27 Ιουνίου 2013

Τα smartphones σκότωσαν το πιο πετυχημένο (όσο και εκνευριστικό) ringtone


"Το όργιο των ringtones τελείωσε" αποφαίνεται η Κορίνα Κέλμπερ, ειδική στα μίντια και στον πολιτισμό, σε συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau. "Οι ενήλικες που επιμένουν στα πιο δυνατά, πιο διαπεραστικά και αυθεντικά ringtones γρήγορα συνειδητοποιούν ότι απλά γελοιοποιούνται", υποστηρίζει η ειδικός, που θεωρεί την επικράτηση των smartphones ως κυρίως υπεύθυνη της αλλαγής αυτής, καθώς πλέον οι ιδιοκτήτες κινητών τηλεφώνων προτιμούν πιο "λεπτούς" ήχους ή δονήσεις, ώστε να ειδοποιούνται για κάποια κλήση ή sms.

Η αλήθεια είναι ότι καιρό έχουμε ν' ακούσουμε -προσωπικά δεν θυμάμαι πότε άκουσα τελευταία φορά- κάτι διαπεραστικά, εκνευριστικά ringtones, μοναδικός σκοπός των οποίων ήταν να αναστατώνουν το σύμπαν και να προκαλούν ηχορύπανση στ' αυτιά των υπολοίπων, ειδικά των γκρινιάρηδων παππούδων και γιαγιάδων, που ψαχνόντουσαν δεξιά-αριστερά, να δουν ποιος τους επιτίθεται. Χαρακτηριστικότερο και αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της "χρυσής εποχής" των ringtones ήταν ο "Crazy frog", γνωστός και ως "the annoying thing" ("το ενοχλητικό πράγμα"), μια δημιουργία της γερμανικής Jamba, που σημείωσε θραύση στα μέσα των 00s. 
Κακά τα ψέματα. Ο "τρελός βάτραχος", ντυμένος με την κάσκα και έτοιμος ν' ανέβει στο ανύπαρκτο μοτοσακό του, με αποτέλεσμα να μιμείται εκείνος τον ήχο, μπορεί να "έσπαγε καρύδια", αλλά ήθελες δεν ήθελες τον λάτρευες. Είχε την πλάκα του εκείνος ο ήχος χαλασμένου αμορτισέρ -στα πρώτα δέκα ακούσματα- μέχρι που τον βαριόσουν και γελούσες με το πόσο σύγχυζε τους άλλους γύρω σου. Μάλιστα, ο "Crazy frog" είχε γνωρίσει ασυγκρίτως μεγαλύτερες δόξες από το αθώο και παιδικό "πουλάκι τσίου", όχι μόνο σαν ringtone, αλλά και σαν.. τραγουδιστής με σειρά cd albums και cd singles.
Ας θυμηθούμε, όμως, το ringtone του Crazy Frog, που έγραψε ιστορία, όπως και το πιο πετυχημένο τραγούδι του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου