23 Ιουλίου 2013

Οι τροφές που προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία


Ένα μεγάλο πρόβλημα, που δύσκολα αποφεύγεται το καλοκαίρι, είναι η επιβλαβής ηλιακή ακτινοβολία. Κι όσο το στρώμα του όζοντος εξασθενεί επικίνδυνα, τόσο πιο εφιαλτική γίνεται η καλοκαιρινή μας επαφή με το άστρο, στο οποίο οφείλουμε το ότι υπάρχουμε. Σίγουρα, υπάρχουν ένα σωρό αντηλιακές κρέμες προστασίας, όμως μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του δέρματος μας προσαρμόζοντας κατάλληλα το καθημερινό μας διαιτολόγιο με τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τις ακτίνες UV. Αυτές οι τροφές είναι:

1. Τα ψάρια, πλούσια σε ωμέγα-3
Τα λιπαρά ωμέγα-3 είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από ακραίες καταστροφές, όπως π.χ. εξ αιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας. Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι τα ωμέγα-3 δρουν προληπτικά στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. 

2. Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Εδώ, το μυστικό είναι το λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική ουσία και καροτονοειδές, που βρίσκεται στις τομάτες, καθώς και σε κόκκινα και ροζ φρούτα και λαχανικά, ενώ βοηθά στην προστασία από ορισμένους ερεθισμούς του δέρματος (όπως π.χ. από το ερύθημα) εξ αιτίας των ακτίνων UV. Εξάλλου, η βήτα-καροτίνη, ένα άλλο καροτονοειδές που περιέχεται σε κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένη αντίδραση σε ηλιακά εγκαύματα.

3. Μαύρη σοκολάτα
Περιέχει φλαβονοειδή, που μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα αυτοπροστασίας του δέρματος από καταστροφές του δέρματος, μεταξύ των οποίων και από τα ηλιακά εγκαύματα. Αυτό το πετυχαίνουν βοηθώντας το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο, αυξάνοντας τον κορεσμό οξυγόνου και ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος. 

4. Σταυρανθή λαχανικά.
Π.χ. κουνουπίδι, μπρόκολο, κατσαρό λάχανο κλπ. Περιέχουν τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες, που κάνουν καλό όχι μόνο στο δέρμα αλλά γενικότερα, συμβάλλοντας στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Εξάλλου, ειδικά τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν σουλφοραφάνη, που επίσης συνδέεται με την αύξηση της ικανότητας του δέρματος να προστατεύεται από τον καρκίνο.

5. Πράσινα λαχανικά.
Τα φρέσκα λαχανικά, όπως μαϊντανός, βασιλικός, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, σπανάκι, σέσκουλο κλπ., είναι γεμάτα από πολύτιμα αντιοξειδωτικά. 

6. Πράσινο και μαύρο τσάι
Περιέχουν πολυφαινόλες, που βοηθούν να σταματήσει η ανάπτυξη του καρκίνου περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρκινική περιοχή. Εξάλλου, έρευνα έδειξε ότι μεταξύ όσων πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι τη μέρα, υπάρχει χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης μελανώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου