4 Ιουλίου 2013

Οι άτυχοι: Τραγούδια που έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό.


Όπως συμβαίνει στον αθλητισμό, έτσι και στη μουσική, η πρωτιά σημαίνει τα πάντα, ενώ αυτός που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, εκείνος που αγγίζει την πηγή της απόλυτης δόξας, αλλά δεν συμμετέχει στο πάρτι, αισθάνεται ενδεχομένως χειρότερα κι από αυτόν που τερματίζει τελευταίος. Κι επειδή αυτή η ανάρτηση δεν επιθυμεί ν' ασχοληθεί με τους δεύτερους των Ολυμπιακών Αγώνων ή των παγκοσμίων πρωταθλημάτων, θα ρίξουμε μια ματιά στους δεύτερους των (αμερικανικών) τσαρτ, στα τραγούδια εκείνα, που έσπασαν κάθε ρεκόρ παραμονής στη δεύτερη θέση, χωρίς να καταφέρουν ν' ανέβουν στην πρώτη ούτε για μια εβδομάδα. 

1. Το συγκρότημα Foreigner είναι γνωστό για τη διαχρονική μπαλάντα "I Want to Know What Love Is", που το 1984 κατάφερε να ανέβει στο νούμερο ένα σε πολλές χώρες -το μοναδικό number one τραγούδι τους. Ήταν κατά κάποιο τρόπο η δικαίωση για το ροκ συγκρότημα, που, τρία χρόνια νωρίτερα, είχε αγγίξει την επιτυχία με μια άλλη μπαλάντα υπό τον τίτλο "I 've Been Waiting For A Girl Like You", που ύστερα από 10 εβδομάδες πολιορκίας της πρώτης θέσης του Billboard Hot 100 άρχισε η υποχώρηση. 
Βέβαια, είχε και δύσκολο αντίπαλο, το "Let's Get Physical" της Ολίβια Νιούτον Τζον, που παρέμεινε εννιά εβδομάδες στην κορυφή, για ν' ακολουθήσει το "I Can't Go For That" των Hall & Oates. Όπως και να 'χει, το αποτέλεσμα ήταν το "I 've Been Waiting For A Girl Like You" να βρεθεί μόλις στη 19η θέση των πιο πετυχημένων τραγουδιών για το 1982 -ουσιαστικά μιλάμε για τα τραγούδια της προηγούμενης χρονιάς. Ένας λόγος, βέβαια, ήταν και το γεγονός ότι κυκλοφόρησε μόλις τον Οκτώβριο του 1981, αλλά και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πατήσει την κορυφή, παρά το στενό μαρκάρισμα επί δυόμισι μήνες, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό. Για την ιστορία, το νούμερο ένα τραγούδι της χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το "Physical". Δηλαδή, αν η μπαλάντα των Foreigner κυκλοφορούσε λίγο νωρίτερα -ή αργότερα- και δεν είχε να συναγωνιστεί το απόλυτο φαβορί της χρονιάς, κατά πάσα πιθανότητα θα τα πήγαινε ακόμη καλύτερα στα τσαρτ.
Πάντως δεν είναι λίγοι οι "κολλημένοι" με τις 80s μπαλάντες, που γνωρίζουν το "I 've Been Waiting For A Girl Like You", που θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια του συγκροτήματος. 


2. Το ρεκόρ.. γκαντεμιάς του "I 've Been Waiting For A Girl Like You" επαναλήφθηκε 21 χρόνια μετά με το "Work It" της Μίσυ Έλιοτ. Ήταν ένα καθαρόαιμο, όσο και προκλητικό γυναικείο χιπ χοπ τραγούδι, που τα βρήκε σκούρα από ένα άλλο χιπ-χιπ κομμάτι, το "Lose Yourself" του Έμινεμ, που ήταν και το σάουντρακ της ταινίας "8 Mile", όπου πρωταγωνιστούσε ο τραγουδιστής. 
Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω την επιτυχία του συγκεκριμένου τραγουδιού, αν και πρόκειται για χαρακτηριστική αμερικανικά της εποχής, που ούτε κατά διάνοια δεν σημείωσε αντίστοιχη επιτυχία στον υπόλοιπο κόσμο. Μάλλον δεν το έχετε ξανακούσει και εδώ που τα λέμε, δεν χάνετε και τίποτα.




3. "I Love You Always Forever" τραγουδούσε Ντόνα Λούις το 1996, αλλά προσέκρουσε στο απόρθητο φρούριο του "Macarena", που ήταν το απόλυτο χιτ εκείνου του καλοκαιριού. Η μπαλάντα της Ουαλής τραγουδίστριας έμεινε για 9 εβδομάδες στη δεύτερη θέση του Billboard Hot 100, προτού αρχίσει να υποχωρεί. 


4. Την ίδια τύχη είχε δυο χρόνια αργότερα ακόμη μία μπαλάντα, το "You' re Stille the One", ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της Σάνια Τουέιν, αλλά και μια από τις λίγες κάντρι μπαλάντες με ευρύτερη απήχηση -δηλαδή εκτός των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, τα τραγούδια που "έκλεψαν" την πρωτιά από το "You' re Stille the One" κατά πάσα πιθανότητα δεν τα έχετε ακούσει ποτέ (ή τα ακούσατε καμιά φορά και τα ξεχάσατε αμέσως). Είναι ίσως το πιο αδικημένο, τραγούδι της λίστας, αν θεωρήσουμε ότι το "I 've Been Waiting For A Girl Like You" ήταν το πιο άτυχο συμπίπτοντας μ΄ ένα τραγούδι-τυφώνας για την εποχή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου