7 Ιουνίου 2013

Έρευνα: Οι άνδρες περισσότερο επιρρεπείς στις αυτοκτονίες

Μπορεί οι γυναίκες να εξακολουθούν να έχουν τη φήμη του "ασθενούς φύλου", όμως οι άνδρες μάλλον είναι εκείνοι που λυγίζουν πιο εύκολα στις δυσκολίες της ζωής τους και την τερματίζουν πρόωρα, όπως συνάγεται από έρευνα που διενήργησαν Σουηδοί και Αμερικανοί ερευνητές για λογαριασμό του σουηδικού Πανεπιστημίου Λούντε, σε μια προσπάθεια να αναλυθούν τα αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους στην αυτοκτονία.

Η έρευνα ασχολήθηκε με περισσότερες από 9.000 περιπτώσεις αυτοκτονιών στη Σουηδία -η χώρα κατατάσσεται στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του ΠΟΥ και τα κρούσματα ετησίως κυμαίνονται στον παγκόσμιο μέσο όρο. Τα συμπεράσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με τον Jan Sundquist, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το κλειδί για την αντιμετώπιση της μάστιγας των αυτοκτονιών βρίσκεται στην πρόληψη και ειδικότερα στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας με τους ψυχιάτρους. 
Ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση ότι η ωφέλεια θα είναι εξίσου σημαντική ακόμη και μ' ένα ψυχίατρο λιγότερο καταρτισμένο, εφόσον αυτός συνεργάζεται με τα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς, που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος, συνηθίζουν ν' απευθύνονται στα τελευταία και όχι κατευθείαν στους ειδικούς -στη Σουηδία τουλάχιστον.
Όσον αφορά τα δύο φύλα, η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερος ανάμεσα στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ενώ διαφορετικά είναι και τα αίτια. Οι άνδρες, που οδηγούνται στην αυτοκτονία, κατά κύριο λόγο είναι χωρίς σχέση και διαθέτουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ενώ, αντίθετα, οι παράγοντες που φαίνεται να επιδρούν κατά κύριο λόγος στις γυναίκες είναι η ανεργία ή κάποια ψυχική ασθένεια. 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου