29 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 29 Αυγούστου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο καλλιτέχνες-είδωλα της ελληνικής κοινωνίας των περασμένων δεκαετιών γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο Στέλιος Καζαντζίδης (1931-2001) και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (1934-2004). Σαν σήμερα, όμως, γεννήθηκε κι ένα παγκόσμιο ποπ είδωλο, που επίσης δεν βρίσκεται στην ζωή, ο Μάικλ Τζάκσον (1958-2009).
Εξάλλου, στις 29 Αυγούστου 1632 γεννήθηκε και ο φιλόσοφος Τζον Λοκ (1632-1704), ο πατέρας του κλασικού φιλελευθερισμού, που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που έχουν ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας. 
Άλλοι σημαντικοί που γεννήθηκαν σαν σήμερα ήταν ο Γερμανός γιατρός Βέρνερ Φόρσμαν (1904-1979, Νόμπελ Ιατρικής 1956 μαζί με δύο συναδέλφους του για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τον καθετηριασμό της καρδιάς και τις παθολογικές μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος), η βραβευμένη ηθοποιός Ίνγκριντ Μπέργκμαν (1915-1982), που μάλιστα πέθανε τη μέρα των γενεθλίων της, η Ελληνίδα ιστορικός και πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ (σήμερα 87 ετών) και οι σκηνοθέτες Ρίτσαρντ Ατένμπορο (90 ετών) και Τζόελ Σουμάχερ (74).


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Η επέτειος της Εθνικής Εξέγερσης του 1944 γιορτάζεται στη Σλοβακία. Χιλιάδες στρατιωτών επιχείρησαν ν' ανατρέψουν το φιλοναζιστικό καθεστώς του Γιόζεφ Τίσο, που είχε αναλάβει την εξουσία μετά τη γερμανική εισβολή. Το κίνημα, στο οποίο συμμετείχαν τόσο οι κομμουνιστές όσο και οι εθνικιστές, κατέρρευσε και πολλοί ήταν εκείνοι που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν ή οδηγήθηκαν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι επίσημοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5.304 εκτελέσεις.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info: 
Στις 29 Αυγούστου 1912, ο 28χρονος Αλέξανδρος Καραμανλάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος που έχανε την ζωή του, όταν το αεροπλάνο του κατέπεσε στον Κορινθιακό κόλπο.
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για το δυστύχημα, πριν ακόμη εξακριβωθεί ότι ο νεκρός ήταν ο αγαπητός σ' όλον τον κόσμο Καραμανλάκης, έλεγε τα εξής:
"Σήμερον την 8ην πρωινήν ώραν άγνωστος αεροπόρος έπεσεν εν τη θαλάσση εις απόστασιν 200 μέτρων από ακτής εν χωρίω Λυγιά παθόντος βλάβην αεροπλάνου. Αεροπόρος αποχωρισθείς τούτου παρασύρθη υπό ρευμάτων πνέοντος σφοδρού ανέμου και εβυθίσθη μη δυνάμενον κολυμβάν, διότι φαίνεται είχε πληγωθή κατά την πτώσιν ή πάθησιν αεροπλάνου. Προ πτώσεως προσεπάθησε να προσγειωθή, αλλ' εστάθη αδύνατον. Μεταβαίνομεν επί τόπου.
Αστυν. σταθμάρχης Ευρωστίνης
Π. ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ"
Την επόμενη μέρα, η εφημερίδα "Ακρόπολις" θυμόταν ένα περιστατικό από μια πρόσφατη πτήση του Καραμανλάκη, όπου ο δεύτερος Έλληνας αεροπόρος είχε προφητεύσει τον τρόπου που θα έχανε την ζωή του:
".. Κάποτε εις το Ρίον ο Καραμανλάκης πεσών εκ του αεροπλάνου του, το οποίον είχεν υψωθή μόλις δέκα μέτρα υπέρ την επιφάνειαν, εκτύπησεν εις την παρειάν. Αιμόφυρτος ως ήτο μετεφέρθη διά του αυτοκινήτου του Άγγλου προξένου Πατρών εις την πόλιν. Καθ' οδόν παρ' ολίγον εξ απροσεξίας του σωφέρ το αυτοκίνητον να συγκρουσθή προς άμαξαν. Ο κ. Καραμανλάκης είπε τότε προς τον πρόξενον
-Προσέξατε, κ. Βουδ, εγώ δεν πρέπει να πάω τόσον άδοξα. Εγώ πρέπει να πάω από αεροπλάνον.
Και ιδού ότι ο θάνατος εσεβάσθη την θέλησίν του. Τον επήρε την επαύριον των θριάμβων του, οίτινες είναι οι μεγαλείτεροι διά την Ελληνικήν αρτιγέννητον αεροπορίαν".
Στο ρεπορτάζ της η ίδια εφημερίδα έδινε λεπτομέρειες για το δυστύχημα, που προκάλεσε αίσθηση, καθώς ήταν το πρώτο στη χώρα μας:
"Ο Καραμανλάκης πετών εις αρκετόν ύψος διήνυσε 100 μίλλια άνωθεν του Κορινθιακού, περί την 8ην δε πρωινήν ώραν το αεροπλάνον του εθεάθη διερχόμενον άνωθεν του Δερβενίου μετά καταπληκτικής ταχύτητος. Δυστυχώς όμως ένεκα της συναντήσεως εκεί ισχυρώς ρευμάτων, εβλάβη πιθανώς η μηχανή, το αεροπλάνον έπαθε ταλαντεύσεις, ο Καραμανλάκης προσεπάθησε ματαίως να κρατήση την ισορροπίαν, και έπεσε τέλος μαζί με το αεροπλάνον του εις την θάλασσαν, 200-300 μέτρα μακράν της παραλίας, παρά την θέσιν Λιγυάν, υπό τα όμματα των διαβατών των κατά μήκος της παραλίας αραιών κατοίκων. Εκεί εμπλεχθείς εις τα σύρματα του αεροπλάνου, και μη δυνηθείς να αππαλαχτή από αυτά, επνίγη, αφού επ' αρκετόν επάλαισε με το υγρόν στοιχείον και κατά το θανάτου.
Το πτώμα του Καραμανλάκη εξεβρράσθη μετά 1 1/2 ώραν εις την ακτήν του χωρίου Στόμιον".


Στις 29 Αυγούστου 1914, έγινε γνωστή η από καιρό φημολογούμενη παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Στρέιτ αποτυπώνοντας την ανοιχτή διαφωνία σε επίπεδο κορυφής σχετικά με το ρόλο που έπρεπε να διαδραματίσει η Ελλάδα σε σχέση με τον πόλεμο που βρισκόταν σ' εξέλιξη στην Ευρώπη. Ο Στρέιτ τασσόταν υπέρ της γερμανόφιλης ουδετερότητας, που προέκρινε ο θρόνος, ενώ ο Βενιζέλος προσανατολιζόταν σε ενεργή συμμαχία της χώρας με τις δυνάμεις της Αντάντ. Μια μέρα μετά (30 Αυγούστου), ο Βενιζέλος θ' αναλάμβανε προσωπικά το υπουργείο Εξωτερικών, λίγες εβδομάδες αργότερα θα εξαναγκαζόταν σε παραίτηση.


Στις 29 Αυγούστου 1922, ένα προκλητικό τηλεγράφημα από το Λονδίνο, που την επομένη δημοσιεύτηκε σ' όλες τις ελληνικές εφημερίδες ως η μόνη πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στη Σμύρνη, παρουσίαζε τους πρόσφυγες ως ένα "σοβαρό πρόβλημα", όμως ξεκαθάριζε την απόφαση να μην παραβιαστεί η ουδέτερη ζώνη των μικρασιατικών ακτών για οποιονδήποτε λόγο. Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό τύπου είχε ως εξής:
"ΛΟΝΔΙΝΟΝ, 29 Αυγούστου. -- Πληροφορίαι εκ Σμύρνης βεβαιούν ότι η πόλις είνε σχετικώς ήρεμος αν και αι χιλιάδες των προσφύγων αίτινες συνέρρευσαν εις την παραλίαν αποτελούν πάντοτε σοβαρόν πρόβλημα. Η Αμερικανική επιτροπή της περιθάλψεως θέλει προβή εις παροχήν συνδρομής προς αυτούς, Αρμερικανικόν δε αντιτορπιλικόν απέπλευσεν εκ Κωνσταντινουπόλεως διά Σμύρνην με υγειονομικόν υλικόν με ενδύματα και με τρόφιμα. Επίσης αποστέλλονται Αγγλικά τινα βοηθήματα εις ενδύματα και άλλα είδη.
Σημαντικαί ναυτικαί Συμμαχικαί δυνάμεις ευρίσκονται ήδη εις τα ύδατα της εγγύς Ανατολής συμπεριλαμβανομένου του μεγαλειτέρου μέρους του Αγγλικού στόλου της Μεσογείου. Γαλλική μοίρα κατευθύνεται προς την Σμύρνην.
Αι συμμαχικαί Κυβερνήσεις λαμβάνουν από κοινού μέτρα όπως καταστή σαφές ότι ουδεμία παραβίασις της ουδετέρας ζώνης της Ασιατικής ακτής δύναται να επιτραπή. Υπομιμνήσκεται ότι αι σύμμαχοι δυνάμεις προήλθον εις μίαν ενιαίαν ενέργειαν όταν οι Έλληνες επ' εσχάτων είχον διατυπώσει την πρότασιν περί καταλήψεως της Κωνσταντινούπολης".
Την ίδια μέρα, ο "Ελεύθερος Τύπος" δημοσίευε τηλεγράφημα από την Κωνσταντινούπολη σχετικά με τους πανηγυρισμούς των Τούρκων για την κατάληψη της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό.
"ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ, 28, ώρα 2.30΄
Ο ενθουσιασμός του τουκρικού λαού επί τη καταλήψει της Σμύρνης είνε απερίγραπτος. Συνεκροτήθη μέγα συλλαλητήριον, όπερ απηύθυνε ψήφισμα συγχαρητήριον προς την Εθνοσυνέλευσιν της Αγκύρας. Αύριον η Κωνσταντινούπολις θα φωταγωγηθή και θα σημαιοστολισθή επί τη καταλήψει της Σμύρνης, η οποία συμπίπτει με την επέτειον της ελληνικής ήττης εις τον Σαγγάριον. απόψε ωργανώθησαν λαμπαδηφορίαι. Πολλαί χιλιάδες σπουδαστών μετά σημαιών παρήλασαν εις τας οδούς ψάλλουσαι εθνικούς ύμνους και ζητωκραυγάζουσαι υπέρ του Μουσταφά Κεμάλ".

Στις 29 Αυγούστου 1949 ολοκληρώθηκε νικηφόρα η επιχείρηση του ελληνικού στρατού στην οροσειρά το Γράμμου σηματοδοτώντας το ουσιαστικό τέλος του εμφυλίου πολέμου.
"Ολόκληρος ο Γράμμος ως ωργανωμένη στρατιωτική τοποθεσία, ηλευθερώθη χθες υπό των νικηφόρων εθνικών δυνάμεων κατόπιν κεραυνοβόλων επιχειρήσεων, αι οποίαι διήρκεσαν πέντε εν όλω ημέρας. Άπαντα τα υψώματα που κατείχεν ο εχθρός περιήλθον το εν κατόπιν του άλλου εις χείρας του εθνικού στρατού μεθ' όλων των βαρέων όπλων, τα οποία είχον συγκεντρωθή εις τον Φράμμον διά την ενίσχυσιν της αμύνης του. Ουδεμία πλέον εχθρική αντίστασις υφίσταται εις την υστάτην αυτήν ακρόπολιν του συμμοριτισμού. Μέγας αριθμός αιχμαλώτων συνελήφθη υπό του στρατού μας και άφθονον υλικόν περιήλθεν εις χείρας του", έγραφε την επόμενη μέρα η μετριοπαθής εφημερίδα "Ελευθερία".

Στις 29 Αυγούστου 1965, τις πρώτες πρωινές ώρες και ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής, η κυβέρνηση Τσιριμώκου καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών. Ήταν η δεύτερη κυβέρνηση που καταψηφιζόταν από την ημέρα που ξέσπασε πολιτική κρίση (15 Ιουλίου) με το βασιλικό πραξικόπημα και την αποπομπή/παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Στις 29 Αυγούστου 1991, ένα ακόμη βήμα έγινε για την τυπική πλέον κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης με την απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ να θέσει προσωρινά εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα, επειδή στελέχη του συμμετείχαν στο τριήμερο πραξικόπημα, που είχε εκδηλωθεί λίγες μέρες νωρίτερα στη Μόσχα.
:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου