12 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 12 Αυγούστου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο Νομπελίστες γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο Ισπανός θεατρικός συγγραφέας Χαθίντο Μπεναβέντε (1866-1954, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1922) και ο Αυστριακός φυσικός Έρβιν Σρέντιγκερ (1887-1961, Νόμπελ Φυσικής 1933 από κοινού με τον Πολ Ντιράκ για την ανακάλυψη νέων, παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας).
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ο 42χρονος Ελληνοαμερικανός τενίστας Πιτ Σάμπρας, καθώς και δύο διάσημοι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές: ο Τζιμπρίλ Σισέ (32 ετών) και ο Μάριο Μπαλοτέλι (23). 
Τα 59 κλείνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ 83 ετών γίνεται ο αινιγματικός Ούγγρος επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος. 
Από το χώρο του κινηματογράφου, ο πιο γνωστός ηθοποιός που έχει σήμερα γενέθλια είναι ο Κέισι Άφλεκ (38 ετών), όμως η πιο σημαντική προσωπικότητα αυτού του χώρου που γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου υπήρξε ο σκηνοθέτης και παραγωγός επικών ταινιών Σεσίλ Ντε Μιλ (1881-1959).


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Ταϊλάνδη γιορτάζεται η Ημέρα της Μητέρας, που συμπίπτει με τα γενέθλια της βασίλισσας.
Κάθε δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στην Ζιμπάμπουε γιορτάζεται η Ημέρα των Ηρώων, προς τιμήν όσων έχασαν την ζωή τους για την ελευθερία της χώρας.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νέων.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 12 Αυγούστου 1936 υπογράφτηκε η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας. Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, το νομοθετικό πλαίσιο που προέβλεπε το συγκεκριμένο θεσμό είχε ψηφιστεί το 1935 και δεν αποτελούσε προϊόν της δικτατορίας του Μεταξά, που άλλωστε είχε επιβληθεί μόλις προ μιας εβδομάδας.
Αν και υπήρχαν αρκετές εξαιρέσεις και άλλοι περιοριστικοί όροι, σε γενικές γραμμές η πρώτη εκείνη ΣΣΕ προέβλεπε τους εξής μισθούς για τους υπαλλήλους (Πηγή: Πατρίς, 13.08.1936):
- 550 δρχ. για άντρες και γυναίκες ηλικίας 14-15 ετών
- 750 δρχ. για άντρες και γυναίκες ηλικίας 16-17 ετών
- 1000 δρχ. για άντρες και γυναίκες ηλικίας 18-21 ετών
- 1500 δρχ. για τους άντρες και 1150 δρχ. για τις γυναίκες ηλικίας 22-24 ετών
- 1800 δρχ. για τους άντρες και 1300 δρχ. για τις γυναίκες ηλικίας 25 ετών και πάνω

Στις 12 Αυγούστου 1953, ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός και πολλοί μετασεισμοί ολοκλήρωσαν το σκηνικό απόλυτης καταστροφής, που είχε δημιουργήσει ο σεισμός της 11ης Αυγούστου στην Ζάκυνθο, προσδίδοντας σε αυτό εφιαλτικές διαστάσεις. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 11.30΄ το πρωί διάρκειας 45 δευτερολέπτων προκαλώντας νέες καταστροφές, ενώ λίγη ώρα αργότερα, ύστερα από νέο μετασεισμό, ξέσπασε πυρκαγιά από τα ερείπια ενός ζυθοπωλείου στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου, που γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο δήμος είχε μόνο μία πυροσβεστική αντλία κι αυτή είχε υποστεί βλάβη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τους σεισμούς και την πυρκαγιά στην Ζάκυνθο, που ισοπέδωσε το νησί και κατέστρεψε ιστορικά κτίρια και κειμήλια.
Στις 14 του μηνός, η εφημερίδα "Το Βήμα" δημοσίευσε την ανταπόκριση του ειδικού απεσταλμένου της:
"Ενώ μέχρι σήμερον την μεσημβρίαν ηκούοντο ευκρινώς οι γοεραί κραυγαί ανθρωπίνων υπάρξεων παγιδευμένων υπό τα ερείπια και ζητούσαν βοήθεια χωρίς να δύναται ουδείς να τα πλησιάση, μετά την μεσημβρίαν αι φωναί εγένοντο ασθενέστεραι προφανώς λόγω εξαντλήσεως διά να ακούωνται από καιρού εις καιρόν εις φρικώδη τόνον αι απεγνωσμέναι εκκλήσεις των ετοιμοθανάτων. Η πυρκαϊά εξάλλου δεν υπήρξε μόνον το συμπλήρωμα του ολέθρου, αλλά είχεν ως συνέπειαν να καούν ζωντανά τα ευρισκόμενα υπό τα ερείπια θύματα. Το απόγευμα αι φωναί είχον πλέον παύσει τελείως και μόνον πάταγοι εγένοντο αισθητοί από τους κρημνιζομένους τοίχους εκ των πυρκαϊών και των σεισμικών δονήσεων. Το θέαμα το οποίον παρουσιάζουν τα φλεγόμενα ερείπια της Ζακύνθου είναι απερίγραπτον. Είναι αδύνατον να μεταδοθή διά λέξεων η σκληρή πραγματικότητα. Δι' αυτόν τον λόγον και οι επιζήσαντες παραπονούνται ότι δεν εγένετο αντιληπτόν το μέγεθος της καταστροδής και δεν έφθασαν εγκαίρως αι απαραίτητοι βοήθειαι διά την αντιμετώπισιν των κινδύνων".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου