26 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 26 Αυγούστου


Σήμερα είναι Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τρεις είναι οι σημαντικότερες προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα:
- ο Γάλλος χημικός Αντουάν Λαβουαζιέ (1743-1794), που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης χημείας εισάγοντας τον ορθό λόγο
- ο Γερμανός φυσικός Τζέιμς Φρανκ (1882-1964), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής 1925 από κοινού με το συμπατριώτη του Γκούσταβ Χερτς "για την ανακάλυψη των νόμων που διέπουν την κρούση ενός ηλεκτρονίου με ένα άτομο"
- και η αλβανικής καταγωγής Ρωμαιοκαθολική μοναχή γνωστή ως Μητέρα Τερέζα (1910-1997), βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 1979 για την εκστρατεία της εναντίον της φτώχειας μέσα από το ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό της έργο στην Ινδία, όπου είχε ανοίξει ορφανοτροφείο στην Καλκούτα το 1955 - και το διοικούσε μέχρι το θάνατό της.
Σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ (1740-1810), συνεφευρέτης του αερόστατου με τον αδερφό του Ζακ-Ετιέν.
Επίσης, γενέθλια έχει σήμερα η γνωστή και στην Ελλάδα - ειδικά στα τέλη της δεκαετίας του '90-αρχές '00s - Μεξικανή τραγουδίστρια και ηθοποιός Ταλία, που κλείνει τα 42, ενώ 33 κεράκια θα σβήσει σήμερα στην τούρτα γενεθλίων του ο Αμερικανός ηθοποιός Κρις Πάιν.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Καθώς σήμερα είναι η τέταρτη Δευτέρα του Αυγούστου, στις Φιλιππίνες γιορτάζεται η Ημέρα των Εθνικών Ηρώων. Η γιορτή σχετίζεται μ' ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία των Φιλιππίνων, την "κραυγή" ή κάλεσμα του Πουγκάτ Λαουίν, που σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας από τους Ισπανούς τον Αυγούστου του 1896. Αν και επισήμως το ιστορικό γεγονός είναι παραδεκτό ότι έλαβε χώρα στις 23 Αυγούστου, έχουν εκφραστεί ενστάσεις, ενώ προτάθηκαν διαφορετικές ημερομηνίες, κάπου προς τα τέλη του μηνός. Έτσι, η γιορτή είναι κινητή και οι ήρωες του αγώνα της ανεξαρτησίας τιμώνται την τέταρτη Δευτέρα του Αυγούστου.
Η Ημέρα των Ηρώων γιορτάζεται και στη Ναμίμπια με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας (26 Αυγούστου 1966), που κράτησε περισσότερα από 23 χρόνια.
Η Ημέρα της Μετάνοιας γιορτάζεται σ' ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη του πλανήτη, την Παπούα-Νέα Γουινέα. Οι κάτοικοι μαζεύονται στις εκκλησίες και προσεύχονται στο Θεό ζητώντας του συγχώρεση για τα κακά που μαστίζουν τη χώρα. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα
Στις 26 Αυγούστου 1922, μία μέρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Γούναρη-Στράτου, τα δημοσιεύματα των εφημερίδων αποτύπωναν την ανησυχία που επικρατούσε για τις ραγδαίες, τραγικές εξελίξεις στο μικρασιατικό μέτωπο. "Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" ήταν ο προφητικός τίτλος του κυρίου άρθρου της εφημερίδας "Πατρίς".
"Κανέν νεκρώσιμον δεν είδαμεν τοιχοκολλημένον εις τους δρόμους. Καμμίαν μεσίστιον σημαίαν δεν είδαμεν να κυματίζη. Τους κώδωνας των εκκλησιών όλης της Ελλάδος δεν τους ηκούσαμεν να κτυπούν πενθίμως. Ούτε είδαμεν όλας τας Ελληνίδας γυναίκας με ξέπλεκα μαλλιά να κτυπούν τα στήθη των ολοφυρούμεναι. Τίποτε εξ αυτών δεν συμβαίνει. Και όμως δράμα φοβερόν. Δράμα τρομερόν. Δράμα αφάνταστον και ανέλπιστον εξελίσσεται. Την στιγμήν αυτήν γίνεται η κηδεία της Ελλάδος. Την στιγμήν αυτήν η ωραία. Και μεγάλη. Και ισχυρά. Και πανένδοξος Ελλάς δεν υπάρχει πλέον. Ψυχρά. Και νεκρά. Και με σβυσμένα τα μάτια οδηγείται εις τον τάφον...
... Και η κηδεία της ατιμασθείσης Ελλάδος προχωρεί σιγά-σιγά, υπό τους θρήνους και τους κοπετούς του Πανελληνίου. Αλλά κατά τας στιγμάς αυτάς τας τραγικάς ο αλλοφρονών εκ της οδύνης Ελληνισμός, στρέφει τους δακρυσμένους οφθαλμούς του προς το σεπτόν σκήνος της κηδευομένης Ελλάδος και αισθάνεται φρίκης τιναγμούς. Βλέπει να κρατούν τας ταινίας του φερέτρου αποτρόπαιοι άνθρωποι, οι ίδιοι οι δολοφόνοι της δολοφονηθείσης Ελλάδος. Και τρίβει τους οφθαλμούς του και δεν θέλει να το πιστεύση. Και όμως αυτοί είνε. Είνε οι νικηταί της 1ης Νοεμβρίου. Εκείνοι τους οποίος έφερεν ο ελληνικός λαός αλλοφρονών εκ χαράς. Είνε εκείνοι, οι οποίοι επί δύο έτη υπέσχοντο. Και επί δύο έτη εψεύδοντο. Και επί δύο έτη εξηπάτων τον Λαόν. Και επί δύο έτη εσκευώρουν και εβυσσοδόμουν της Μικράς Ασίας την εγκατάλειψιν. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι επί δύο έτη εζήτουν το χρήμα και το αίμα του Λαού και ο Λαός τα έδιδε προθύμως. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι συνώμοσαν καιτά του λαού διά να τον καταστρέψουν, όπως συνώμοσαν άλλοτε κατά της Επεναστάσεως του 1909, η οποία ήτο επανάστασις του Λαού εναντίον των. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι εδημιούργησαν το 97. Οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι επερίμεναν την νίκην της Γερμανίας και τον Κάμενσεν εις την Λάρισσαν. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι επειδή δεν ηδύναντο να βλέπουν το έργον του Ελληνικού λαού, διότι ενθύμιζε τον Βενιζέλον, εβάλθηκαν να τον καταστρέψουν. Και εδολοφόνησαν την Μεγάλην Ελλάδα, αφού πρώτον την ητίμασαν...."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου