10 Ιουλίου 2013

Ποιο φαγητό μας κάνει πιο ευτυχισμένους;


Όταν πέφτετε ψυχολογικά καταφεύγετε στο φαγητό για να σας φτιάξει τη διάθεση; Δεν έχουν όλες οι τροφές την ίδια επίδραση στη διαμόρφωση της ψυχολογίας, αλλά υπάρχει ένα φαγητό που ξεχωρίζει, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου St. Bonaventure της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavioral and Brain Science.

Εξήντα ένας φοιτητές συμμετείχαν στην έρευνα (22 άνδρες και 39 γυναίκες), που σημαίνει ότι μιλάμε για άτομα περίπου 20 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ελαφρά υπέρβαροι, όμως για το πείραμα δεν έφαγαν ούτε μπουκιά. Αυτοί οι 61, λοιπόν, χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ. Τα μέλη της μίας ομάδας κλήθηκαν να ζωγραφίσουν (πλούσια σε λίπη και ζάχαρη) κάπκεϊκ, μιας άλλης ζωγράφισαν πίτσες (πλούσιες σε λίπη, αλλά χαμηλές σε ζάχαρη), άλλοι ζωγράφισαν φράουλες (υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή σε λίπη), ενώ η τελευταία ομάδα ζωγράφισε τις πιο υγιεινές όλων πιπεριές (χαμηλά λίπη και ζάχαρη). Νικητής αναδείχτηκε... η πίτσα!
Η διαφορά είναι τρομακτική. Το 28% όσων ζωγράφιζαν πίτσες παραδέχτηκαν ότι ανέβηκε η διάθεση τους, ενώ ελαφρά μικρότερο (27%) ήταν το ποσοστό εκείνων που ζωγράφισαν κάπκεϊκς και δήλωσαν το ίδιο. Μεταξύ όσων ζωγράφισαν φράουλες, το ποσοστό ευτυχίας ήταν 22%, ενώ μόλις το 1% όσων ζωγράφισαν πιπεριές εξέφρασαν ότι αισθάνθηκαν μια ευεξία. Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες φρόντισαν να εξαλείψουν την επίδραση των χρωμάτων, καθώς όλες οι ζωγραφιές κινήθηκαν στους ίδιους χρωματικούς συνδυασμούς. 
Oh, well... Τελικά, δεν χρειάζεται να φάμε μια πίτσα (ή κάπκεϊκ) για ν' ανεβεί η διάθεση μας, αλλά να την ζωγραφίσουμε και να ονειρευόμαστε ότι απολαμβάνουμε μια πραγματική στο τραπέζι μας. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν τρώμε κι από μια πίτσα κάθε φορά που νιώθουμε κάπως περίεργα, θα πρέπει να κρύψουμε την ζυγαριά στο πατάρι, ώστε να μην νιώσουμε πιο δυστυχισμένοι από ποτέ, αν κάνουμε το λάθος να μετρήσουμε το βάρος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου