18 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 18 Αυγούστου


Σήμερα είναι Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τα 59 κλείνει η λαϊκή τραγουδίστρια Άνττζελα Δημητρίου, ενώ σαν σήμερα γεννήθηκαν δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές, ο παλαίμαχος πλέον Παρασκευάς Άντζας (36 ετών) και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης (32). 
Γνωστοί ξένοι ηθοποιοί που έχουν επίσης σήμερα τα γενέθλια τους είναι οι συνομήλικοι Έντουαρντ Νόρτον και Κρίστιαν Σλέιτερ (44 ετών), ο 77χρονος Ρόμπερτ Ρέντφορντ και η 55χρονη Μάντλιν Στόου, ενώ τα 61α του γενέθλια θα γιόρταζε σήμερα, αν βρισκόταν στην ζωή, ο πρόωρα χαμένος Πάτρικ Σουέιζι (1952-2009).
Άλλοι σημαντικοί άνθρωποι που γεννήθηκαν σαν σήμερα είναι ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι (γενν. στις 18.08.1933) και ο Ιταλός συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρα (1750-1825), 


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
δεν υπάρχει κάποια γιορτή


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Στις 18 Αυγούστου 1922 ανησυχία και αβεβαιότητα επικρατούσαν στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά την εκδήλωση της αντεπίθεσης του κεμαλικού στρατού και την εκ μέρους του ανακατάληψη του Αφιόν Καραχισάρ ύστερα από ένα χρόνο στασιμότητας, αν και κανείς, βέβαια, δεν μπορούσε να διανοηθεί το μέγεθος της καταστροφής των επόμενων ημερών. Ο πληρεξούσιος Καλλίπολης Γ. Α. Εξηντάρης αναρωτιόταν σχετικά με άρθρο του στο "Ελεύθερον Βήμα":
"Από του παρελθόντος Σαββάτου ο επί εν έτος ακινητοποιηθείς εχθρός απετίναξε τον λήθαργον, εις τον οποίον εφαίνετο βυθισμένος, και ώρμησεν έξαλλος κατά της ημετέρας παρατάξεως.  Ταύτην προσέβαλεν εις δύο διάφορα σημεία. Αφ' ενός μεν ανατολικώς και νοτίως του Αφιόν Καραχισσάρ, αφ' ετέρου δε κατά του Ελβανλάρ. Και η μεν κατά του Αφιόν Καραχισσάρ επίθεσις, διενεργηθείσα και υπό ισχυρών δυνάμεων, ανερχομένων εις δέκα μεραρχίας, δι' επιτυχόντος αιφνιδιασμού έσχεν ως αποτέλεσμα την εκκένωσιν της πόλεως ταύτης υπό των ημετέρων στρατευμάτων, καταλαβόντων δυτικώς νέας γραμμάς. Η δε κατά του Ελβανλάρ επιδρομή, σκοπούσα να διακόψη τας σιδηροδρομικάς συγκοινωνίας μεταξύ Σμύρνης και Αφιόν Καραχισσάρ, απεκρούσθη. Ούτω μας παρουσιάζουν την κατάστασιν τα επίσημα ανακοινωθέντα. Έκτοτε ουδέν θετικόν γνωρίζομεν ειμή ότι η μάχη εξακολουθεί.
Ποίος ο τελικός σκοπός της στρατιωτικής ενεργείας την οποίαν ανέλαβεν ο εχθρός; Επιδιώκει άραγε διά ταύτης να δημιουργήση εις τα πρόθυρα της Διασκέψεως ευνοϊκήν διά την Τουρκικήν υπόθεσιν εντύπωσιν; Ή συνετελέσθησαν πλέον, κατά την κρίσιν του, οι όροι αναλήψεως γενικού και αποφασιστικού αγώνος, αποβλέποντος εις την υφ' ημών εκκένωσιν της Μικράς Ασίας;
Τα παρασχεθέντα μέχρι τούδε στοιχεία επί της καταστάσεως δεν λύουν τας διατυπουμένας ως άνω απορίας. Τούτο μόνον δύναται τις να παρατηρήση, ότι είτε περί εντυπωτικής ούτως ειπείν στρατιωτικής ενεργείας πρόκειται, είτε περί γενικωτέρας και ριζικωτέρας τοιαύτης, ουδείς δύναται ν΄ αρνηθή την στενήν αυτών αλληλουχίαν προς το ημέτερον κατά της Κωνσταντινουπόλεως "εγχείρημα"....".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου