25 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 25 Ιουλίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013. Μια μέρα με σημαντικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η πιο σημαντική προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο Βούλγαρος συγγραφέας Ελίας Κανέτι (1905-1994), ο οποίος όμως έγραφε στα γερμανικά. Ο Κανέτι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1981.
Δύο ηθοποιοί που αγαπήσαμε από τους ρόλους τους σε τηλεοπτικές σειρές γεννήθηκαν επίσης στις 25 Ιουλίου, η Εστέλ Γκέτι (1923-2008), που υποδυόταν την ετοιμόλογη "γιαγιά Σοφία" στα "Χρυσά κορίτσια", και ο Ματ ΛεΜπλανκ ή αλλιώς ο Τζόι από τα "Φιλαράκια", ο οποίος κλείνει τα 46.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Κόστα Ρίκα γιορτάζεται η Ημέρα Γκουανακάστε. Γκουανακάστε είναι το όνομα μιας επαρχίας, που ενσωματώθηκε στο κράτος σαν σήμερα το 1824 -μέχρι τότε υπαγόταν στη Νικαράγουα. Μάλιστα, το δέντρο Γκουανακάστε, από το οποίο ονομάστηκε και η περιοχή, αποτελεί το εθνικό σύμβολο της Κόστα Ρίκα.
Στην Τυνησία γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας. Σαν σήμερα το 1957, κηρύχθηκε έκπτωτος ο 76χρονος μπέης, που κυβερνούσε τη χώρα, ο Σίτνι Μοχάμεντ Λαμίν πασάς και η χώρα έγινε τύποις "δημοκρατία", αφού στην ουσία κυβερνούσε -και εξακολουθεί να κυβερνά- ένα μόνο κόμμα.
Τέλος, στη Γαλικία της Ισπανίας σήμερα ξεκινάει ένα μεγάλο φεστιβάλ, καθώς είναι η γιορτή του αποστόλου Ιακώβου (Σαντιάγο), που θεωρείται ο προστάτης της περιοχής. Εκεί, εξάλλου, βρίσκονται θαμμένα τα οστά του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 25 Ιουλίου 1893 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια τος Ισθμού της Κορίνθου, ενός από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, το οποίο η εφημερίδα "Ακρόπολις" χαρακτήρισε "θρίαμβο της επιστήμης κατά της φύσεως" (24.07.1899).
Στις 7.30΄ το πρωί, η θαλαμηγός "Σφακτηρία" ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ με άλλα πλοία ξεκίνησαν την ίδια ώρα τόσο οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι όσο και πλήθος κόσμου, που ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά την τελετή των εγκαινίων και να θαυμάσει το μεγάλο αυτό έργο.
Στις 11 η ώρα, τα πλοία έφτασαν στον προορισμό τους και μισή ώρα αργότερα ακολούθησε η αποβίβαση της βασιλικής οικογένειας. Ο Αρχιεπίσκοπος Κορινθίας έκανε τον αγιασμό και ακολούθως, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αποδίδοντας τα εύσημα στον Θρασύβουλο Ζαΐμη, ο οποίος "πρωθυπουργός ων κατά το έτος 1869 και προ οφθαλμών έχων πάντεο το καλόν της πατρίδος... συνήψε την πρώτην προς γαλλικήν εταιρίαν σύμβασιν, ην μοι υπέβαλεν προς έγκρισιν", στον στρατηγό Τυρ, στον οποίο "επεφυλάσσετο η τιμή του να επαναλάβη και συντελέση ό,τι αφήκαν ανεκτέλεστον οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες", καθώς και στον μέγα ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό, ο οποίος ίδρυσε "Ελληνικήν εταιρίαν.... συγκεντρώσασα πάλιν νέα γαλλικά κεφάλαια, επεράτωσεν ευτχώς το έργον διά της πεφωτισμένης και επιμελούς διευθύνσεως του παντός επαίνου αξίου μηχανικού κυρίου Μάτσα". Όμως, ο Γεώργιος ξέχασε τον Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία δυο μήνες νωρίτερα, χωρίς τη συμβολή του οποίου δεν θα είχε ξεκινήσει καν το έργο. 
Στο βασιλικό λόγο απάντησε ο Συγγρός τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "... Αντί των στρωμάτων γης άτινα τέως εχώριζον τους δύο κόλπους, ιδού ήδη ιστός μόνον μετάξινος εμποδίζει την από του ενός εις το άλλο μέρος μετάβασιν...". Η βασίλισσα έκοψε με χρυσό ψαλίδι την κυανόλευκη κορδέλα, που συνέδεε τα δύο άκρα του πορθμού, υπό τους ήχους χειροκροτημάτων, ζητωκραυγών και κανονιοβολισμών. 
Στις 26 Ιουλίου, ο ανταποκριτής της εφημερίδας "Το Άστυ", που επέβαινε στο πλοίο "Ίρις" μετέδιδε τις εντυπώσεις του από τη διέλευση του ισθμού: "Το πλοίον μας, πλάτους 17 μέτρων, διέρχεται διά της διώρυγος ακωλύτως, καίτοι δις και τρις οι τροχοί αυτού προσκρούουν κατά της ένθεν και ένθεν των τοιχωμάτων της διώρυγος αποβάθρας.
Το θέαμα είνε πράγματι ωραίον. Βραδέως προβαίνει το πλοίον, ενώ ο κόσμος όλος, κυρίαι και κύριοι, συνηθροισμένοι επί του καταστρώματος και της γεφύρας, θεώνται, όχι άνευ συγκινήσεως, την διέλευσιν. Περίεργοι εκ των πέριξ, τεταγμένοι εκατέρωθεν, βλέποντες από του ύψους των κατά μήκος τεμνομένων πλευρών της διώρυγος ή από της γεφύρας του σιδηροδρόμου, κινούν μανδύλια, πίλους, ομβρέλλας. Αντιχαιρετώμεν παρερχόμενοι. 45 λεπτά εντός της διώρυγος και η "Αργώ" - η "Ίρις" - εξέρχεται σώα και αβλαβής. Αι πλευραί της διώρυγος επέτρεψαν και εις αυτό το πλατύτατον ατμόπλοιον την αώλυτον διέλευσιν. Ο θρίαμβος είνε πλήρης".
Κι επειδή η gossip διάθεση υπήρχε και στις εφημερίδες του 19ου αιώνα, στις 27 Ιουλίου η "Ακρόπολις" δημοσίευσε το μενού των επισήμων επί της "Σφακτηρίας":
Zakouska
Pillaff de Volaille
Escalopes de Veau a l' Allemande
Puree de Pommes de terres
Galantinte et Jambon a la gelee sauce
Cumberland
Dindonneaux rotis
Salade a la Prusse
Glace aux Melon
Dessert


Στις 25 Ιουλίου 1929, δημοσιεύτηκε στο φύλλο της "Εφημερίδας της Κυβερνήσεως" και ξεκίνησε από την ίδια κιόλας μέρα η εφαρμογή του περίφημου νόμου "περί ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος" (το Ιδιώνυμο), που στρεφόταν αποκλειστικά κατά των κομμουνιστών συλλήβδην. Ήδη, την πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου συνελήφθησαν 10 κομμουνιστές, επί τη βάσει υπονοιών της αστυνομίας ότι ετοιμάζονταν "να εξωθήσουν τους εργάτας σε παράνομες ενέργειες κατά την ημέραν της 1ης Αυγούστου", όπως ανέφερε η σχετική προκήρυξη του διευθυντή της Αστυνομίας Πόλεων, Ι. Καλυβίτη, που είχε εκδοθεί μια μέρα νωρίτερα. 
Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργυρόπουλος, ανακοίνωσε ότι "Τα ληφθέντα μέτρα αποσκοπούν εις την εξασφάλισιν της ησυχίας των πολιτών από της κομμουνιστικής απειλής της 1ης Αυγούστου και εις την ματαίωσιν πάσης αποπείρας διαταράξεως της τάξεως. Φι' αυτό ακριβώς εφαρμόζεται και το μέτρον των προληπτικών συλλήψεων, ώστε πάσα απόπειρα να είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων εις αποτυχίαν. Διότι δεν είναι ορθόν να αφήνωμεν τους κομμουνιστάς να συγκεντρώνονται και έπειτα να επεμβαίνη η αστυνομία να τους διαλύη διά της βίας, οπότε και διαταράσσεται σοβαρώς η τάξις...
Με άλλα λόγια, επειδή η αστυνομία μόνο με τη βία μπορούσε να διαλύει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών και επειδή οι κομμουνιστές διοργάνωναν συλλαλητήρια, ενώ υπήρχαν αόριστες υπόνοιες περί δήθεν πανευρωπαϊκής κομμουνιστικής εξέγερσης στις 1 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το καλύτερο ήταν... η προληπτική φυλάκιση και εξορία των πολιτών με βάση την προσωπική ιδεολογία του καθενός. 


Στις 25 Ιουλίου 1967 πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Παύλου Στ΄ στο Φανάρι, όπου τον υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας, όπου οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενότητας της εκκλησίας και αντήλλαξαν δώρα, ενώ είχαν και ιδιωτική συνομιλία.


Στις 25 Ιουλίου 1974 και ώρα 21.30΄, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε το πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα, μία μέρα μετά  την ορκωμοσία του και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα. 
"Ελληνίδες, Έλληνες,
Αναλαμβάνω την ευθύνη της διακυβερνήσεως της χώρας υπό συνθήκες κρίσιμες και γι' αυτήν και για ολόκληρον τον ελληνισμό. Με στηρίζει όμως η πεποίθηση ότι και οι μεγαλύτερες δυσχέρειες μπορούν να αντιμετωπισθούν με την επιστράτευση όλων των δυνάμεων και των αρετών του έθνους.
Προς τούτου απευθύνομαι προς όλους σας και ιδιαίτερα προς τη νεολαία και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, με πρωτοβουλία των οποίων άνοιξε  ο δρόμος προς την ομαλότητα και σας ζητώ να εξαρθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Η ομόνοια, η σύμπνοια, η συναδέλφωση του λαού και στρατού, αποτελούν εθνική επιταγή. Είναι επίσης αυτήν την ώρα εθνική επιταγή η σωφροσύνη, η ψυχραιμία και η συνειδητοποίηση των ευθυνών.
Η κυβέρνησης, ο σχηματισμός της οποίας ολοκληρώνεται αύριο, έχει πρώτο και υπέρτατο χρέος να αντιμετωπίσει όλους τους εξωτερικούς κινδύνους που επεσωρεύθησαν από τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα. Την ώρα αυτή η σκέψη μου στρέφεται πρωτίστως προς τη δοκιμαζόμενη μεγαλόνησο, της οποίας την ανεξαρτησία και ακεραιότητα θα προασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με σταθερότητα και με πίστη στις αρχές του δικαίου και τις παραδόσεις της ιστορίας μας. 
Στην εθνική αυτή αποστολή θα αφιερώσει η κυβέρνηση σε πρώτο στάδιο της δυνάμεις της. Διά τούτο δεν έχει ούτε κομματικό ούτε πολιτικό χαρακτήρα. Έχει χαρακτήρα σαφώς εθνικό. Όταν συν Θεώ - και θέλω να ελπίζω συντομότατα - θα έχει αντιμετωπισθεί το εθνικό θέμα που συνταράσσει ολόκληρο τον ελληνισμό, η κυβέρνηση, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, θα ασχοληθεί με τα πιεστικότερα προβλήματα του τόπου. Και το κυριότερο εξ αυτών είναι η ταχεία χάραξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στη θεμελίωση μιας πραγματικής και προοδευτικής δημοκρατίας, στο πλαίσιο της οποίας θα έχουν θέση όλοι οι Έλληνες.
Στην ζωή όλων των εθνών υπάρχουν στιγμές που επιβάλλουν έξαρση ηθική και εθνική. Είναι οι στιγμές εκείνες κατά τις οποίες ένας λαός, απογοητευμένος από το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν, αναζητεί με αγωνία το δρόμο του. Και τις στιγμές αυτές ακριβώς ζει σήμερα η χώρα μας.

Το στάδιο που μεσολαβεί μεταξύ της δικτατορίας και της πλήρους αποκαταστάσεως της δημοκρατίας είναι πάντοτε κρίσιμο. Για να αξιοποιηθεί ωφέλιμα, χρειάζεται πολιτική ωριμότητα. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, μετά την οδυνηρή δοκιμασία των τελευταίων ετών, θα αποδείξουν ότι κατέχουν τη βασική αυτή πολιτική αρετή και ότι θα την ασκήσουν κατά τρόπο ώστε να διανοιγεί αποφασιστικά πλέον ο δρόμος για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ευημερία του έθνους".

Την ίδια μέρα απελευθερώθηκαν οι εξόριστοι της Γυάρου, οι οποίοι εξέδωσαν κοινή δήλωση:
"Εμείς οι 37 πολιτικοί εκτοπισμένοι της Γυάρου θεωρούμε σαν πρώτιστη υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε θερμά τον αδάμαστο ελληνικό λαό και την παγκόσμια δημοκρατική κοινή γνώμη για την συμπαράσταση και αλληλεγγύη που επέδειξαν προς εμάς, κατά την διάρκεια της εκτοπίσεως-φυλακίσεώς μας. Εγκαταλείποντας το φοβερό αυτό κάτεργο, όπου μας κρατούσε ομήρους η στρατιωτική χούντα, η οποία έφερε την πατρίδα μας και το λαό μας στο χείλος της καταστροφής, δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ώσπου να εκριζωθούν τα φασιστικά δικτατορικά καρκινώματα από τη δημοσία ελληνική ζωή και να αποκατασταθούν πλήρως τα δημοκρατικά κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.
Ασμανής Αντώνιος, Βούλγαρης Παντελής, Γέκας Σπύρος, Γραβιάς Θανάσης, Δήμου Τάσος, Ζαλούμης Αντώνιος, Ζορζοβίλης Ζήνων, Κιάος Νίκος, Καραγιάννης Νίκος, Καρανάσης Χρίστος, Κοκοβός Γιάννης, Κοτροκόπης Γεράσιμος, Κουκουβίτης Κώστας, Μανιός Νίκος, Μπενάς Τάκης, Νεφελούδης Ανδρέας, Ντόρδας Βασίλειος, Ντούτσικος Πέτρος, Παναγιωτόπουλος Ντίνος, Παπαγιάννης Στέφανος, Παπαναστασίου Χρίστος, Παπαδημητρίου Μήτσος, Παπαρρήγας Θανάσης, Παπάς Στέργιος, Κλαπόντας Γιάννης, Σαγιάς Γεώργιος, Σιδέρης Σταύρος, Στεργίου Γεώργιος, Σεφέρης Κώστας, Τσιγκούνης Βασίλειος, Στρίδης Χαράλαμπος, Τρικαλινός Γεώργιος, Σιώκος Θανάσης, Χαλβατζής Σπυρίδων, Χοτζάς Γιάννης, Χριστοδούλου Γεώργιος, Ψαρουδάκης Νικόλαος".

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν οι αφίξεις εξορίστων, όπως ο καθηγητής Δημήτριος Τσάτσος, ο Γιώργος Μαγκάκης, ο αντιπλοίαρχος του "Βέλος" Νίκος Παπάς κ.ά., ενώ με υπουργική απόφαση απέκτησαν και πάλι την ελληνική ιθαγένεια όσοι την είχαν στερηθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Ανδρέας Παπανδρέου, λογοτέχνες, πρώην πολιτικοί, δημοσιογράφοι κλπ. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι ο πρώην δικτάτορας, Δημήτρης Ιωαννίδης,  όπως και όλο το σώμα των αξιωματικών, εξακολουθούσαν να παραμένουν στις θέσεις τους καθώς "ο στρατός άνοιξε εξ ιδίας πρωτοβουλίας την οδό προς τη δημοκρατία και δεν είναι τώρα η κατάλληλος στιγμή για τέτοιες ενέργειες (σ.σ. παραίτηση/ αποπομπή), οι οποίες ούτε εκδηλώθηκαν, ούτε μας απασχόλησαν ακόμη", όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γεώργιος Αβέρωφ.


Στις 25 Ιουλίου 1978, ένα μωρό που γεννήθηκε στη Βρετανία αποτέλεσε το θέμα συζητήσεων σ' ολόκληρο τον κόσμο. Η Λουίζ Μπράουν έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε ύστερα από τεχνητή γονιμοποίηση -το πρώτο "παιδί του δοκιμαστικού σωλήνα", όπως έγραψαν απλοϊκά οι εφημερίδες της εποχής. Οι δύο γιατροί που έφεραν επανάσταση στα θέματα γονιμοποίησης ήταν ο γυναικολόγος Πάτρικ Στέπτοου και ο φυσιολόγος του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δρ. Ρόμπερτ Έντουαρντς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου