22 Αυγούστου 2013

Το "προκλητικό" εξώφυλλο φοιτητικής εφημερίδας με 18 αιδοία

Η φοιτητική εφημερίδα "Honi Soit" του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ περηφανεύεται για την "ποιοτική φοιτητική δημοσιογραφία" που προσφέρει από το 1929. Πρόσφατα, όμως, αποτέλεσε πηγή του σκανδάλου, μ' ένα πρωτοσέλιδο που "άναψε φωτιές", συζητήθηκε πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αυστραλίας και τελικά λογοκρίθηκε από τις αρχές του πανεπιστημίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορεί κανείς να το βρει ούτε καν στο ίντερνετ. Τι προκάλεσε όλη αυτή την αναστάτωση; Ένα εξώφυλλο του περιοδικού, που απεικόνιζε φωτογραφίες 18 αιδοίων, που μάλιστα ανήκαν σε φοιτήτριες του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Είναι πολύ προκλητική μια τέτοια εικόνα; (Αν θεωρείτε προκλητική τη φωτογραφία 18 γυναικείων γεννητικών οργάνων, ΜΗΝ κάνετε κλικ)

Το άρθρο που συνόδευε τη συγκεκριμένη φωτογραφία (μπορείτε να τη δείτε στο τέλος του άρθρου) εξηγούσε ότι σκοπός δεν ήταν η σεξουαλική πρόκληση, αλλά το ακριβώς αντίθετο, να καταδείξει δηλαδή ότι το γυναικείο γεννητικό όργανο δεν είναι απλά ένα ένα σεξουαλικό αντικείμενο: 
"Έχουμε κουραστεί να μας δίνει η κοινωνία μυριάδες πράγματα να αισθανόμαστε σχετικά με τα σώματά μας. Κουραστήκαμε να ανησυχούμε για τους κόλπους μας. Κουραστήκαμε είτε να αναπαριστανώμαστε σεξουαλικά (βλ. πορνό) είτε να στιγματιζόμαστε (βλ. λογοκρισία και μαύρισμα). Κουραστήκαμε να πιεζόμαστε ώστε να είμαστε σεξουαλικές και μετά να ντρεπόμαστε, επειδή είμαστε σεξουαλικές. Οι κόλποι στο εξώφυλλο δεν είναι σεξουαλικοί. Εμείς δεν είμαστε πάντα σεξουαλικές. Το αιδοίο θα έπρεπε και μπορεί να απεικονίζεται κατά έναν μη σεξουαλικό τρόπο. Είναι απλά ακόμη ένα μέρος του σώματος. "Κοιτάξτε το χέρι σας και μετά κοιτάξτε τον κόλπο σας", είπε μια συμμετέχουσα στο πρότζεκτ. "Μπορούμε στ' αλήθεια να είμαστε τόσο αφελείς, ώστε να πιστεύουμε ότι οι κόλποι μας είναι τα πιο βρώμικα, τα πιο σέξι μέρη του σώματος μας;"...".
Και το άρθρο κατέληγε: "... Διανέμοντας αυτό το τεύχος στο Πανεπιστήμιο, δεν δίνουμε επιλογή στο κοινό μας. Είτε δεχτείτε τους γυναικείους κόλπους σαν φυσιολογικούς, μη απειλητικούς και μη αηδιαστικούς, ή εξηγείστε γιατί δεν μπορείτε... Μην τολμήσεις να μου πεις ότι το σώμα μου σε προσβάλει". 
Όπως αποδείχτηκε όμως, πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που προσεβλήθησαν, με αποτέλεσμα το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Φοιτητών να αποφασίσει όχι απλά την απαγόρευση του τεύχους, αλλά και την κατάσχεση όλων των αντιτύπων, που υπολογίζονταν σε τέσσερις χιλιάδες. Η συζήτηση άναψε και στην τουιτόσφαιρα, όπου τα σχόλια ήταν διχασμένα. Το περιοδικό χαρακτήρισε την απόφαση "γελοία", ενώ έκανε λόγο για λογοκρισία: "Υποτίθεται ότι άσεμνο είναι κάτι που θα προσβάλλει ένα "λογικό άνθρωπο". Ότι το 2013 το αιδοίο μπορεί ακόμη να θεωρείται ως κάτι που θα προσβάλει ένα λογικό άτομο είναι παράλογο... Ρωτάμε εσάς, τους λογικούς ανθρώπους, προσβάλλεστε σοβαρά από ένα σημείο του σώματος που έχει ο μισός πληθυσμός;"
Μία από τις 18 φοιτήτριες που φωτογράφισαν τα αιδοία τους, η 18χρονη Λίλι Πάτσετ, έδωσε συνέντευξη σε αυστραλιανό περιοδικό και δήλωσε "περήφανη" για τη συμμετοχή της σ' ένα τέτοιο πρότζεκτ, ενώ αποκάλυψε ότι η αρχική πρόθεση των εκδοτών ήταν να φωτογραφηθούν μόνο δέκα αιδοία, όμως η προσφορά ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο αριθμός αυξήθηκε στα δεκαοκτώ.  
"Νιώθω αρκετά άνετη με το σώμα μου και ήμουν πρόθυμη να βοηθήσω άλλες γυναίκες να νιώσουν άνετα και στα δικά τους σώματα", αιτιολόγησε την απόφαση της η Λίλι. "Αυτό για μένα είναι πιο σημαντικό από όλα τα σεξιστικά γουρούνια που γέλασαν και έκαναν απαίσια αστεία σχετικά με τους γυναικείους κόλπους". Τι ήταν εκείνο που την έκανε να αισθανθεί άσχημα; "Όταν ένας φίλος μου με ρώτησε ποιος κόλπος ήταν δικός μου κι αυτό έχασε τελείως την ουσία". Παραδέχεται πάντως ότι το εξώφυλλο σκόπευε να τραβήξει τα βλέμματα, καθώς "κανείς δεν περιμένει να δει αληθινά αιδοία ακόμη και σε ταινία πορνό, πολύ περισσότερο στο εξώφυλλο ενός φοιτητικού περιοδικού. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί είναι κάτι κακό".... 
Είναι προσβλητική η φωτογραφία αυτή; Αγαπητέ αναγνώστη, είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, το πιθανότερο είναι ότι η εικόνα σου είναι πάνω-κάτω γνώριμη, οπότε λογικά δεν πρέπει να σε σοκάρει. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια ακραία μορφή ακτιβισμού, που ενώ επιδιώκει να μεταφέρει ένα σωστό μήνυμα, το μετατρέπει σε σόου με στόχο να σοκάρει. Θα ήταν ίσως πιο καλή ιδέα αν το εξώφυλλο έδειχνε έναν γυναικείο κόλπο αντί για... 18, χωρίς να κρύβει κάτι, αλλά και χωρίς να προσδιορίζει ότι ανήκει σε κάποια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου, ώστε να αποφευχθεί το αναπόφευκτο κουτσομπολιό της σαχλαμάρας, που αυτοακυρώνει το σκοπό. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν δικαιολογείται κανενός είδους λογοκρισία και η.. κατάσχεση του περιοδικού, που στο κάτω-κάτω κανείς δεν υποχρεωμένος να το αγοράσει ή να το διαβάσει με το ζόρι. 
Εδώ είναι και η φωτογραφία που σκανδάλισε (πηγή: Tumblr):




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου