7 Ιουλίου 2013

Η διδασκαλία του Δαλάι Λάμα μέσα από 20 φράσεις του


Ο Τζενζίν Γκιάτσο ή ο δέκατος τέταρτος στη σειρά Δαλάι Λάμα, ο πιο γνωστός Λάμα όλων των εποχών χάρη στους επίμονους, ειρηνικούς αγώνες του για την ανεξαρτησία του Θιβέτ, πρεσβεύει μια διαφορετική φιλοσοφία -κατ' άλλους θρησκεία- σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να ζούμε και ν' αντιμετωπίζουμε τις διάφορες καταστάσεις της ζωής μας. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς μαζί του ή όχι -και πράγματι, ορισμένες από τις απόψεις του είναι υπερβολικά ιδεαλιστικές ή και ξεπερασμένες, όπως π.χ. για το σεξ- σε κάθε περίπτωση παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Οι 20 φράσεις που ακολουθούν, αποτυπώνουν το περίγραμμα του σημερινού, 78χρονου Λάμα.


1. Η ανθρώπινη ευτυχία εξαρτάται από το αν λαμβάνουμε υπόψη και τους άλλους.

2. Παρ' όλες τις επιφανειακές μας διαφορές, πρέπει να συναισθανόμαστε ότι όλοι οι 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανήκουμε σε μια ανθρώπινη οικογένεια.

3. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπους να ενσωματώσουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα συμβουλές για μια ζεστή καρδιά.

4. Όταν καλλιεργούμε τη φροντίδα και το ενδιαφέρον, αναλογιζόμενοι τους άλλους όχι σαν "εκείνους", αλλά σαν "εμάς", δεν υπάρχει χώρος για εκφοβισμό, εκμετάλλευση και απάτη.

5. Η αυθεντική ειρήνη βασίζεται στην εσωτερική ειρήνη, διότι δεν μπορείς να χτίσεις την ειρήνη πάνω στο θυμό.

6. Αισθάνομαι ότι ο καθένας μας έχει τη δυναμική να κάνει κάποια συνεισφορά και όλοι μαζί, δουλεύοντας με καθαρό σκοπό, μπορούμε ν' αλλάξουμε τον κόσμο.

7. Οι εκδηλώσεις τρυφερότητας και όχι το χρήμα ή η δύναμη είναι που προσελκύουν τους αληθινούς φίλους.

8. Χρειαζόμαστε να ενδυναμώσουμε εσωτερικές αξίες, όπως η ικανοποίηση, η υπομονή και η ανεκτικότητα, όπως και η συμπόνοια για τους άλλους.

9. Τα περισσότερα από τα προβλήματά μας συνδέονται με το μυαλό. Επομένως, χρειάζεται να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα καταστρεπτικά μας συναισθήματα.

10. Αν μπορέσουμε ν' απέχουμε από το να πληγώνουμε τους άλλους με τις καθημερινές μας συμπεριφορές και λόγια, μπορούμε να ξεκινήσουμε να δίνουμε πιο σοβαρή προσοχή στο να κάνουμε ενεργά το καλό.

11. Το να εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες στην υλική ανάπτυξη είναι ξεκάθαρα λανθασμένο. Η υπέρτατη πηγή ευτυχίας βρίσκεται μέσα μας.

12. Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί να πραγματωθεί μόνο με την προσευχή. Αυτό που χρειάζεται είναι ν' αναλάβουμε δράση. 

13. Η σημερινή πρόκληση είναι να πείσουμε τους ανθρώπους για την αξία της αλήθειας, της εντιμότητας, της συμπόνοιας και του ενδιαφέροντος για τους άλλους.

14. Για να τον κάνουμε αιώνα του διαλόγου, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αναδείξουμε τη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της μοναδικότητας της ανθρωπότητας.

15. Όπως ενθαρρύνουμε τη σωματική υγιεινή για να διατηρήσουμε την υγεία μας, έτσι χρειαζόμαστε και μια αίσθηση συναισθηματικής ή πνευματικής υγιεινής.

16. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν να είναι φυτά και αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει ν' αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για τα ζώα. Ενθαρρύνω τους πολίτες του Θιβέτ και όλους τους ανθρώπους να κινηθούν προς μια χορτοφαγική διατροφή, που δεν προκαλεί πόνο.

17. Το σεξ προσφέρει φευγαλέα ευχαρίστηση και οδηγεί σε προβλήματα αργότερα, ενώ η παρθενία παρέχει μια καλύτερη ζωή και περισσότερη ανεξαρτησία, περισσότερη ελευθερία. Τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη συζυγική ζωή, ορισμένες φορές οδηγούν στην αυτοκτονία ή στο φόνο...

18. Να είστε καλοί, όποτε είναι δυνατό. Πάντοτε είναι δυνατό. 

19. Οι παλιοί φίλοι φεύγουν, νέοι φίλοι εμφανίζονται. Είναι ακριβώς όπως οι μέρες. Μια παλιά μέρα φεύγει, μια νέα έρχεται. Το πιο σημαντικό είναι να την κάνεις να έχει περιεχόμενο: ένας φίλος γεμάτος περιεχόμενο ή μια μέρα γεμάτη περιεχόμενο.

20. Αυτή είναι η απλή μου θρησκεία. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ναούς, καμία ανάγκη για μπερδεμένη φιλοσοφία. Ο εγκέφαλός μας, η καρδιά μας είναι ο ναός μας. Η φιλοσοφία είναι καλοσύνη.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου