9 Ιουλίου 2013

10 παραδοσιακοί χοροί απ' όλον τον κόσμο που "τα σπάνε"


Μπορεί η ιστοσελίδα cheapflights.com ν' ασχολείται με το κλείσιμο πτήσεων on-line, ωστόσο, προκειμένου να δελεάσει ακόμη περισσότερο τους υποψήφιους... επιβάτες, παρουσίασε πρόσφατα και μια λίστα με τους δέκα καλύτερους, παραδοσιακούς χορούς του πλανήτη. Φυσικά και δεν πρόκειται για κάποια επίσημη ή έγκυρη αξιολόγηση, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία να δούμε και κάποιους ξένους χορούς, που ίσως να μην έχουμε ξαναδεί ή ξανακούσει. Άλλωστε, στη λίστα της ιστοσελίδας δεν περιλαμβάνεται κανένας από τους ελληνικούς.

1. Χούλα, Χαβάη-ΗΠΑ
Χορός με καταγωγή από την Πολυνησία, που έφτασε στα νησιά της Χαβάης μαζί με τους πρώτους εποίκους τους. Αρχικά, αποτελούσε μια μορφή λατρείας των παραδοσιακών θεών και διασκέδασης των βασιλιάδων. Σαν χορός μπορεί να μην σας λέει τίποτα γνώριμο, το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τις παραδοσιακά ντυμένες Χαβανέζες που τον εκτελούν.


2. Μπον Οντόρι, Ιαπωνία
Ο χορός αυτός είναι θρησκευτικός, ένας τρόπος για τους Ιάπωνες να ευχαριστήσουν τους προγόνους τους για τις θυσίες που έκαναν γι' αυτούς. 


3. Στέπντανς, Ιρλανδία
Τον γνωρίζετε και ως Ρίβερντανς από το χορευτικό συγκρότημα του Μάικλ Φλάτλεϊ. Είναι εξαιρετικά δύσκολος χορός, που απαιτεί εξαιρετικά γυμνασμένα πόδια, ενώ οι ρίζες του πρέπει ν' αναζητηθούν μάλλον στα προχριστιανικά χρόνια.


4. Γκουμάρ, Ρατζαστάν-Ινδία
Γυναίκες με πέπλο στροβιλίζονται για θρησκευτικούς λόγους, όπως περίπου οι δερβίσηδες. Η διαφορά είναι ότι οι χορεύτριες του Γκουμάρ φορούν πολύχρωμα φορέματα.


5. Γαϊτανάκι (Maypole dance), Ηνωμένο Βασίλειο
Πρόκειται για παραδοσιακό, παιδικό κυρίως χορό, που απαντάται και σ' άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά για κάποιο λόγο η βρετανική εκδοχή του, που χορεύεται την πρωτομαγιά, θεωρείται δημοφιλέστερη και αντιπροσωπευτικότερη.


6. Σάμπα, Βραζιλία
Ο χορός αυτός είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με τη Βραζιλία, όσο και το ποδόσφαιρο, ενώ είναι πολύ δημοφιλής και στη χώρα μας την περίοδο του Καρναβαλιού. Πολλές τον αγάπησαν, λίγες όμως ξέρουν να τον χορεύουν σωστά.


7. Χάρλεμ Σέικ, Νέα Υόρκη-ΗΠΑ
Δεν ξέρω γιατί αυτό το μίνι χορευτικό των 35 δευτερολέπτων περιλαμβάνεται σε μια λίστα με παραδοσιακούς χορούς, όμως σίγουρα πρόκειται για μια.. φιγούρα-φαινόμενο της εποχής. Από την άλλη, βέβαια, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη αστική κουλτούρα μεγαλουπόλεων, όπως η Νέα Υόρκη, που αποτελεί μοναδικό χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών.


8. Φλαμένκο, Ισπανία
Είναι ο πιο χαρακτηριστικός ισπανικός χορός, το όνομα του οποίου είναι συνώνυμο της φωτιάς, του πάθους. 


9. Χάκα, Νέα Ζηλανδία
Είναι ο χορός που εκτελούσαν οι πολεμιστές Μαορί πριν από κάθε μάχη, για να τρομάξουν τους εχθρούς τους. Προσοχή, όμως: πρέπει να εκτελείται σε πλήρη ομοιομορφία, αλλιώς θεωρούσαν ότι θα τους φέρει γρουσουζιά. Κατά τ' άλλα, πρόκειται για έναν πλήρως αντρικό χορό, τον οποίο έχουν υιοθετήσει και οι περισσότερες εθνικές ομάδες (ανεξαρτήτως αθλήματος) της Νέας Ζηλανδίας.


10. Σάλσα, Κούβα
Ένας εύκολος και εξαιρετικά δημοφιλής χορός για όσους έχουν το λατινοαμερικανικό ταπεραμέντο των Κουβανών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου