27 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 27 Αυγούστου


Σήμερα είναι Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η σημαντικότερη προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο Γερμανός φιλόσοφος Γκέοργκ Χέγκελ (1770-1831), η θεωρία του οποίου επηρέασε πολύ και θεωρείται πρόδρομος του Μαρξισμού. 
Σαν σήμερα γεννήθηκε και μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ελληνικής ιστορίας, ο αγωνιστής του ΕΑΜ Άρης Βελουχιώτης (1905-1945), το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αθανάσιος Κλάρας.
Επίσης, στις 27 γεννήθηκαν δύο Νομπελίστες:
- ο Γερμανός χημικός Καρλ Μπος (1874-1940), Νόμπελ Χημείας 1931 από κοινού με το συμπατριώτη του Φρίντριχ Μπέργκιους για την επινόηση και ανάπτυξη χημικών τεχνικών υψηλών πιέσεων 
- και ο Αμεροικανός φυσικός Νόρμαν Ράμσεϊ τζούνιορ (1915-2011), Νόμπελ Φυσικής 1989 για την εφεύρεση της μεθόδου απομονωμένων ταλαντωτικών πεδίων και για τη χρήση της σε ατομικά ρολόγια.
Γενέθλια έχει σήμερα ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής Τομ Φόρντ (52 ετών), ενώ στις 27 Αυγούστου 1941 γεννήθηκε η διασημότερη εκπρόσωπος του Πράσινου ακρωτηρίου, η τραγουδίστρια Σεζάρια Έβορα (πέθανε στις 17.12.2011). 


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται από τους Μολδαβούς. Η Μολδαβία έπαψε να είναι σοβιετική δημοκρατία στις 27 Αυγούστου 1991, λίγες μόνο μέρες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της Μόσχας. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 27 Αυγούστου 1923, η δολοφονία των μελών της ιταλικής αντιπροσωπείας - με επικεφαλής τον στρατηγό Ενρίκο Τελίνι - που είχε οριστεί για τη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων, προκάλεσε μεγάλη ένταση στις ελληνοϊταλικές σχέσεις, που θα κλιμακωνόταν με τον βομβαρδισμό και την κατάληψη της Κέρκυρας από τον ιταλικό στρατό τέσσερις μέρες αργότερα.
Το περιστατικό έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή της Κακαβιάς κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η ιταλική κυβέρνηση του Μουσολίνι υποστήριξε ότι το έγκλημα διαπράχτηκε από Έλληνες και τις επόμενες μέρες προέβαλε επαχθείς αξιώσεις με μορφή τελεσιγράφου. Αυτούς δεν μπορούσε να τους αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, που εκτιμούσε ότι οι δράστες ήταν Αλβανοί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πατρίς" (δημοσιεύτηκε στις 30.08.1923), ".. προηγείτο το αλβανικόν αυτοκίνητον, είπετο το ιταλικόν και ηκολούθει το Ελληνικόν, οι επέβαινεν η υπό τον συνταγματάρχην κ. Μπότσαρην αποστολή. Το φέρον την αλβανικήν αποστολήν ευτοκίνητον διήλθεν ανενόχλητον. Αμέσως είτα οι κακοποιοί εσχημάτισαν εις την οδόν φράγμα με κλαριά και ξύλα. Ούτω το ιταλικόν αυτοκίνητον ηναγκάσθη να σταματήση. Και επέπεσαν κατ' αυτού οι κακούργοι. Λέγεται ότι, αφού τους εφόνευσαν, έρριψαν πάλιν κατά της κεφαλής των, ίνα μη τυχόν επιζή τις. Ουδέν, ουδέ πορτοφόλιον, ουδέ κόσμημα, αφήρεσαν απ' αυτών.
Το Ελληνικόν αυτοκίνητον δεν ηδυνήθη να μεταβή εγκαίρως επί τόπου καθόσον είχε πάθει βλάβην. Αμέσως όμως, ως κατέφθασεν ο κ. Μπότσαρης έσπευσε να δώση διαταγήν προς καταδίωξιν.
Εκφράζονται σοβαρώταται υπόνοιαι και ενδείξεις ότι το έγκλημα παρεσκεύασεν αλβανική προπαγάνδα, το εξετέλεσαν δε όργανά της, ίνα δυσφημηθή η Ελλάς, εκτραχυνθώσι δε αι σχέσεις μεταξύ αυτής και της Ιταλίας".

Στις 27 Αυγούστου 1928 υπογράφτηκε στο Παρίσι το σύμφωνο Κέλλογκ-Μπριάν - από τα ονόματα του Αμερικανού και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, που το διαπραγματεύτηκαν - η επίσημη ονομασία του οποίου ήταν "Σύμβαση αποκήρυξης του πολέμου". Ήταν το πρώτο κείμενο που όριζε ρητά την καταδίκη του πολέμου ως μέσου επίλυσης των διεθνών διαφορών, αν και δεν ήταν ικανό ν' αποτρέψει τον πιο φρικτό πόλεμο που γνώρισε η ανθρωπότητα λίγα χρόνια αργότερα.
Δεκαπέντε χώρες υπέγραψαν το παραπάνω σύμφωνο της μέρα της οριστικοποίησής του, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες ακολούθησαν άλλα πενήντα πέντε κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το σύμφωνο Κέλλογκ-Μπριάν αποτελείτο από τρία άρθρα, εκ των οποίων τα δύο είναι τα σημαντικά (η γλώσσα είναι η καθαρεύουσα της εποχής):
"Άρθρον 1. Τα υψηλά Συμβαλλόμενα Μέλη διακηρύττουν πανηγυρικώς επ' ονόματι των Λαών των ότι καταδικάζουν τον πόλεμον ως μέσον διά την επίλυσιν Διεθνών διαφορών και παραιτούνται απ' αυτού, ως οργάνου διεθνούς πολιτικής εις τας αμοιβαίας σχέσεις των.
Άρθρον 2. Τα υψηλά Συμβαλλόμενα Μέλη συμφωνούσιν ότι η ρύθμισις και η διευθέτησις όλων των διαφορών ή προστριβών, αίτινες ηδύνατο να παραχθώσιν μεταξύ αυτών, οιασδήποτε κατηγορίας ή οιανδήποτε γενεσιουργόν αιτίαν και αν είχον, ουδέποτε κατ' άλλον τρόπον παρά δι' ειρηνικών μέσων πρέπει να επιδιώκονται"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου