19 Ιουνίου 2013

Οι πρώτες βραζιλιάνικες τηλενουβέλες στην ελληνική τηλεόραση


Με αφορμή τη νέα βραζιλιάνικη σειρά του Alpha, Avenida Brasil, ας κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο να θυμηθούμε τις πρώτες βραζιλιάνικες τηλενουβέλες που προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν στην ΕΡΤ, αλλά και στο Mega channel, τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.



Μαλού (Malu)
ΕΡΤ-1 Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1982, 20.05΄ - Δευτέρα 7 Μαρτίου 1983, 20.05΄
Ήταν η πρώτη βραζιλιάνικη σειρά που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση, αλλά κόπηκε στα μισά -προβλήθηκαν 19 (+1 ειδική εκπομπή) από τα 44 επεισόδια- λόγω της "σκληρής" θεματολογίας, κάτι που δε συνέβη μόνο στη χώρα μας. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα retromaniax.gr, "στο σήριαλ αντικατοπτριζόταν η σχέση μεταξύ αντρών και γυναικών, οι δυσκολίες του έγγαμου βίου και της βιοπάλης της γυναίκας, η μόρφωση των παιδιών και το χάσμα των γενεών". Πάντως, η σειρά δεν ανήκει στην κατηγορία της "τηλενουβέλας", καθώς ήταν εβδομαδιαίας προβολής.


Η σκλάβα Ισαούρα (Escrava Isaura)
ΕΡΤ-2 Τρίτη 6 Μαΐου 1986, 20.30΄ - Τρίτη 12 Αυγούστου 1986, 20.30΄
Βραζιλία, 1860, λίγα χρόνια πριν την απελευθέρωση των σκλάβων. Η Ισαούρα ήταν μια σκλάβα με ανοικτό χρώμα δέρματος -στην πραγματικότητα μιγαδικής καταγωγής- που ζει στο σπίτι του διοικητή Αλμέιδα, ο οποίος δεν τη συμπαθεί και πολύ, σε αντίθεση με τη σύζυγο του, Ντόνα Εστέρ, που αντιμετωπίζει την Ισαούρα σαν να ήταν κόρη της. Στην ιστορία μπλεκόταν και μία άλλη σκλάβα, που ζήλευε την Ισαούρα, όπως και ο Λεόνκιο, γιος του διοικητή Αλμέιδα, ο οποίος ήταν παθιασμένος μαζί της, αλλά και πολύ μοχθηρός.
Αν και η σειρά είχε 100 επεισόδια στην πρωτότυπη εκδοχή της, στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, προβλήθηκε σε 15 ωριαία επεισόδια. Τώρα, πώς κατάφεραν να συμπυκνώσουν τη δράση, αυτό πρέπει να είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία για τους μοντέρ, που ανέλαβαν να το καταφέρουν - αν και είναι συνηθισμένο οι περισσότερες βραζιλιάνικες τηλενουβέλες να προβάλλονται με μικρότερο αριθμό επεισοδίων στο εξωτερικό.
Η σειρά ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπερνάρντο Γκιμαράες.
(Πηγή: Wikipedia)




Μικρή Κυρία (Sinhá Moça)
ΕΤ-1 Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 1988, 18.00΄ - Πέμπτη 29 Ιουνίου 1989, 18.00' (170 ημίωρα επεισόδια)

Η σειρά αυτή είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα της Μαρίας Ντεζόνε Πατσέκο Φερνάντες και τοποθετείται χρονικά στη δεκαετία του 1880. Ήταν η πρώτη καθημερινή σειρά που έβλεπαν οι Έλληνες τηλεθεατές, κάτι που χαρακτηρίστηκε από τις εφημερίδες της εποχής ως "πρωτοτυπία για την ελληνική τηλεόραση". Έτσι περιέγραψε την περίληψη του σίριαλ η "Ελευθεροτυπία" στις 2 Αυγούστου 1988:
"Η σειρά των 170 επεισοδίων διηγείται την ιστορία της εξέγερσης των σκλάβων μέσα από την ζωή μιας νεαρής συναισθηματικής και επαναστατημένης εναντίον της αδικίας του καιρού της κοπέλας, η οποία δεν διστάζει να εναντιωθεί στον πατέρα της, ο οποίος είναι ένας πανίσχυρος κτηματίας και σκληρός δουλέμπορας.
Η υπόθεση του σίριαλ ξεκινά το 1878 στην Αραρούνα, μια μικρή πόλη στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Δούλοι και αφέντες ζουν αρμονικά. Οι σκλάβοι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα εξημερωμένα ζώα. Προλαβαίνουν τις επιθυμίες των αφεντάδων, είναι υποτακτικοί, προθυμότατοι, δουλευταράδες. Κάποιος μεταξύ τους αρνείται να υποταχτεί και δεν ανέχεται τη σκέψη ότι οι δούλοι θα παραμείνουν δούλοι στον αιώνα τον άπαντα. Αυτός θα ρίξει το σπόρο της ανταρσίας και μετά από δέκα χρόνια στη Βραζιλία θα επιβληθεί ο "χρυσός νόμος", δηλαδή ο νόμος που καταργεί τη δουλεία. Όμως μέχρι να γίνει αυτό χρειάστηκε μεγάλος και άνισος αγώνας.
Οι σκλάβοι ελευθερώνονται πρώτα στα βορειοανατολικά, μετά στο Ρίο, κατόπιν στο Σάο Πάολο. Η Αραρούνα ήταν το έσχατο προπύργιο του παλιού καθεστώτος. Η ηρωίδα της σειράς επιστρέφει στην πόλη της από την πρωτεύουσα όπου σπούδαζε, το 1886. Φέρνει μαζί με τις αποσκευές της και ιδέες για την ελευθερία των ανθρώπων αδιακρίτως χρώματος. Η σύγκρουση με το συντηρητικό πατέρα της είναι αναπόφευκτη. Θάρρος για να συνεχίσει να προασπίζεται τα ιδανικά της θα της δώσει η γνωριμία με το γιο του δικηγόρου του πατέρα της, ο οποίος έχει προχωρήσει στο στάδιο της δράσης, αφού οργανώνει τους σκλάβους της οικογένειάς του, ώστε να αντιταχθούν στο καθεστώς που τους επιβάλλεται. Η γνωριμία αυτή θα εξελιχτεί σε σφοδρό έρωτα που θα προκαλέσει την οργή του πατέρα της νεαράς ιδεαλίστριας".
Η σειρά προβλήθηκε και από το Σταρ το 2001, μεταγλωττισμένη.


UPDATE:
Μεγάλα Μονοπάτια (Grande Sertão: Veredas)
πρώτη προβολή: ΕΤ-2 Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 1988, 22.30΄

Η σειρά αυτή, που ξέφυγε από την αρχική λίστα, δεν θεωρείται ακριβώς τηλενουβέλα, καθώς ολοκληρώθηκε σε 25 μόλις επεισόδια. Βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο (πορτογαλικός τίτλος) του Ζοάο Γκιμάρες Ρόζα και συμμετείχε ο γνωστός από τη "Μικρή Κυρία" Ρούμπενς ντε Φάλκο και μαζί του οι Μπρούντα Λομπάρντι, Τόνι Ράμος, Ταρκίσιο Μέιρα κ.ά.



Στη δίνη της εξουσίας και του έρωτα (Roda de Fogo)
ΕΤ-1 Τρίτη 14 Νοεμβρίου 1989, 19.15΄ - Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 1990, 19.00' (180 ημίωρα επεισόδια)

Βασικός ήρωας είναι ο Ρενάτο Βιλάρ, ένας πλούσιος επιχειρηματίας, που δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να διατηρήσει τη δύναμη του.
Στην αρχή της ιστορίας, η αυτοκρατορία του Ρενάτο βρίσκεται σε κίνδυνο. Κάποιοι απειλούν ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα ένα φάκελο με στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η εταιρία έχει κάνει παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος. Ο Ρενάτο, όμως, είναι αποφασισμένος να προφυλάξει την καλή του φήμη και τα συμφέροντα του, καταφεύγοντας όχι μόνο σε εκβιασμούς, αλλά και σε φόνο. 
Η υπόθεση της παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος γίνεται γνωστή και αρχίζει νέα δικαστική έρευνα. Ο δικαστής που αναλαμβάνει κατ' αρχήν την υπόθεση φαίνεται πως χρηματίζεται για να "θάψει" την ιστορία. Πολύ γρήγορα, όμως, αντικαθίσταται από τη Λουτσία, μια δικαστίνα αδέκαστη, που κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει. Η ιστορία έχει απρόβλεπτη εξέλιξη, όταν ο Ρενάτο ανακαλύπτει πως είναι βαριά άρρωστος. Τότε για πρώτη φορά συλλογίζεται την ζωή του και παίρνει τη μεγάλη απόφαση να διορθώσει όσα λάθη είχε κάνει στο παρελθόν. Ο καινούργιος Ρενάτο θα βρει τότε την αληθινή αγάπη κοντά στη Λουτσία. 
Γύρω του, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που είχαν επωφεληθεί από τις κομπίνες του και που δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τόσο εύκολα τα παράνομα κέρδη τους. Η Λουτσία και ο Ρενάτο θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τον κοινωνικό τους περίγυρο. (Πηγή: Καθημερινή, 14.11.1989)



Μαρίνα η αγαπημένη (A Sucessora)
ΕΤ-1 Δευτέρα 16 Απριλίου 1990, 12.30΄ - Παρασκευή 24 Αυγούστου 1990, 15.30΄

Η Μαρίνα, που είναι μια νέα, όμορφη και μορφωμένη γυναίκα, ζει σε μια φάρμα. Παντρεύεται το γοητευτικό και πλούσιο χήρο Ρομπέρτο Στιν. Η Μαρίνα θα εγκαταλείψει τους φίλους της και θα εγκατασταθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η σεμνή και ευαίσθητη Μαρίνα θ' αντιμετωπίσει στο καινούριο της σπίτι το φάντασμα της Άλις και την έχθρα της πιστής γκουβερνάντας της, Τζουλιάνα. Αυτή η αόρατη...θα μεταμορφώσει την προσωπικότητα της Μαρίνας και θ' αλλάξει την ζωή της, οδηγώντας τη σε ψυχολογικό αδιέξοδο.
(Πηγή: Καθημερινή 14.04.1990)


Η σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα (A Sucessora) της Καρολίνα Ναμπούκο, που έχει πολλές ομοιότητες με τη "Ρεβέκα" της Δάφνης ντε Μοριέ.



Μάνα και Κόρη (Vale Tudo)
ΕΤ-1 Δευτέρα 27 Αυγούστου 1990, 15.30΄ - Πέμπτη 4 Ιουλίου 1991, 17.30΄ (170 ημίωρα επεισόδια)

Στη σχετική σελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Globo, αναφέρεται ότι η σειρά αντικατόπτριζε την κατάρρευση των ηθών στη Βραζιλία της δεκαετίας του '80. Η Μαρία Φατίμα, πουλάει κρυφά το σπίτι, όπου ζει με τη μητέρα της, κάπου στην επαρχία, με σκοπό να πάει στο Ρίο ντε Τζανέιρο και να γίνει μοντέλο. Η μητέρα της, Ρακέλ, μένει στον άσσο και ψάχνει να βρει τη Μαρία Φατίμα στη μεγαλούπολη πουλώντας αρχικά σάντουιτς στην παραλία. Εν τω μεταξύ, θα γνωρίσει τον πλούσιο Ιβάν, σύζυγο της πάμπλουτης, πλην όμως αλκοολικής, Ελένα Ρόιτμαν. Αργότερα, στην ιστορία εισβάλει και η μέγαιρα μητέρα της Ελένα, η οποία κάνει την ζωή όλων μαρτύριο, μέχρι που δολοφονείται όλοι αναρωτιούνται: Ποιος σκότωσε την Οντέτ Ρόιτμαν;




Ντόνα Μπεϊζά (Dona Beija)
ΕΤ-1 Παρασκευή 5 Ιουλίου 1991, 17.30΄ - Παρασκευή 10 Απριλίου 1992, 12.00΄ (178 ημίωρα επεισόδια)

Αν και η σειρά είναι βραζιλιάνικη, στην Ελλάδα προβλήθηκε μεταγλωττισμένη στα γαλλικά και με ελληνικούς υπότιτλους. Άλλωστε, σε αντίθεση με άλλες βραζιλιάνικες σειρές, η διεθνής εκδοχή της Ντόνα Μπεϊζά είχε πολύ περισσότερα επεισόδια σε σχέση με την εγχώρια.
Όσον αφορά την υπόθεση, η σειρά ήταν βασισμένη σε δύο μυθιστορήματα διαφορετικών συγγραφέων, που εξιστορούσαν την ταραχώδη ζωή της αληθινής Ντόνα Μπεϊζά (1800-1879), μιας πόρνης που δίχασε τη μικρή πόλη του Αραξά, αλλά έκανε και πολλές αγαθοεργίες.

[Οι δύο τελευταίες σειρές ("Μάνα και κόρη" και "Ντόνα Μπεϊζά") ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς και προβλήθηκαν λίγους μήνες μετά σε επανάληψη.]


Η Αγριόγατα (Fera Radical)
MEGA Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 1990, 18.00΄ - Τρίτη 21 Μαΐου 1991, 17.30΄
Ηρωίδα είναι η Κλαούντια, ένα νέο κορίτσι, που έχει ως στόχο της ζωής της να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία της οικογένειάς της, μέσα στο ίδιο της το σπίτι, όταν ήταν η ίδια ακόμα παιδί. Ο θάνατος των δικών οφειλόταν σε πυρκαγιά που ξεκίνησε από εμπρησμό.
Η Κλαούντια, για να μπορέσει ν' ανακαλύψει ποιος ευθύνεται για το θάνατο των δικών της, επιστρέφει στη μικρή πόλη Ρίο Νόβο και πιάνει δουλειά ως αναλύτρια συστήματος στο ράντσο του Αλτίνο Φλόρες, ενός από τους πιθανούς ενόχους. Εκεί, οδηγούμενη από την εμμονή της, προσπαθεί να καταστρέψει την οικογένεια του Αλτίνο παρασύροντας τους δυο γιους του, τον Εϊτόρ και τον Φερνάνδο, καθώς επίσης και το γαμπρό του Ζορζέ, στην αγκαλιά της.
Η Κλαούντια, όμως, παρόλο που θέλει να φαίνεται σαν μια ψυχρή υπολογίστρια, δεν καταφέρνει να κρύψει τα πραγματικά της αισθήματα, που την προδίδουν. Όταν λοιπόν αρχίζει και η ίδια να συμπαθεί τον Αλτίνο Φλόρες μέσα της αρχίζει να υποφέρει και αυτό την κάνει αναποφάσιστη. Αισθάνεται να βασανίζεται από συγκρουόμενα αισθήματα αμφιβολίας και αβεβαιότητας που δεν είχε ξανανιώσει ποτέ πριν στην ζωή της. (Πηγή: Καθημερινή 16.09.1990)
Η πρωταγωνίστρια της σειράς, Μαλού Μάλντερ, που υποδυόταν την Κλαούντια, πρωταγωνιστούσε και σε άλλες σειρές που προβλήθηκαν στη συνέχεια από το Mega, την "Ζούγκλα της ασφάλτου" και το "Τοπ Μόντελ".


____________________________________

Άλλες βραζιλιάνικες σειρές που παρακολουθήσαμε στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του ΄90 ήταν:
Δικαίωμα στην αγάπη
MEGA Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 1989, 17.30΄ - Πέμπτη 5 Ιουλίου 1990, 18.05΄ (160 ημίωρα επεισόδια)

Η Ζούγκλα της ασφάλτου (O Outro)
MEGA  Τετάρτη 22 Μαΐου 1991, 17.30΄ - Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 1991, 17.00΄

Τοπ Μόντελ (Top Model)
MEGA  Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 1992, 17.00΄ - Τρίτη 4 Αυγούστου 1992, 10.00΄

Άσπονδοι Φίλοι (Ti Ti Ti)
ΕΤ-2 Δευτέρα 27 Απριλίου 1992, 14.30΄ - Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 1992, 14.30΄

Το νησί του έρωτα (Riacho Doce)
MEGA Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 1993, 13.00΄ - Παρασκευή 5 Μαρτίου 1993, 11.30΄

Για μια νέα ζωή
MEGA Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 1993 14.00΄ - Παρασκευή 10 Ιουνίου 1994, 13.00΄

Επικίνδυνη αγάπη (Meu Bem, Meu Mal)
ΕΤ2 Τετάρτη 18 Μαΐου 1994, 14.00΄ - Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 1994, 14.00΄

Τα μυστικά της άμμου (Mulheres de Areia)
ΕΤ1 Δευτέρα 8 Αυγούστου 1994, 14.00΄ - Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 1995, 14.00΄




Διαβάστε κι αυτό:
Οι αμερικάνικες σαπουνόπερες που προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση

10 σχόλια:

  1. Το "Για μια νέα ζωή" στα πορτογαλικά λεγόταν "Barriga de Aruguel" και ήταν από τις πρώτες που μεταγλωττίστηκαν.
    Εντυπωσιακό που θυμάσαι όχι μόνο τις περιόδους που προβλήθηκαν αλλά και τις ώρες προβολής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω παρακολουθήσει τις μισές - ίσως και λιγότερες. Απλά έκανα έρευνα για το θέμα και ανέτρεξα σε παλιές εφημερίδες. Αν κάποιος έχει στο αρχείο του δημοσίευμα με περίληψη άλλης σειράς, ας το στείλει, αν θέλει, στο olatakala1@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηταν κάτι το φανταστικό αυτές οι σειρές. Απίστευτες για την εποχή τους. Μου έχουν λείψει τρομερά τα βραζιλιάνικα σήριαλ. Τότε δέν ήξερα πορτογαλικά. Τώρα που ξέρω η έλειψή τους είναι αισθητή. Μακάρι να τα ξαναφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα μυστικα της αμμου ηταν απ τις καλυτερες σειρες και τωρα η αζτεκα ειπε οτι θα κανει ριμεικ της σειρας με την γκαμπριελα σπανικ...αμφιβαλλω οτι θα πετυχει τοσο παντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kserei kapios pou mporo na dro ola ta episodia apo to karouzel??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διόρθωση: η Μικρή Κυρία δε βασιζόταν σε μυθιστόρημα του Μπερνάρντο Γκιμαράες, όπως η Σκλάβα Ιζάουρα, αλλά στο μυθιστόρημα της Μαρία Ντεζόνε Πατσέκο Φερνάντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω την ισπανική σειρά του 1994 Nano το μυστικό της σιωπής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπηρχε το χρονος και ο ανεμος (Ροντριγκο και Μπιμπιανα) Δεκαετία 80 ΕΡΤ. Γνωρίζει κάποιος κατι?!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ έβλεπα με τα μανίας τη σειρά " Μικρή Κυρία" Πάρα πολύ ωραία σειρά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή