αν εξαιρέσουμε το "California Gurls", τα πιο γνωστά τραγούδια αυτής της λίστας προέρχονται κυρίως από τα 60s. Το ίδιο συμβαίνει και με το συγκεκριμένο τραγούδι του θρυλικού συγκροτήματος των "Beach Boys", το οποίο, όταν ήμουν μικρότερος και άσχετος με τα αγγλικά, νόμιζα ότι λεγόταν "Serving USA"! Πάντως, σε αντίθεση με το "Surf City" είναι πιο πιασάρικο και ακούγεται περισσότερο καλοκαιρινό στ' αυτιά μας.


9. Sly & The Family Stone - "Hot Fun In The Summertime"  (1969)
Το συγκρότημα έγινε γνωστό από τη συμμετοχή του στο ιστορικό, μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, τον Αύγουστο του 1969. Τότε βγήκε το single και του "Hot Fun In The Summertime", που μπορεί να θυμίζει πολλά σε όσους έζησαν εκείνη την εποχή ή να το λατρέψουν όσοι αγαπούν τα 70s, όμως προσωπικά με άφησε τελείως αδιάφορο.


10. John Travolta and Olivia Newton-John - "Summer Nights"  (1978)
Ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία "Grease" το 1978 και από τότε παραμένει σταθερά ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά τραγούδια, γνωστό και όσους δεν έχουν δει την ταινία ή τη θεατρική παράσταση. 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου