13 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 13 Ιουλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τα 44 κλείνει σήμερα  ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της άρσης βαρών, που χάρισε συγκίνηση σε εκατομμύρια Έλληνες, ο Κάχι Καχιασβίλι. Σαν σήμερα γεννήθηκε επίσης ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Στέλιος Μανωλάς (52 ετών), αλλά και μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της χώρας μας, η Δέσπω Διαμαντίδου (1916-2004).
Σαν σήμερα, όμως, γεννήθηκε και ο πρώτος Αφρικανός λογοτέχνης, που τιμήθηκε με Νόμπελ. Πρόκειται για τον Νιγηριανό θεατρικό συγγραφέα και ποιητή Γουόλε Σογίνκα (γενν. στις 13.07.1934), στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1986, επειδή "με μια πλατιά πολιτιστική προοπτική και με ποιητικούς υπαινιγμούς κάνει της μόδας το υπαρξιακό δράμα".
Γενέθλια έχει σήμερα μια από τις σημαντικότερες φωνές της Τουρκίας, η Σεζάν Ακσού (59 ετών), που έχει πουλήσει δεκάδες εκατομμυρίων δίσκων παγκοσμίως, αλλά και ο Ιταλός dj Μπένι Μπενάσι (46 ετών), που το καλοκαίρι του 2002 είχε σημειώσει παγκόσμια επιτυχία με το"Satisfaction".  Τέλος, τα 71 κλείνει ο "Ιντιάνα Τζόουνς" Χάρισον Φορντ.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα του Κράτους γιορτάζεται στο Μαυροβούνιο τιμώντας δύο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του βαλκανικού κράτους. Στις 13 Ιουλίου 1878, το Μαυροβούνιο έγινε για πρώτη φορά ανεξάρτητο κράτος -μέχρι τότε ήταν αυτόνομο πριγκιπάτο στα πλαίσια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εξάλλου, σαν σήμερα το 1941 ξεκίνησε η ένοπλη αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 13 Ιουλίου 1930, στις 3 το μεσημέρι, 60.000 θεατές παρακολούθησαν τον πρώτο αγώνα του πρώτου παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Μουντιάλ), που διοργανώθηκε στην Ουρουγουάη. Γαλλία-Μεξικό: 4-1

Στις 13 Ιουλίου 1988, χιλιάδες φίλαθλοι του Ολυμπιακού αποθέωσαν τον Ούγγρο ποδοσφαιριστή Λάγιος Ντέταρι, ο οποίος έμοιαζε στα μάτια τους σαν πιο παιχταράς κι από τον Μαραντόνα. Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ούγγρο διεθνή έφτασε στο αεροδρόμιο γύρω στις 12.30΄ το μεσημέρι, με τον ποδοσφαιριστή να τρίβει τα μάτια του αντικρίζοντας τους χιλιάδες φιλάθλους που τον περίμεναν ενθουσιασμένοι και συνόδεψαν τον ποδοσφαιριστή μέχρι το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου θα συναντούσε τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Κοσκωτά.

Στις 13 Ιουλίου 1989, γύρω στις 9 το βράδυ, στην Πολιτεία, πραγματοποιήθηκε ο πιο πολυσυζητημένος γάμος της δεκαετίας του '80, μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη. Για πρώτη φορά η προσωπική ζωή ενός πρωθυπουργού είχε γίνει αντικείμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε μια προσπάθεια ηθικής απαξίωσης του (σε συνδυασμό με κατηγορίες για δήθεν εμπλοκή του σε ό,τι σκάνδαλο μπορούσε κανείς να φανταστεί). "Είχα δεσμευθεί έναντι του ελληνικού λαού ότι θα τακτοποιήσω το προσωπικό μου θέμα" δήλωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ πολλές συζητήσεις προκάλεσαν οι ηχηρές απουσίες των παιδιών του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και ορισμένων από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στις 13 Ιουλίου 1990, με την κατάσταση στην Αλβανία να είναι έκρυθμη, 4.500 Αλβανοί έφυγαν σε μία μόνο μέρα στη Δύση, στοιβαγμένοι σε πλοία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο κύριος όγκος των Αλβανών μεταναστών κατευθύνθηκε στο Μπρίντεζι. Είκοσι εννιά απ' αυτούς ήρθαν στην Ελλάδα με άδεια της κυβέρνησης, καθώς είχαν ζητήσει καταφύγιο στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου