6 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 6 Ιουλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Το όνομα Τζενζίν Γκιάτσο μπορεί να μην σας λέει τίποτα, όμως πρόκειται για τον πιο γνωστό Δαλάι Λάμα, τον άνθρωπο που ανέδειξε τόσο το πολιτικό πρόβλημα του Θιβέτ όσο και την βουδιστική αίρεση των Λάμα, που έχει παράδοση αιώνων στη συγκεκριμένη κινεζική επαρχία. Ο 14ος κατά σειρά Δαλάι Λάμα γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1935.
Γενέθλια έχει σήμερα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ο οποίος γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1946, ακριβώς την ίδια μέρα με τον ηθοποιό ταινιών δράσης Σιλβέστερ Σταλόνε, ενώ τα 37 κλείνει σήμερα ο διάσημος ράπερ 50 Cent. 
Σαν σήμερα γεννήθηκε η πρωτοπόρος Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο (1907-1954), αλλά και δύο Σουηδοί νομπελίστες: ο Καρλ Γκούσταφ Βέρνερ φον Χάιντενσταμ (1859-1940, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1916 με την ασαφή αιτιολογία "σε αναγνώριση της σπουδαιότητας του ως ο κορυφαίος εκπρόσωπος μιας νέας εποχής στη λογοτεχνία μας") και ο Ούγκο Τέορελ (1903-1982, Νόμπελ Ιατρικής 1955 "για τις ανακαλύψεις του αναφορικά με τη φύση και τον τρόπο δράσης των ενζύμων της οξείδωσης").


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται στο Μαλάουι, που μέχρι τις 6 Ιουλίου 1964 αποτελούσε βρετανική αποικία με την ονομασία Νυασαλάνδη.
Στα νησιά Κομόρες γιορτάζεται επίσης η επέτειος της ανεξαρτησίας τους, εν προκειμένω από τη Γαλλία, σαν σήμερα το 1975.
Στην Τσεχία τιμάται η μνήμη του φιλοσόφου και μεταρρυθμιστή θεολόγου Γιαν Χους, ο οποίος κάηκε στην πυρά ως αιρετικός στις 6 Ιουλίου 1415 στην πόλη Κωνσταντία της νοτίου Γερμανίας.
Στη Λιθουανία γιορτάζεται η Ημέρα του βασιλιά Μιντάουγκας, ο οποίος ενθρονίστηκε σαν σήμερα το 1253 ιδρύοντας το πρώτο λιθουανικό κράτος.
Στο Καζακστάν μπορεί η σημερινή γιορτή να ονομάζεται Ημέρα της Πρωτεύουσας, όμως στην πραγματικότητα αντικείμενο των εορτασμών είναι τα γενέθλια του προέδρου Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος κυβερνά από το 1989, δηλαδή πριν ακόμη το Καζακστάν γίνει ανεξάρτητο κράτος. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 6 Ιουλίου 1968, ξεκίνησε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η εκδίκαση της δίκης της σάτιρας, ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ κατά των συγγραφέων Αλέκου Σακελάριου και Γιώργου Τζαβέλλα, καθώς και κατά του ιδιοκτήτη του θεάτρου Μετροπόλιταν, θιγόμενοι από ένα σκετς της επιθεώρησης, που τους σατίριζε.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ εναντίον Αλέκου Σακελάριου. Αποσπάσματα από τα πρακτικά της "δίκης της σάτιρας" τον Ιούλιο του 1968 και τα δάκρυα της Αλίκης

Κι επειδή πολλοί έχουν πάθει μια ψύχωση με το πετρέλαιο, καλό είναι να θυμηθούμε ότι στις 6 Ιουλίου 1979 έγινε η πόντιση της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στη Θάσο, ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι πρώτες παραγωγικές γεωτρήσεις θα πραγματοποιούνταν σ' ένα με δύο μήνες και η κανονική άντληση των υδρογονανθράκων θα ξεκινούσε "εντός του 1980". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου