25 Αυγούστου 2013

Ποιοι ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον Μπάτμαν;

Πηγή: Wikipedia

Γενική κατακραυγή προκάλεσε στα σόσιαλ μίντια η ανακοίνωση της Warner Bros ότι μετά από μήνες υποθέσεων και διερευνύσεων τελικά ο Μπεν Άφλεκ ήταν εκείνος που επελέγη να ενσαρκώσει τον άνθρωπο-νυχτερίδα, ο οποίος θα βρεθεί απέναντι στον Σούπερμαν/Χένρι Καβίλ στο σίκουελ του "Man of Steel" ("Άνθρωπος από ατσάλι").

Επηρεασμένοι από το όχι και τόσο μάτσο προφίλ του ηθοποιού, αλλά και από τον μη πειστικό τρόπο που κατά το παρελθόν ο Άφλεκ υποδύθηκε έναν άλλο υπερήρωα, τον Daredevil, πολλοί φαν του κόμικ ήρωα προδικάζουν ότι αυτός θα είναι ο χειρότερος κινηματογραφικός Μπάτμαν όλων των εποχών και ζητούν από την κινηματογραφική εταιρία να επανεξετάσει την επιλογή της, άλλοι παρακαλούν τον Κρίστιαν Μπέιλ ν' αναθεωρήσει την απόφαση του να μην υποδυθεί ξανά τον Μπρους Γουέιν, όπως είναι το ανθρώπινο όνομα του "νυχτερίδα". Και φυσικά, δεν λείπουν κάποια χιουμοριστικά κολάζ, που προβλέπουν ότι τον ρόλο του Ρόμπιν θα υποδυθεί ο κολλητός του Άφλεκ, Ματ Ντέιμον.
Πριν τον Μπεν Άφλεκ, επτά ακόμη ηθοποιοί τον υποδύθηκαν είτε στη μικρή είτε στη μεγάλη οθόνη. Εξαιρούνται οι ηθοποιοί που έκαναν dubbing σε ταινίες ή σειρές κινουμένων σχεδίων.
Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του Μπάτμαν ήταν το 1943, μόλις πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου κόμικ, με την σειρά δεκαπέντε μικρών ταινιών υπό τον πολύ λιτό τίτλο ... "Batman". Τον ομώνυμο ήρωα υποδύθηκε ο Λούις Ουίλσον, στον πιο γνωστό ρόλο της μικρής σε διάρκεια καριέρας του, που όμως δεν κέρδισε και πολύ θετικά σχόλια από τους κριτικούς της εποχής.

To 1949 ακολούθησε μια δεύτερη κινηματογραφική σειρά, επίσης δεκαπέντε επεισοδίων (ή κεφαλαίων, όπως τα έλεγαν τότε) με τίτλο "Batman and Robin". Πρωταγωνιστής ήταν ο Ρόμπερτ Λόουερι, όμως για ακόμη μια φορά οι κριτικοί ήταν αυστηροί, κυρίως για το χαμηλό μπάτζετ, όπως συνήθως συνέβαινε σε τέτοια κινηματογραφικά σίριαλ της εποχής, αλλά και για ορισμένα εξώφθαλμα λάθη τόσο στο σενάριο όσο και στη σκηνοθεσία

Το 1965 έγινε συρραφή όλων των επεισοδίων της πρώτης μεταφοράς του 1943 σε μία ταινία διάρκειας 260 λεπτών με τον τίτλο "An Evening With Batman and Robin", που προβλήθηκε στους κινηματογράφους. Η xl αυτή ταινία σημείωσε σημαντική επιτυχία και ενέπνευσε την πρώτη τηλεοπτική σειρά ένα χρόνο αργότερα. Για τρεις σαιζόν - ή 120 επεισόδια - οι Αμερικανοί τηλεθεατές έβλεπαν από τη συχνότητα του ABC τον Άνταμ Γουέστ να φοράει την μαύρη του μπέρτα και να προστατεύει τους κατοίκους της Γκόθαμ Σίτι.

Η πρώτη σαιζόν της σειράς ήταν τόσο πετυχημένη, ώστε το καλοκαίρι του 1966 προβλήθηκε και μια κινηματογραφική ταινία με τον Γουέστ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ τους ρόλους τους κράτησαν και οι περισσότεροι ηθοποιοί του σίριαλ -με εξαίρεση την ηθοποιό που υποδυόταν την Κατγούμαν.
Το 1989 ήταν η σειρά του Μάικλ Κίτον να ντυθεί "νυχτερίδας", εγχείρημα που επανέλαβε και τρία χρόνια αργότερα στην ταινία "Batman Returns". Οι φαν τότε είχαν αντιδράσει για την επιλογή του Κίτον, που έπαιζε κυρίως σε γλυκανάλατες ταινίες, όμως τελικά τον αγάπησαν. Σημαντική ήταν η συμβολή του Τιμ Μπάρτον, που ως σκηνοθέτης άφησε τη σφραγίδα του και έδωσε μια πολύ πιο "σκοτεινή" εκδοχή του Μπάτμαν, σε σχέση με τη σειρά της δεκαετίας του '60.

Η χημεία των δύο έδεσε τόσο πολύ, ώστε το 1995 ο Κίτον αρνήθηκε να επιστρέψει σ' ένα ακόμη σίκουελ ("Batman Forever"), το οποίο δεν σκηνοθέτησε ο Μπάρτον, αλλά ο Τζόελ Σουμάχερ. Στη νέα ταινία, που σημείωσε επίσης εμπορική επιτυχία, αν και το ύφος της διέφερε από τις προηγούμενες δύο και ήταν πιο "οικογενειακή", τον Μπάτμαν υποδύθηκε ο Βαλ Κίλμερ.

Το 1997, προβλήθηκε ακόμη μία ταινία του franchise με σκηνοθέτη τον Σουμάχερ, όμως χωρίς τον Κίλμερ, που προτίμησε ν' αφοσιωθεί στα γυρίσματα του "Άγιου". Τον αντικατέστησε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί από κοινό και κριτική ως ο χειρότερος Μπάτμαν όλων των εποχών, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο ηθοποιός - όχι ότι το σενάριο δεν ήταν εξίσου αδύναμο.  Η ταινία είχε συγκεντρώσει 11 υποψηφιότητες για "Χρυσά Βατόμουρα", αν και κέρδισε μόλις ένα. Ωστόσο, ακυρώθηκαν τα όποια σχέδια για το γύρισμα νέας κινηματογραφικής συνέχειας.

Τελικά, αρκετά χρόνια αργότερα, το 2005, ο σκηνοθέτης Κρις Νόλαν και ο Κρίστιαν Μπέιλ στον κεντρικό ρόλο κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν τον Μπάτμαν, ο οποίος παρουσιάστηκε πιο ανθρώπινος, πιο γήινος και λιγότερο υπερφυσικός. Κάπως έτσι ξεκίνησε η νέα τριλογία ("Batman Begins", "The Dark Knight", "The Dark Knight Rises"), που καθιέρωσαν τον Μπέιλ ως τον καλύτερο Μπάτμαν μέχρι σήμερα.

Πώς θα τα καταφέρει ο Άφλεκ είναι κάτι που μένει να το δούμε στην πορεία. Άλλωστε, η ταινία, στην οποία θα συμμετάσχει, δεν θα είναι δομημένη πάνω στον ίδιο, αλλά στον Χένρι Καβίλ, που θα υποδύεται τον Σούπερμαν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ενδεχομένως ο Άφλεκ να "κλέψει" τον διόλου τιμητικό τίτλο του "Χειρότερου Μπάτμαν" από τον Κλούνεϊ, αν και άλλοι - η μειοψηφία - δεν αποκλείουν την περίπτωση να αναδειχθεί σε νέο Κίτον, ο οποίος κατάφερε να διαψεύσει την προκατάληψη του κοινού εναντίον του.



Σχετικά θέματα:
Όταν ο Σούπερμαν έστησε παγίδα στον Μπάτμαν για τα μάτια μιας γυναίκας (εικόνες)
Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝ ΑΦΛΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου