10 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 10 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Άνθρωποι που έμειναν στην ιστορία και γεννήθηκαν σαν σήμερα υπήρξαν:
ο Σέρβος εφευρέτης Νίκολα Τέσλα (1856-1943), ο οποίος -πέρα από την αδιαμφισβήτητη συνεισφορά του στην εξέλιξη του ηλεκτρισμού- θεωρείται από πολλούς ως ο πραγματικός εφευρέτης του ηλεκτρικού ρεύματος αντί του Τόμας Έντισον
- ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ (1871-1922), πιο γνωστό βιβλίο του οποίου είναι το "Αναζητώντας το χαμένο χρόνο"
- ο σουρεαλιστής Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο (1888-1978)
- ο Γερμανός συνθέτης Καρλ Ορφ (1895-1982), ο οποίος συνέθεσε την κλασική "Κάρμινα Μπουράνα".
Δύο είναι οι Νομπελίστες που γεννήθηκαν σαν σήμερα:
- ο Γερμανός χημικός Κουρτ Άλντερ (1902-1958), Νόμπελ Χημείας 1950 από κοινού με τον Όττο Πάουλ Χέρμαν Ντιλς "για την ανακάλυψη και ανάπτυξη της διενικής σύνθεσης"
- ο Αμερικανός φυσικός Όουεν Τσάμπερλεϊν (1920-2006), Νόμπελ Φυσικής 1959 από κοινού με τον Εμίλιο Σεγκρέ "για την ανακάλυψη του αντιπρωτονίου" - ένα σωματίδιο της αντιύλης, που εξουδετερώνει το πρωτόνιο.
Γενέθλια έχει σήμερα η (πρώην;) τραγουδίστρια Τζέσικα Σίμπσον, που κλείνει τα 33, αλλά και η Κολομβιανή ηθοποιός της σειράς Σοφία Βεργκάρα (41), η οποία έχει γίνει γνωστή στη χώρα μας για τα κάλλη της, παρόλο που η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη στον κόσμο, όπου δεν προβάλλεται η κωμική σειρά "Modern Family", όπου πρωταγωνιστεί με επιτυχία -εκτός κι αν κάποιος έχει Nova ή ΟΤΕTV.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται στις εξωτικές Μπαχάμες, οι οποίες αποτελούσαν βρετανική αποικία μέχρι τις 10 Ιουλίου 1973. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 10 Ιουλίου 1949, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Γιόζεφ Τίτο ανακοίνωσε την απόφαση του να κλείσει τα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα "για να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών σ' αυτό το σημείο της χώρας". Έτσι, διευκολύνθηκε ακόμη περισσότερο η διαφαινόμενη επικράτηση του κυβερνητικού στρατού στα πλαίσια του εμφυλίου πολέμου.

Στις 10 Ιουλίου 1963, το ελληνικό βασιλικό ζεύγος πραγματοποιούσε ταξίδι στο Λονδίνο υπό τις φωνές διαμαρτυρίας διαδηλωτών, οι οποίοι τους αποδοκίμαζαν φωνάζοντας προς το μέρος τους το ναζιστικό χαιρετισμό "ζιγκ χάιλ" και συνθήματα όπως "φασιστικό γουρούνι".

Στις 10 Ιουλίου 1965, γεννήθηκε -επιτέλους- η κόρη του τότε βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, ο οποίος πλέον μπορούσε ν' ασχοληθεί απερίσπαστος με την πολιτική κρίση, που ο ίδιος δημιούργησε, διαφωνώντας κάθετα με την απόφαση του τότε πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ν' αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ασχολήθηκε και μετά από 5 μέρες τα έκανε θάλασσα, οξύνοντας και πολώνοντας την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

Στις 10 Ιουλίου 1997, το ΕΣΡ έβγαλε μια ιστορική απόφαση επιβάλλοντας βαρύτατο πρόστιμο 100 εκατομμυρίων δραχμών και καθημερινή, δεκάλεπτη αναστολή του προγράμματος στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, με αφορμή την εκπομπή "Κεντρί", που παρουσίαζε η -μετέπειτα βουλευτής- Νατάσα Ράγιου. Σε μια εκπομπή του σταθμού, παρουσιάστηκε ένα ανθρώπινο δράμα, όπως συνηθιζόταν άλλωστε, με θέμα την ιστορία ενός κοριτσιού με ειδικές ανάγκες, το οποίο φερόταν να πέφτει θύμα βιασμού από τον πατέρα του. Το πρόβλημα ήταν ότι η εκπομπή ενήργησε ως τηλεοπτικό δικαστήριο και αποφάνθηκε ότι η κατηγορία ευσταθούσε, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος άνθρωπος ν' αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια προβολής της. 
Ενδεχομένως οι καταγγελίες να ευσταθούσαν. Δεν το γνωρίζουμε και δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η διαπόμπευση είναι απαράδεκτη, όταν γίνεται από αυτόκλητους δικαστές, από όσους νομίζουν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν όλες τις υπόλοιπες, νόμιμες εξουσίες, στις οποίες δομείτε η συνοχή μιας κοινωνίας. Ενδεχομένως, ένα δικαστήριο να κατέληγε σε καταδικαστική απόφαση. Όμως το τηλεοπτικό δικαστήριο της εκπομπής "Κεντρί" δεν αποτελούσε το χώρο λήψης μιας τέτοιας απόφασης, ούτε άλλωστε έδωσε στον καταγγελλόμενο τη δυνατότητα παρέμβασης και υπεράσπισης του εαυτού του. Αν μια κοινωνία φτάσει στο σημείο να δέχεται τον υποσκελισμό των θεσμικών οργάνων της, όπως είναι τα δικαστήρια παρά τις αργοπορίες τους, από κάποιο πρόχειρο τηλεδικαστήριο, τότε βρίσκεται ένα βήμα πριν το φασισμό, όπου μια διαβολή, μια συκοφαντία καλά στημένη, θα μπορεί να οδηγεί  σε λιντσαρίσματα αθώων. 
Πρόκειται για μια αναμφισβήτητα ιστορική απόφαση του ΕΣΡ -ενίοτε ανταποκρίνεται στην αποστολή του κι αυτό- αλλά δεν έμεινε ευχαριστημένος ο τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για "απόφαση πολιτικής φίμωσης σε μια εποχή που διακυβεύονται κρίσιμα εθνικά και κοινωνικά θέματα". Τώρα τι σχέση είχαν τα εθνικά θέματα με το αυτόκλητο τηλεδικαστήριο και την αυτοκτονία ενός ανθρώπου... καμία. Απλά, στην Ελλάδα πάντοτε θεωρούμε φίμωση ότι περιορίζει την αυθαιρεσία μας, διότι οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για τους άλλους, όχι όμως για εμάς, τους "έξυπνους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου