2 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 2 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013 - ή αλλιώς το μέσο του χρόνου, αφού όσες μέρες μας χωρίζουν από την πρωτοχρονιά του 2013, άλλες τόσες μας χωρίζουν μέχρι την πρωτοχρονιά του 2014!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τα μεγάλα μυαλά γεννιούνται το μήνα Ιούλη; Πέντε νομπελίστες γεννήθηκαν σαν χτες, πρώτη του μήνα, και άλλοι πέντε γεννήθηκαν σαν σήμερα! Πρόκειται για τους:
- σερ Ουίλιαμ Χένρι Μπραγκ (1862-1942), Νόμπελ Φυσικής 1915 από κοινού με τον γιο του, Ουίλιαμ Λόρενς Μπραγκ, "για τη συμβολή τους στην ανάλυση της κρυσταλλικής δομής με ακτίνες Χ"
- Έρμαν Έσσε (1877-1962), Νόμπελ Λογοτεχνίας 1946 "για τα εμπνευσμένα γραπτά του τα οποία, ενώ ωριμάζουν σε τόλμη και διεισδυτικότητα, αποτελούν παράδειγμα των κλασικών ανθρώπινων ιδεωδών και υψηλής ποιότητας στο στιλ"
- Χανς Μπέτε (1906-2005), Νόμπελ Φυσικής 1967 "για τη συμβολή του επί των πυρηνικών διεργασιών, ειδικότερα για τις ανακαλύψεις σχετικά με την παραγωγή ενέργειας στα άστρα"
- Βισλάβα Ζιμπόρσκα (1923-2012), Νόμπελ Λογοτεχνίας 1996 "για την ποίηση, που με ειρωνική ακρίβεια επιτρέπει στο ιστορικό και βιολογικό πλαίσιο να έρθει στο φως μέσα σε ψήγματα της ανθρώπινης πραγματικότητας"
- Ρίτσαρντ Άξελ (σήμερα 67 ετών), Νόμπελ Ιατρικής 2004 από κοινού με τη Λίντα Μπακ "για τις ανακαλύψεις τους των υποδοχέων της όσφρησης και της οργάνωσης του οσφρητικού συστήματος"
Σημαντικοί Έλληνες που γεννήθηκαν στις 2 Ιουλίου υπήρξαν ο πολιτικός και αγωνιστής κατά της χούντας Αλέκος Παναγούλης (1939-1976) και ο ηθοποιός Χρήστος Τσαγανέας (1906-1976) -"βεβαίως, βεβαίως"- που μάλιστα πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του
Στους γεννηθέντες σαν σήμερα αξίζει ν' αναφέρουμε το Γάλλο σχεδιαστή ρούχων Ρενέ Λακόστ (1904-1996), ο οποίος δημιούργησε τις ομώνυμες σπορτίφ μπλούζες με σήμα το κροκοδειλάκι. Ο Λακόστ είχε το παρατσούκλι "κροκόδειλος" λόγω της αντοχής του στο γήπεδο του τένις, εξ ου και η έμπνευση. Άλλωστε, αρχικά οι μπλούζες Λακόστ ήταν προορισμένες για αγώνες τένις.
Τέλος, τα 84 κλείνει σήμερα η περιβόητη για τη συλλογή παπουτσιών της, πρώην πρώτη κυρία των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος, ενώ 27 ετών γίνεται πλέον η περιβόητη για τις απανωτές συλλήψεις της, το κακό κορίτσι του Χόλιγουντ, Λίντσεϊ Λόχαν.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Κάθε χρόνο, την πρώτη Τρίτη του Ιουλίου στην Ζάμπια γιορτάζεται η Ημέρα της Ενότητας. Το σλόγκαν της ημέρας είναι, "Μία Ζάμπια, ένα έθνος", το οποίο πρωτοχρησιμοποίησε ο Κένεθ Καούντα, που θεωρείται ο ιδρυτής της δημοκρατίας στη χώρα, επιχειρώντας να ενώσει όλες τις φυλές που ζουν στην περιοχή, που περικλείεται στα σύνορα της Ζάμπια. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 2 Ιουλίου 1881, εκατόν είκοσι μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέιμς Γκάρφιλντ δέχτηκε δύο πισώπλατους πυροβολισμούς στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης από τον Τσαρλς Γκιτό, έναν παράφρονα, που είχε την ψευδαίσθηση ότι είχε συμβάλλει καθοριστικά στην εκλογή του Γκάριφιλντ, χωρίς ο τελευταίος, που εν τω μεταξύ δεν γνώριζε καν τον Γκιτό, να του το αναγνωρίσει! Ο Γκάρφιλντ θα άφηνε την τελευταία του πνοή τρεισήμισι μήνες μετά, στις 18 Σεπτεμβρίου 1881, και θα γινόταν ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε, αλλά και ο δεύτερος με τη μικρότερη θητεία.

Στις 2 Ιουλίου 1933 πραγματοποιήθηκαν επαναληπτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες θριάμβευσε το κόμμα των Φιλελευθέρων, που τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση, παρά τις καταγγελίες για "άγρια τρομοκρατία" κατά των ψηφοφόρων. Μάλιστα, οι "Φιλελεύθεροι" κέρδισαν δύο έδρες επιπλέον σε σχέση με του Μαρτίου 1933. 
Η εκλογή ήταν πολύ σημαντική, καθώς διεξαγόταν λιγότερο από ένα μήνα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα. Πάντως, το περιστατικό εκείνο δεν είχε κάποια σχέση με την επαναληπτική αναμέτρηση, η οποία προκλήθηκε μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου (28.05.1933) ν' ακυρώσει την εκλογή 20 βουλευτών της Θεσσαλονίκης, επειδή οι Ισραηλινοί υποψήφιοι ήταν αντισυνταγματικά χωρισμένοι από τους υπόλοιπους.

Μέχρι σήμερα παραμένει η διασημότερη γυναίκα αεροπόρος. Στις 2 Ιουλίου 1937, η Αμέλια Έρχαρτ, τότε γνωστή και ως "ο θηλυκός Λίντμπεργκ", εξαφανίστηκε κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ επιχειρούσε να κάνει το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. Μαζί ήταν και ο Φρεντ Νόοναν. Το αγγλικό καταδρομικό έλαβε σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο της Έρχαρτ, όμως δεν βρέθηκε κανένα ίχνος είτε του αεροσκάφους είτε των δύο επιβαινόντων σε αυτό. Μέχρι σήμερα, η εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20ου αιώνα, ενώ έχει τροφοδοτήσει διάφορα σενάρια συνωμοσίας. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Μπορεί μέχρι πρόσφατα το ελληνικό κράτος να μην γνώριζε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και σήμερα να μην είναι τελείως σίγουρο για τον πραγματικό αριθμό τους, όμως πριν 80 χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Το κράτος όχι μόνο γνώριζε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά τον ανακοίνωνε στις εφημερίδες. Έτσι, λοιπόν, διαβάζουμε στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας "Πατρίς" με ημερομηνία 2 Ιουλίου 1933:
"Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Μελετών του υπουργείου των Οικονομικών κ. Μαγκριώτης επεράτωσε την απογραφήν των δημοσίων υπαλλήλων. Κατά την καταρτισθείσαν στατιστικήν, ο ολικός αριθμός των μονίμων πολιτικών υπαλλήλων ανέρχεται εις 40.770, των εκτάκτων εις 3.192 και των δημοσίων υπηρετών εις 4.400, ήτοι εν συνόλω 48.362".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου