11 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 11 Αυγούστου


Σήμερα είναι Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο Νομπελίστες γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο Ολλανδός φυσικός Κρίστιαν Άικμαν (1858-1930, Νόμπελ Ιατρικής 1929 επειδή ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε τις βιταμίνες) και ο λιθουανικής καταγωγής Βρετανός χημικός Άαρον Κλαγκ (σήμερα 87 ετών, Νόμπελ Χημείας 1982 ως ο δημιουργός της κρυσταλλογραφικής ηλεκτρονιακής μικροσκοπίας).
Γενέθλια έχει σήμερα ο Αυστραλός ηθοποιός Κρις Χέμσγουερθ, που συμπληρώνει τρεις δεκαετίας ζωής, όπως και η Ελληνίδα συνάδελφός του Αγγελική Δαλιάνη, που είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη. 


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται στο Τσαντ, που αποτελούσε γαλλική αποικία από το 1900 μέχρι τις 11 Αυγούστου 1960.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 11 Αυγούστου 1925 ύστερα από 59 χρόνια "ξύπνησε" το ηφαίστειο της Θήρας. Η ηφαιστειακή ραστηριότητα διήρκεσε αρκετούς μήνες, όμως δεν προκάλεσε καταστροφές, παρά τους αρχικούς φόβους.
"Το εσβεσμένον ηφαίστειο ήρξατο την 3ην μεταμεσημβρινήν ώραν να εκπέμπει παμμεγέθεις τολύπας καπνού μέλανος. Φαινόμενον πρωτοφανές από το 1866 κατ' αφήγησιν γεροντοτέρων, χαρακτηρίζεται ως απαρχή εκρήξεως. Παρακαλώ ληφθώσιν ενδεικνυόμενα μέτρα, καθ' όσον λαός ετρομοκρατήθη", έλεγε το πρώτο τηλεγράφημα των τοπικών αρχών στις 4.30΄ το απόγευμα.
Το πρώτο τηλεγράφημα του Αστεροσκοπείου Αθηνών έλεγε τα εξής: "Από της 3 και 30΄ εκπέμπονται μελανά απειλητικά νέφη εις ύψος 50 μέτρων και πλέον εκ του κρατήρος του ηφαιστείου. Απειλητικαί εκρήξεις επεκτείνονται εις ολόκληρον το ηφαίστειον. 
Αι εκδηλώσεις του ηφαιστείου Θήρας εξακολουθούν πυκνότεραι και μετά μεγαλειτέρας εντάσεως. Εσημειώθησαν εκσφενδονίσεις λίθων πεπυρακτωμένων εις ύψος πεντήκοντα περίπο μέτρων μετά υποκώφου βοής".

Στις 11 Αυγούστου 1953, γύρω στις 5.30΄ το πρωί, ένας ισχυρός σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ, από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων της Ζακύνθου, ενώ εκατοντάδες άτομα βρήκαν το θάνατο, καταπλακωμένοι από τα ερείπια των σπιτιών τους. Την επόμενη μέρα η τραγωδία θα έπαιρνε ασύλληπτες διαστάσεις, όταν ένας ισχυρός μετασεισμός θα προξενούσε πυρκαγιά, η οποία θα κατέστρεφε ό,τι είχε απομείνει.

Στις 11 Αυγούστου 1992, τα "τείχη" της Ελλάδας έπεσαν για να υποδεχτούν την αποστολή που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και κυρίως τους δύο ανέλπιστους χρυσούς Ολυμπιονίκες, τον Πύρρο Δήμα και τη Βούλα Πατουλίδου. Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο για να παρακολουθήσουν την τελετή προς τιμήν των Ελλήνων αθλητών.
"Τη φράση "για την Ελλάδα" που είπα, όταν επιχειρούσα την προσπάθεια στα 207.5 κιλά του ζετέ, την εννοούσα, γιατί μου είχε λείψει τόσα χρόνια", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο άσγνωστος μέχρι τότε Πύρρος Δήμας, η επιτυχία του οποίου έδωσε πνοή στην παραμελημένη μέχρι τότε άρση βαρών, ενώ η Βούλα Πατουλίδου περιέγραψε τι ήταν εκείνο που την ώθησε στη νίκη: "Με γέμισε αυτοπεποίθηση το γεγονός ότι έπαιρνα την πρόκριση σε κάθε κούρσα όχι με τον καλύτερο χρόνο, αλλά λόγω θέσης. Ένιωσα άσχημα τη στιγμή της παρουσίασης των αθλητριών, όταν οι θεατές με χειροκρότησαν λιγότερο από τις άλλες, αφού είχα τις λιγότερες περγαμηνές. Τότε είπα μέσα μου: "θα αποδείξω ότι είμαι καλύτερη από αυτές". Και το απέδειξα".


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα: 
Μια από τις χαμένες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν την περίοδο του Μεσοπολέμου ήταν ο "Κάιν και Άβελ", που είχε μια ιδιαιτερότητα, καθώς γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Πάτρα. Στις 11 Αυγούστου 1930, η εφημερίδα "Ακρόπολις" δημοσίευσε μια φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας, που σήμερα αποκτά ιδιαίτερο αρχειακό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου