31 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 31 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η πιο διάσημη προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα είναι ίσως η 48χρονη συγγραφέας του "Χάρι Πότερ" Τζ. Κ.Ρόουλινγκ, ωστόσο, σαν σήμερα γεννήθηκαν και δύο γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί, ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Ζέτα Μακρυπούλια - το 1972 και το 1978 αντίστοιχα. 
Ξένοι ηθοποιοί που γεννήθηκαν σαν σήμερα είναι η 67χρονη Τζέραλντιν Τσάπλιν, η 74χρονη Σούζαν Φλάνερι, πιο πολύ γνωστή ως "Στέφανι Φόρεστερ" στην "Τόλμη και Γοητεία", ο 47χρονος Ντιν Κάιν, τηλεοπτικός Σούπερμαν στη σειρά των 90s "Λόις και Κλαρκ" κ.ά. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός ηθοποιός που γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου ήταν ο Γάλλος κωμικός Λουί ντε Φινές (1914-1983).
Τέλος, δύο Νομπελίστες περιλαμβάνονται στη λίστα όσων γεννήθηκαν σαν σήμερα:
- ο Αμερικανός οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν (1912-2006), που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1976 "για τα επιτεύγματά του στους τομείς της καταναλωτικής ανάλυσης, νομισματικής θεωρίας και για την απόδειξη της πολυπλοκότητας της πολιτικής σταθεροποίησης"
- και ο Αμερικανός βιοχημικός Πολ Μπόγιερ (σήμερα 95 ετών), βραβευμένος με το Νόμπελ Χημείας 1997 από κοινού με τον Τζον Γουόκερ "για τη διευκρίνιση του υποκείμενου ενζυμικού μηχανισμού της σύνθεσης της τριφωσφορικής αδενοσίνης".


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 31 Ιουλίου 1920 έγινε γνωστή στην Αθήνα η είδηση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στο σιδηροδρομικό σταθμό Λυόν του Παρισιού από δύο Έλληνες, απότακτους αξιωματικούς. Χιλιάδες λαού βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας να διαδηλώσουν την οργή τους για την είδηση που αμαύρωνε το θρίαμβο των Σεβρών.
Όμως η συμπεριφορά ενός τμήματος του εξαγριωμένου πλήθους συνέβαλε στην ακόμη περισσότερο αμαύρωση του θριάμβου εκείνου. Διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία αντιπολιτευόμενων εφημερίδων καταστρέφοντας τα, ενώ το ίδιο συνέβη και σε άλλα αποκαλούμενα "κωνσταντινικά κέντρα", όπως το θέατρο Κοτοπούλη, το καφενείο Χρυσοσπάθη, τα πολιτικά γραφεία πολιτευτών της αντιπολίτευσης, στην οικία του πρώην πρωθυπουργού Σκουλούδη, στο σπίτι ενός εκ των δραστών της δολοφονικής απόπειρας κατά του Βενιζέλου κλπ., ενώ το αποκορύφωμα ήταν η δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη. 
Αν και βουλευτής της αντιβενιζελικής παράταξης, ο Δραγούμης θεωρείτο μετριοπαθής πολιτικός. Για παράδειγμα, είχε πρωτοστατήσει στο κίνημα του δημοτικισμού. Η δολοφονία του έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με τις φιλοβενιζελικές εφημερίδες να επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης στο θύμα υποστηρίζοντας ότι είχε βγάλει όπλο εναντίον των διαδηλωτών, την ώρα που οι αντιβενιζελικοί έκαναν λόγο για ενέδρα του βενιζελικού παρακράτους. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ ούτε η μία ούτε η άλλη εκδοχή και ο θάνατος του Δραγούμη παραμένει ανεξιχνίαστος. 

Στις 31 Ιουλίου 1956 υπογράφτηκε η συμφωνία παραχώρησης των αερογραμμών στον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος θα ίδρυε νέα αεροπορική εταιρία με δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού χρησιμοποιώντας το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις της ΤΑΕ.

Στις 31 Ιουλίου 1978, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε εννιά άτομα ως μέλη τρομοκρατικής φασιστικής ομάδας, που κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε επιχειρήσει βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορους στόχους, με πιο σοβαρές τις επιθέσεις σε δύο κινηματογράφους, προκαλώντας τραυματισμούς πολιτών.  Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο 21χρονος τότε Νικόλαος Μιχαλολιάκος, ο σημερινός γενικός γραμματέας της "Χρυσής Αυγής", που είχε συλληφθεί και κατά το παρελθόν για συμμετοχή του σε επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.

Στις 31 Ιουλίου 1989, η μέχρι τότε πρόεδρος Εφετών Αθηνών, Άννα Αθανασιάδου, έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα δικαστικός που προήχθη σε βαθμό αρεοπαγίτου. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Τη νοοτροπία ενός Νεοέλληνα της εποχής του σκιαγραφούσε ο χρονογράφος (Αγγ. Δοξ.) του "Εμπρός" στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας στις 31 Ιουλίου 1923. Πραγματικά, αν και έχουν περάσει 90 χρόνια, ο συγκεκριμένος τύπος απαντάται ακόμη και σήμερα.
"Η σκηνή εις το τραμ της Πειραϊκής παραλίας. Ένας εργατικός ανεβαίνει εις το τραμ, αλλά επειδή θέλει να κατέβη μετά δύο στάσεις και θέλει να αποφύγη να πληρώση και εισιτήριον, στέκεται επάνω στο σκαλοπάτι. 
- Ε, πατριώτη ανέβα πάνω, δεν βλέπεις τον αστυφύλακα, του φωνάζει κάποιος από τον εξώστη.
- Τις λες αδερφές που θ' ανέβω; δεν πα νάρθη όποιος θέλει;
- Μα έχει εικοσιοχτώ δραχμούλες πρόστιμο. Αστυνομία Πόλεων και επ' αυτοφώρω σου λέει ο άλλος.
- Μπα; από πότε;
-  Αμ δεν το πήρες χαμπάρι ακόμα;
Εν τω μεταξύ ένας αστυφύλαξ της αστυνομίας των πόλεων επλησίασεν έτοιμος να κόψη το σχετικόν πρωτόκολλον των εικοσιοκτώ δρ. και δέκα λεπτών. Ο άνθρωπος του σκαλοπατιού τον ητένισε προς στιγμήν, αναλογίσθη ότι πρόκειται να χάση την Νεοελληνικήν ηδονήν της καταστρατηγήσεως του νόμου, αλλά από το άλλο μέρος θα έχανε και τις εικοσιοκτώ δραχμές, συνέκρινεν αστραπιαίως τας μεταξύ συμφέροντος και φιλοτίμου απόψεις του και υπεχώρησεν ατάκτως προς τον εξώστην.
Μετ ολίγον το τραμ εξεκίνησε και ο αστυφύλαξ απεμακρύνθη. Ο άνθρωπός μας ανεθάρρησε, επήρες ύφος Λεονταρή και εμονολόγησε: 
- Ουφ βρε αδερφέ. Εις το σβέρκο μας καθίσανε και τούτοι οι αστυφυλάκοι με τις καινούργειες φάμπρικες.. δεν πα να κόψη όσα θέλει προστίματα;
Και απειλών των εξαφανισθέντα πλέον εχθρόν, εγλύστρησε και πάλιν προς το σκαλοπάτι, όχι για τίποτε άλλο, αλλά για ν' αποκαταστήση το τρωθέν Ρωμέικο φιλότιμο.
Εκείνην την στιγμήν ο εισπράκτωρ έφθασε εις τον εξώστην με τα εισιτήρια. Ο άνθρωπος του σκαλοπατιού τον ανεμέτρησε λοξώς με τον κανθόν του οφθαλμού του, εις τον οποίον έλαμψε κάτι που έλεγε "έννοια σου, θα σε καταστρατηγήσω εσένα"  κι αμέσως κρεμάστηκε εις τα κάγκελα για να πηδήση. Ο εισπράκτωρ όμως τον επρόλαβε.
-Κύριος, το εισιτήριό σας.
- Θα κατέβω παιδί μου.
- Και τι με μέλει σαν θα κατέβης. Να βγάλης εισιτήριο.
- Βρε δε μ' απαρατάς λέω εγώ.
Και συγχρόνως ετέντωσε προς τα οπίσω το σώμα του κι επήδησε εις τον δρόμον. Την ανωτέρω σκηνήν την μεταδίδω πιστήν και ασχολίαστον ως δείγμα της νοοτροπίας του Νεοέλληνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου