27 Αυγούστου 2013

Το ριάλιτι που έχει καθηλώσει τους Αμερικανούς και επιβεβαιώνει κάθε αρνητικό στερεότυπο για εκείνους


Στην Ελλάδα η μόδα με τα ριάλιτι σόου κράτησε λίγο. Άραγε, σαν λαός δεν μας ενδιαφέρει να μαθαίνουμε τι συμβαίνει πίσω από την κλειδαρότρυπα ή απλά τα εγχώρια ριάλιτι εστίαζαν περισσότερο στη σέξι εμφάνιση και στις κατινίστικες κόντρες των παικτών και λιγότερο στους χαρακτήρες; Στην Αμερική τα ριάλιτι εξακολουθούν να θριαμβεύουν, αν και με διαφορετική μορφή. Θραύση σημειώνουν τα... "ροκουμένταρι", όπως θα έλεγε η Βίσση, δηλαδή εκπομπές που παρακολουθούν τις ζωές καθημερινών, αν και όχι συνηθισμένων ανθρώπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το "Duck Dynasty", που προβάλλεται από καλωδιακό τηλεοπτικό σταθμό και ήδη βρίσκεται στην τέταρτη σεζόν, σημειώνοντας τηλεθεάσεις που θα ζήλευαν τα μεγάλα κανάλια εθνικής εμβέλειας των ΗΠΑ.

Θα μπορούσε κανείς να περιγράψει το "Duck Dynasty" σαν μια καθαρόαιμη real life κωμωδία, που αποδεικνύει ότι ακόμη και η πιο αχαλίνωτη φαντασία δεν μπορεί να μιμηθεί ή να ξεπεράσει την πραγματική ζωή. Στο επίκεντρο βρίσκεται η οικογένεια Ρόμπερτσον από τη Λουιζιάνα, που έγινε πάμπλουτη χάρη στην επιχείρηση κατασκευής και πώλησης προϊόντων για κυνηγούς πάπιας, που ίδρυσε ο πατριάρχης της οικογένειας, Φιλ, το 1973. Πρόκειται, δηλαδή, για κάποιο βαρετό ριάλιτι, σαν αυτά που παρακολουθεί κανείς στο History Channel ή στο Discovery, σχετικά με επιχειρήσεις ανθρώπων, που ζουν στα βάθη της Αμερικής; Κάθε άλλο...
Ίσως αναρωτιέστε τι το κωμικό μπορεί να έχει μια οικογένεια πλούσιων και αυτοδημιούργητων ανθρώπων.  Κατ' αρχήν, είναι η εμφάνιση και μόνο των Ρόμπερτσον με τα μακριά μαλλιά και τις μακριές γενειάδες των ανδρών της οικογένειας και τις παράξενες αντιλήψεις τους, που δικαιώνουν κάθε στερεότυπο για τις οπισθοδρομικές νότιες πολιτείες. Εξάλλου, οι Ρόμπερτσον δεν φημίζονται ούτε για την εκλεπτυσμένη τους συμπεριφορά ούτε για το υψηλό iq τους. 
Είναι τυπικοί συντηρητικοί Αμερικανοί, κοντά στο Θεό και τις αμερικανικές παραδόσεις, περήφανοι για τα όπλα τους, ενώ ο Φιλ, ο πατριάρχης της οικογένειας, δηλώνει ορκισμένος εχθρός της τεχνολογίας - άσχετα αν έβγαλε την ζωή του στην τηλεόραση - και περηφανεύεται ότι δεν έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό υπολογιστή. Και οι γυναίκες; Αυτές βρίσκονται στο περιθώριο, όπως ταιριάζει σε μια 100% συντηρητική οικογένεια. Η μαμά μαγειρεύει, ενώ οι σύζυγοι των γιων εμφανίζονται ελάχιστα και η παρουσία τους περνά μάλλον απαρατήρητη. 
Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2012 στον καλωδιακό τηλεοπτικό σταθμό A&E και την παρακολούθησαν μόλις 1.81 εκατομμύρια άτομα. Σ' αυτά τα επίπεδα παρέμενε η τηλεθέαση κατά το μεγαλύτερο μέρος εκείνης της πρώτης σαιζόν, αν και στα τελευταία επεισόδια εμφανίστηκε μια έντονα ανοδική τάση, που συνεχίστηκε ακάθεκτη. Από στόμα σε στόμα, η σειρά έγινε η ένοχη απόλαυση της συντηρητικής, λευκής Αμερικής του νότου και των μεσοδυτικών πολιτειών, αλλά και ένας εύκολος στόχος γέλιου των πιο φιλελεύθερων Αμερικανών. 
Η σειρά πάντως δεν επιδιώκει να κάνει κατήχηση για τις συντηρητικές αξίες, οι οποίες απλά αναδεικνύονται μέσα από την καθημερινότητα της εκκεντρικής αυτής οικογένειας, αν και οι φήμες λένε ότι η επιτυχία της σειράς συνέβαλε στο να γίνει ακόμη πιο υπερβολική η καθημερινότητα της οικογένειας Ρόμπερτσον. Σε κάθε περίπτωση, δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους τηλεθεατές να γελάσουν σε βάρος κάποιων συμπατριωτών τους, οι οποίοι με τη σειρά τους μάλλον απολαμβάνουν αυτή τη διασημότητα - κι ας δηλώνουν παραδοσιακοί - παρά ενοχλούνται.
Η πρεμιέρα της τέταρτης σαιζόν (14 Αυγούστου 2013) συγκέντρωσε τα βλέμματα 11.77 εκατομμυρίων τηλεθεατών και αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο πρόγραμμα στην ιστορία της αμερικανικής καλωδιακής τηλεόρασης, με μόλις 650 χιλιάδες λιγότερους από το τελευταίο επεισόδιο της τρίτης σαιζόν του "Walking Dead", ενώ πολλοί στοιχηματίζουν στο πότε οι Ρόμπερτσον, ή η "Δυναστεία των Παπιών", όπως είναι και ο τίτλος του ριάλιτι, θα σπάσουν το ρεκόρ των "Ζόμπι", που έχουν επίσης ξετρελάνει τους Αμερικανούς τηλεθεατές.
Πάρτε μια ιδέα από το παρακάτω βίντεο με ορισμένες από τις πιο αστείες στιγμές των αγοριών της "δυναστείας" (Πηγή: youtube/AETV):




Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου